Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

"Bön i viruskrisen kan ena oss"

Frälsningsarméns ledare i Sverige, kommendör Clive Adams uppmanar till gemensam bön med anledning av corona-pandemin. Varje dag kl 12 hoppas han att människor ska mötas i bön på sina respektive platser. ”Oavsett andra sysslor lägger vi dessa åt sidan för att i denna utsatta tid tillsammans söka Gud”, säger Clive Adams i sitt upprop.

Foto: unsplash.com , Jonas Nimmersjö

Clive Adams, hur föddes idén med gemensam bön mitt på dagen?

- Sedan pandemin startade har det funnits ett antal böninitiativ inom Frälsningsarmén internationellt. Men även innan coronavirusets spridning har vi länge uppmanats till daglig bön. Ska Frälsningsarmén kunna leva vidare och fullfölja sin gudomliga kallelse är bön den enda framkomliga vägen. Slutligen drog vår krisgrupp också slutsatsen att kalla territoriet till bön veckan innan vi gick ut med det här uppropet.  

Vad hoppas du att bönen ska åstadkomma?

-Ur mitt perspektiv är bön alltid viktigare för oss som ber än för Gud, som ju vet allt innan vi ber.  Men Gud uppmanar oss att kalla på honom, och jag tror att det rör våra hjärtan lika mycket som Guds. Jag hoppas också att vår gemenskap ska stärkas, att krisen ska ena oss. Ofta glömmer vi Gud när allt går bra. En period som den här kan i framtiden hjälpa oss att förstå att vi behöver Gud mer än våra egna resurser, vår egen kunskap och vårt eget sätt att utföra våra uppdrag.

-Slutligen hoppas jag naturligtvis på Guds ingripande - både vad gäller pandemin där så många människor i vårt land och runtom i världen lider nu. Men också när det gäller att använda oss till att föra in Guds rike i Sverige och Lettland.

Ber vi kristna för lite vid stora kriser tror du?

-Jag tror att fler människor - inklusive icke-troende - i allmänhet funderar mycket mer kring existentiella frågor i kristider. På sociala medier tycks troende vara mer fokuserade på bön än vanligt. Kanske driver ångesten, rädslan och osäkerheten ner människor på knä i bön - om inte bokstavligen så metaforiskt.

Vad säger Bibeln om bön i kristider?

-Mycket. Dels ser vi att Guds folk inte är immuna mot lidande. Dels att Gud har en suverän makt över livets stormar samtidigt som han är närvarande hos oss mitt ​​i stormen. Vi ser att Gud kan och vill leda oss medvetet när vi ropar på honom, såväl i naturkatastrofer som i krig eller pandemi. Krisen kan göra att tron växer.  

-Jag tycker mycket om berättelsen om Guds folks ökenvandring.  Där finns så mycket att lära sig om Guds närvaro, passion, kraft och omsorg. I Andra Mosebok kapitel 16 och vers 10, förmedlar ledarna Guds ord till folket. När Aron talar vänder sig folket om och står med ryggen åt honom och ser rakt ut i öknen. Öknen - som kommer att innebära många års prövningar och även lidande för folket. Men då visar sig också Gud! I ett moln eller en molnstod, som det står, ser folket Guds härlighet och blir uppmuntrade av det.

Text: Carina Tyskbo

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alpha-kurs om kristen tro?

En Alpha-kurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne.

Ta kontakt med någon kristen kyrka i din närhet och/ eller läs mer på: http://sverige.alpha.org

Publicerat: 2020-04-14Skriv ut