Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Ett klimat där alla vågar prova och är en del av en familj

På Frälsningsarméns kår i Örnsköldsvik längtar man tills pandemin är över så att man återigen kan samlas ”på riktigt” i grupperna, men gör sitt bästa av situationen så länge. ”Vi försöker träffas på olika vis i mindre grupper, över nätet och utomhus istället, säger kårledare Anita Allandotter.

En gång i månaden har kåren i Örnsköldsvik en friluftsgudstjänst, ofta vid friluftsområdet vid Hörnsjön. Där kan man gå promenader, grilla, och njuta av naturen.

Innan coronapandemin hade kåren i Örnsköldsvik soppkök, öppet för alla som ville komma, två dagar i veckan. De serverade fika och mat och hade matutdelning till behövande. Många kom redan klockan 9 när de öppnade och satt kvar till 12-13 tiden då de stängde. I slutet, innan de var tvungna att stänga på grund av pandemin, berättar Anita att det kom många familjer till dessa samlingar.

Man hade också Bön för Israel varje måndagkväll och på tisdagar hade man Alpha-kurser och bibelstudier klockan 18. Då samlades man först för fika och gemenskap, innan deltagarna gick till sina grupper.

— Det är roligt när man lär känna folk på dessa sätt, säger Anita Allandotter.

Onsdagarna var familjedag på kåren och barnfamiljer man mötte i kårens övriga arbete bjöds in till dessa samlingar. Det var ”Frälsis-häng” för barn. Man lagade mat tillsammans, spelade spel och pysslade. På söndagarna hade man gudstjänst - och en ”supersöndag” för barnen. Utöver detta hade man en öppen kyrka dit folk kunde komma för att boka samtal eller bara för att fika och ha lite gemenskap.

Anpassat under pandemin

Mycket av detta går inte längre att göra på samma sätt. Nu har de anpassat verksamheten, efter restriktionerna, så gott de kan. De har söndagsskola och gudstjänster över Zoom. En liten grupp som inte har internet brukar träffas på kåren och några som brukar umgås träffas tillsammans under zoom-gudstjänsten. En gång i månaden har de en friluftsgudstjänst, ofta vid friluftsområdet vid Hörnsjön. Där kan man gå promenader, grilla, och njuta av naturen.

— Vi sjunger och har andakt och så grillar vi tillsammans, och har lekar för barnen och de vuxna som vill. Vid jul sjöng vi julsånger.

Bygger relationer i hemgrupper

På kåren ha man också hemgrupper, och man försöker få så många som möjligt att vara med. Man försöker slussa in personer i hemgrupperna för att de ska känna sig trygga och behövda.

— Vi tror det är jätteviktigt att bygga relationer och få undervisning i smågrupper, säger Anita.

Några hemgrupper fungerar fortfarande under pandemin. Där kan de vara fyra till fem personer som träffas. De grupper med lite äldre medlemmar har tagit paus. En grupp träffas regelbundet på kåren.

— Vi försöker vara flexibla och tänker på vad vi har för barnfamiljer. Vad ska vi göra nytt?  Vi försöker ta oss tid för samtal och bjuda in. Det handlar mycket om relationer, man blir bemött, sitter och pratar, säger Anita.

Alla ska till exempel prova på att vara mötesledare

Många av medlemmarna i kåren som inte längre träffar varandra fysiskt ringer ofta varandra för att ha kontakt med varandra, det tycker Anita är jätteroligt. På kåren har man alltid haft inställningen att alla ska kunna bidra med något i gudstjänsterna, alla ska prova på att till exempel vara mötesledare. Våga prova, är viktigt menar Anita och säger att ingen är proffs och de vill att alla ska tänja på gränserna.– Jag tycker alla är så duktiga och aktiva. Det är inte en zoom-gudstjänst där de är tysta, det är en vittnesbördsgudstjänst, med vittnesbörd och så. Man kan dela lite grann. Vi försöker skapa ett klimat där man vågar och när andra ser att en vågar, vågar de också.

— Vi försöker se våra medlemmar och dem som kommer till oss och vill att de ska växa som lärjungar med Jesus. Lära dem livet, hur är vi mot varandra, vad säger Bibeln. De får undervisning, praktiskt lärjungaskap, utmana sig själva. De får vara del i en familj, i hemgrupperna, del i andlig familj.

Bibelskola på distans

Tillsammans med Ågesta folkhögskola har Frälsningsarmén i Örnsköldsvik en bibelskola på distans. Eleverna brukar träffas och samtala, de brukar vara sex till sju personer i den gruppen. Anita berättar att distansbibelskolan fungerar bra och att det har berikat församlingen mycket.– Den fungerar jättebra. Många i församlingen har gått den, och även folk utifrån. Det är jätteroligt att många vill läsa Bibeln och grotta ner sig i den, säger hon.

Höga kusten Internship – ett års äventyr för unga

Till hösten kommer det en ny kurs från Ågesta Folkhögskola som man går i Örnsköldsvik - ”Höga Kusten Internship”. Det blir som ett volontärår för 18-25 åringar med bibelstudier och församlingsarbete varvat med äventyr i Höga-kusten, berättar Anita. Äventyren kan vara att klättra, gå vandringsleder, paddla samt åka slalom. Detta studieår genom Ågesta Folkhögskola går att få CSN-bidrag för.

Är man intresserad söker man Höga Kusten Internship på Ågesta Folkhögskola. Vill du gå distansbibelskolan i Örnsköldsvik söker du Bibelskolan på Ågesta.

Text: Jonas Nimmersjö

Publicerat: 2021-04-09Skriv ut