Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Så många outtalade tack

Vilket är världens viktigaste ord? Har du funderat på det någon gång? Det går kanske inte att säga, men vid sidan om förlåt skulle jag iallafall föreslå TACK. Lyssna på månadens andakt av och med Sara Beijer, kårledare för Frälsningsarmén i Nässjö.

"Det är gott"... står det i Bibeln "att tacka Herren, och att lovsjunga hans (eg. ditt) namn..." (Ps 92:2)

Jag har träffat många tacksamma människor i mitt liv och jag har träffat en och annan otacksam och det är ingen tvekan vem jag helst är tillsammans och umgås med. Det är heller ingen tvekan om vilken av dessa kategorier av människor som själva mår bäst, eller hur? 

Och vi skall komma ihåg att det har inte att göra med vem som har det bäst - alltså till hälsa, social situation, ekonomi och så vidare utan det handlar snarare om ett grundläggande sinnelag.

Bibeln säger: "Tacka Gud under alla livets förhållanden." (1 Thess 5:18) Och det är viktigt att det står "under" och inte "för". Tacka för alla förhållanden...

Bibeln är ju Guds ord till Guds folk på alla platser och i alla tider och vi kan inte säga till kristna t.ex. som förföljs i världen "Tacka Gud för förföljelsen!". Vi kan för den delen inte säga till en svensk heller "Tacka för att du inte har något jobb" eller "tacka för att du har blivit cancersjuk". Men i dessa svåra förhållanden uppmanas vi att tacka Gud.

Varför det?

Jo för att "Det är gott att tacka Herren." Det är Guds vilja att vi skall tacka Herren och när vi gör Guds vilja så gör det oss gott.

I Rom 12:21 så står det: "Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda." Och jag tänker att det kan fungera också på ett tankemässigt och ett känslomässigt plan.

När vi får det jobbigt, när vi får det besvärligt - ja, inte blir det bättre då av att vi gräver ner oss i bitterhet och otacksamhet. Varför jag? Varför Gud? Visst måste vi få ställa såna frågor, men jag vet att ingen mår bättre av att stanna i det. Det går inte att besegra det negativa med att vara negativ. De onda tankarna - om jag får kalla dem så - måste besegras med goda tankar.

... och på tacksamhetens område - och i fråga om att vara tacksam i livets alla förhållanden - så är det ju sällan så att livets alla faror drabbar just mig. Det kan vara en sak, det kan vara två saker, det kan vara flera saker ... men väldigt mycket av vad människor råkar ut för har inte och kommer aldrig att drabba mig. Det kan jag vara tacksam för!

Bibeln talar om att göra "varje tanke till en lydig fånge hos Gud" (1 Kor 10:5) och det står också: "låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar" (Rom 12:2)

Det här är alltså inget allmänt prat om positivt tänkande. Det är biblisk lära. Låt Gud och hans vilja influera dina tankar! "Tacka Gud under alla livets förhållanden."

I viss mån kan vi faktiskt själva bestämma vilka tankar vi skall tänka och inte. Vi kan snegla på andra och önska att vi hade det de hade eller levde deras lyckliga liv! Och vi kan faktiskt låta bli att fokusera på det.

Tänk om Adam och Eva hade varit tacksamma för det de fått och inte velat ha också det de inte fick.

Kommer ni ihåg hur det var? "Gud planterade en trädgård österut, i Eden, och satte där människan som han hade format. Herren Gud lät alla slags träd växa upp ur marken, sådana som var ljuvliga att se på och goda att äta av... Herren Gud gav detta bud: ”Du får äta av alla träd i trädgården utom av trädet som ger kunskap om gott och ont. Den dag du äter av det trädet skall du dö.” (1 Mos 2:8-17)

Alltså - de hade en hel trädgård - men de ville ha mer! Och det luriga för Adams och Evas del det är ju Djävulen som finns där och frestar. "Skulle Gud ha sagt att ni inte får äta av det där trädet?" Djävulen säger inte "Vad fantastiskt att ni har en trädgård!" utan han måste påminna om att "Det finns ju ett träd till!"

... och på samma sätt skall vi veta att han viskar till oss rakt emot Guds ord: "Inte skall du vara tacksam!" "Se dig om!" "Det är mycket du saknar som andra har!"

Djävulen vill binda oss i allt som inte är bra för oss: avundsjuka, negativism, bitterhet och självömkan.

Medan Gud önskar precis motsatsen, och därför manar han till tacksamhet. "... låt er tacksamhet överflöda." står det i Kol 2:7 och i Ef 5:20 "tacka alltid vår Gud och fader för allt i vår herre Jesu Kristi namn."

"Jesus Kristus är den samme igår, idag och i evighet" (Heb 13:8)

Det betyder att det finns ingen anledning för oss att ena dagen tacka och andra dagen inte tacka Gud. Det finns liksom ingen koppling på det sättet mellan vår livssituation och Guds existens så att Gud är god bara de dagar när vi har det bra, och så blir han mindre aktningsvärd eller mindre kärleksfull och trofast när det uppstår något jobbigt.

En första tanke kan naturligtvis vara: "Var finns Gud i allt detta?" och vi vet ju att till och med Jesus ropade på korset: "Min Gud varför har du övergivit mig!" (Matt 27:46)

Men sanningen är den att Gud överger ingen. Gud är den han är. Och Bibeln tillskriver honom de mest fantastiska egenskaper: Han är evig, oföränderlig, oöverträffad, outgrundlig, rättvis, allsmäktig, överallt närvarande, allvetande, god, kärleksfull, helig...

...och detta är han varje dag! Har jag inget annat att tacka Gud för så kan jag tacka för vem han är.

Det finns för många outtalade tack! I Bibeln läser vi om de tio spetälska som blev helade men där bara en kom tillbaka och sa tack.

Jesus frågade "Var är de nio andra?" Och jag kan tänka att en av dem kanske är jag. Några av dem tittar kanske på den här andakten.

Inte har vi blivit fria från spetälska - för det har vi aldrig haft - men Jesus har gjort och gör oändligt mycket i våra liv.

Det finns för många outtalade tack!

Och inte bara till Gud, utan också oss människor emellan. Är du tacksam till någon som du glömt tacka?

Varför inte göra det idag?

AMEN

Publicerat: 2021-05-18Skriv ut