Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Andakt - Lär känna Jesus på riktigt

"Vår kultur - jag, mig och mitt - gör att vi ofta missförstår vem Jesus är. Om vi har oss själva som utgångspunkt när vi läser Bibeln och tänker att han är till för mig, kommer vi inte att lära känna honom på djupet. Om vi sätter honom i centrum kommer vi lära känna honom och dessutom få våra verkliga behov tillgodosedda." Major Lennart Lundberg, vice rektor på Frälsningsarméns Officersskola har skrivit månadens andakt.

Foto: pixabay.com

Att bli missförstådd

Vi har alla drabbats av det.
Och vi har alla gjort oss skyldiga till det.

För visst har du råkat ut för att någon sagt något om dig som inte är sant? Det stämmer helt enkelt inte och det kan göra riktigt ont. Och visst har vi alla gjort samma sak själva, sagt något om någon annan som vi bara antagit varit sant eller kanske sagt det ändå? Kanske för att den andre skulle framstå i dålig dager.

Men om vi, särskilt i fallet där vi själva drabbats, inte tar oss själva på för stort allvar sker det oftast ingen större skada om människor inte vet vilka vi egentligen är.

Men det finns en person som blivit missförstådd av miljontals människor, både av de som tror på honom och de som inte gör det - Jesus, han som är Kristus. Och i det här fallet gör det stor skada - ja, evighetsskada - att inte veta vem han är.

Befrielsen

Frågan ställs om Jesus och vi möter den vid flera tillfällen i berättelserna om honom. En av berättelserna återges både hos Matteus, Markus och Lukas. Det är händelsen när Jesus, genom att tala strängt till stormvinden och vågorna gör så att sjön blir lugn. I Lukas 8:25 återges lärjungarnas reaktion med orden: “Vem är han? Till och med vindarna och vattnet befaller han, och de lyder honom!

En av de saker vi ska göra med händelsen är att koppla den till Ps 107:29, “Han stillade stormen och vågorna tystnade”. Ps 107 handlar om hur Gud befriar människor ur fångenskap. Befrielse är ett återkommande tema i Gamla testamentet och då kan vi inte annat än att bli påminda om när Gud befriade Israel från fångenskapen i Egypten. Allt sedan det uttåget – exodus – hade Israels folk sett fram emot ett nytt exodus. Också på Jesus tid var längtan stark och förknippad med Messias och Guds rike. När Jesus gör med stormen och vågorna det som bara Gud kan, visar det att befrielsen är här.

Läs inte Bibeln med dig själv som utgångspunkt

Jesus, han som är Kristus (grekiska för Messias, den smorde) är den som genom sitt liv, sin död och uppståndelse har initierat Guds rike (Guds styre och herravälde. Jfr Matt 28:18. Guds rike är det som Jesus talar mest om).

Av utrymmesmässiga skäl kan vi inte fördjupa oss kring Guds rike men vill du få fler och bättre svar på frågan “Vem är han?” skulle ett av mina första tips vara att läsa Bibeln med honom som centrum. Vår kultur - jag, mig och mitt - gör att vi ofta missförstår vem Jesus är. Om vi har oss själva som utgångspunkt när vi läser Bibeln och tänker att han är till för mig, kommer vi inte att lära känna honom på djupet. Om vi sätter honom i centrum kommer vi lära känna honom och dessutom få våra verkliga behov tillgodosedda.

Bön

Jesus, jag längtar efter att lära känna dig som den du verkligen är. Låt Bibelns ord och våra samtal uppenbara mer och mer vem du är. Amen!

Publicerat: 2019-08-22Skriv ut