Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Andakt - Var dags tröst

”Hur får du tröst och styrka för att klara av vardagen? Genom att vistas i naturen? Att få och ge en kram av någon du tycker om, lyssna till vacker och berörande sång och musik, be eller sucka en bön till Gud.” Läs månadens andakt skriven av Agneta Öberg, kårledare för Frälsningsarmén i Södertälje.

Foto: pixabay.com

Ibland kan jag vara jättetrött och bara känna ”nu orkar jag inte mer”, nu vill jag bara vila och vara. För mig kan det innebära att jag går ut på en promenad, för att rensa hjärnan från alla intryck och tankar för att med kroppens hjälp kunna sortera och hantera tröttheten. Då kan jag också behöva tröst och uppmuntran.

Vardagarna som kommer och går, kallas ofta den grå vardagen vilket kanske betyder att de mest är trista. Det händer inte så mycket som är roligt eller tröstande. Men, eller och snarare, det är ju de dagarna som är flest, de dagar som vi verkligen har behov av tröst, av uppmuntran och av något som kan glädja oss.

Men kan det ibland vara så, att då vi som mest behöver tröst, kan vi inte ta emot den? För att vi inte orkar. För att vi inte ser trösten. För att vi inte känner att vi har tid. Och så vidare.

Gud är all trösts Gud och ger oss det vi behöver. Han visar det på olika sätt. Att gå ut i naturen och skapelsens skönhet går inte att överträffa.

En del människor älskar att gå i skogen och plocka svamp, lingon eller blåbär. Det ger tröst och återhämtning, vederkvickelse är ett gammalt ord som säger precis vad det handlar om, vila, avkoppling och rekreation.

Havet är ett annat naturfenomen som ger lisa för själen. Att vandra längs med stranden och höra vågorna skvalpa och brusa. Kanske bli lite blöt om fötterna. Då känner man trösten i hela sin varelse.

Kyrkviken i Grängesberg är en fantastisk sjö med rent och klart vatten. Underbar att bada i och att titta ut över. Ibland blåser det friskt och då ser jag vågornas brus och känner kraften ända ner i tårna. Ofta är det lugnt och stilla. Ibland lite för kallt att bada, beroende på årstiden förstås. Helt fantastiskt att sitta på stranden och se ut över sjön, som ger lugn och ro och tröst till hela min varelse.

Fjäll och berg ger också tröst och kraft, både till ande, kropp och själ. De natursköna vidderna, bergen och dalarna ger perspektiv ända till horisonten. ”O, store Gud, när jag din värld beskådar”, tonar då i mitt inre. Tack Gud, för att du ger tröst i och genom din skapelse.

Hur får du tröst och styrka för att klara av vardagen? Kanske genom att få och ge en kram av någon du tycker om, lyssna till vacker och berörande sång och musik, be eller sucka en bön till Gud.

Bön

Tack Gud, för att du ger tröst för varje dag. Tack för att vi får vända oss till dig varje dag. Tack för att du genom att trösta också ger oss hopp för dagen som kommer. Tack för att din nåd är oändlig och räcker till för varje människa. Amen.

Bibelord

”Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Far, barmhärtighetens Far och all trösts Gud! Han tröstar oss i all vår nöd så att vi kan trösta dem som är i nöd med den tröst vi själva får av Gud. Liksom Kristi lidanden flödar över oss, så överflödar också genom Kristus den tröst vi får. Om vi är trängda, är det för er tröst och frälsning. Om vi blir tröstade, är det för att ni ska få den tröst som ger kraft att uthålligt bära samma lidanden som vi. Och vårt hopp om er står fast, eftersom vi vet att ni delar vår tröst liksom ni delar våra lidanden." 2 Kor 1:3-7

Text: Agneta Öberg, kårledare, Södertälje 

Publicerat: 2020-01-28Skriv ut