Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Andakt - Välbekanta röster

”Minnen av stunder av närhet, ömhet och värme gör sig påminda när jag talar med en person jag verkligen älskar, även om det är genom en telefon. I rösten finns samhörighet, trygghet och omsorg i ljudet från en annan människa.” Läs månadens andakt som är skriven av Malin Cederholm, kårledare för Frälsningsarmén i Falun.

Foto:unsplash.com

Det finns vissa låtar som jag tar till när det blir höst. När lusten att stanna ute hindras av temperaturen som kryper neråt på termometern, när vinden tar i och regnet kommer. De är inte precis nya, men sånger som följt mig under många höstar. Till varje artist jag spelar följer också minnen.

En skiva med Barbara Streisand som en tidigare kollega rekommenderade. Hymnerna med Sandi Patty som jag köpte en ledig måndag i en bokhandel med kristna varor i en industristad norr om Rio de Janeiro. Lite längre fram i höst kommer jag också att lyssna till Celine Dions julskiva med Adams julsång, som är del av ett kärt minne mellan vänner.

De välbekanta sångerna ger samhörighet och trygghet

Det är något betryggande med att slå på musiken på hög volym, sjunga med och ge sig hän. Strunta i vilket, i vädret och i att sommaren är förbi. Att ge sig hän och ta emot det som ska komma. Att i växlingen mellan sommarens värme och höstens inneliv också ha välbekanta sånger med sig. Övergången blir på så sätt bekant, som om den gjorts förut. Som om den här gången inte är den första. ”Vi” – låtarna, artisterna och minnena – har tillsammans varit med om detta förut.

Ändå är det en ny höst detta år, ingen jag mött förut. Jag är inte samma person som förra året, omständigheter, utmaningar och glädjeämnen är heller inte de samma som tidigare – det är nytt. Men jag skapar mig en samhörighet och trygghet genom att lyssna på de välbekanta sångerna.

Vi är en del av något större än oss själva

På samma sätt är det att en röst av en person som jag verkligen älskar och som betyder mycket för mig. Här finns samhörighet, trygghet och omsorg i ljudet från en annan människa. Minnen av stunder av närhet, ömhet och värme gör sig påminda, även om vi pratar med varandra på telefon. Även om det är ett fysiskt avstånd mellan oss gör rösten att jag sveps in i all den kärlek relationen rymmer.

Att höra Jesus tala i vårt inre kan vara på samma sätt: det påminner om allt det goda som finns i vår tro. Påminner om den kärlek Gud visar oss var och en, om det hopp och den framtid han har att ge oss, om den närhet han ger oss dag från dag. Herrens röst påminner om att vi har ett uppdrag i den här tiden, att vi ska föra Guds kärlek vidare till dem vi möter. Jesus röst i vårt inre kan också vara en förvissning om att vi ingår i den större gemenskapen av alla Guds barn. Att vi är en del av något större än oss själva.

Vad Jesus röst än påminner dig om, kan du vara säker på att han redan förutsagt att du skulle kunna höra den. Att du skulle känna igen hans röst i ditt inre, kunna avgöra att den är hans. Att du skulle kunna ta hjälp av Jesus röst för att finna styrka och ledning i ditt liv. För att finna kärleken.

Bön

Jesus, tack för ljuvligheten och tryggheten i din röst. Jag längtar efter att få höra den i mitt inre. Jag längtar efter att du ska tala till mig om den framtid och det hopp Gud har för mig. Nu vill jag sitta stilla och lugna mig för att hitta vila och ro. Nu är jag redo Herre, vad vill du säga mig?

Ur Bibeln

Joh 10:3-5

3. För honom öppnar grindvakten, och fåren hör hans röst, och han ropar på sina får med deras namn och för ut dem. 4. När han har släppt ut sina får går han före dem, och fåren följer honom därför att de känner igen hans röst. 5. Men en främling följer de inte, utan springer ifrån honom, därför att de inte känner igen främmande röster.

Joh 10:11-18

11. Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren. 12. Den som är lejd och inte är herde och inte äger fåren, han överger fåren och flyr när han ser vargen komma, och vargen river dem och skingrar hjorden. 13. Han är ju lejd och bryr sig inte om fåren. 14. Jag är den gode herden, och jag känner mina får, och de känner mig, 15. liksom Fadern känner mig och jag känner Fadern. Och jag ger mitt liv för fåren. 16. Jag har också andra får, som inte hör till den här fållan. Också dem måste jag leda, och de skall lyssna till min röst, och det skall bli en hjord och en herde. 17. Fadern älskar mig därför att jag ger mitt liv för att sedan få det tillbaka. 18. Ingen har tagit det ifrån mig, jag ger det av fri vilja. Jag har rätt att ge det, och jag har rätt att få det tillbaka. Detta har min fader bestämt för mig.”

 

Publicerat: 2019-09-19Skriv ut