Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Andakt - Tillsammans i orostider

”I de här tiderna när vi ska hålla distansen behöver vi ändå varandra. Med teknikens hjälp kan vi uppmuntra och stödja. Och vi kan be tillsammans var vi än är.” Läs månadens andakt skriven av Carina Tyskbo, journalist på Frälsningsarmén.

Är du en coronaklagare eller coronabedjare?

Som medelålders ganska bekväm människa i ett av världens rikaste länder passar pandemier inte in i världsbilden. Jag lever i en ordentlig civilisation och vill gärna vara ohotad och trygg. Jag bävar för att hemskheter ska nå ända till min tröskel. Hoten utifrån får mig att känna mig märkligt ensam i samhällskroppen. Varför har jag inte bunkrat som alla verkar ha gjort? Har jag betalat alla försäkringar? Får jag behålla jobbet?

Märker ni? Alla meningar ovan börjar med "Jag". Vad hände med mitt "vi"?

I bibelns berättelser startar ofta stora skeenden med en ensam man eller kvinna. En enda profet, kung, drottning, slav, herde, musiker eller tonårsmamma börjar vandringen. En kallelse till att göra något nytt, stå upp för sanningen eller befria.

Men de som skapar förändringen är folket som följer efter. Många tillsammans som går den nya vägen. Många som tågar ut ur fångenskap, möter faror. Många låter döpa sig, öppnar sina hem eller ger bort vad de äger. Många tar emot Guds Ande, bygger församlingar. Och många som trofast knäpper sina händer i bön.

Det börjar med en. Men sedan rullar förändringen genom trakter och länder.  Och havet av tvivel och svårigheter delar sig. Som för Moses, som sträckte sin stav framåt, med ett helt folk bakom sig.

I de här tiderna när vi ska hålla distansen behöver vi ändå varandra. Med teknikens hjälp kan vi uppmuntra och stödja.  Och vi kan be tillsammans var vi än är. Kyrkor sänder gudstjänster, andakter och lovsånger via nätet. Hela den kristna kyrkofamiljen kan enas och ropa till Gud. Bönen syns inte för omvärlden men kan förflytta berg.

Men via tekniken finns också ett hav av larm, experter och tyckare. Så många budskap. Rädslor, ilska, hopp och uppgivenhet. Det är en splittrad och högljudd världsbild som framträder med allvarliga ledare som direktsänder tal till sina folk. För att ena och mana.

Vår högsta ledare är en uppstånden människoson. En ung man som kunde snickra och älskade att lyssna på sin Fader i himlen. Han fick en kallelse, samlade vänner, gick vägen, levde och dog för att visa en hel värld hur Guds rike ser ut.  Och han rör vid de sjuka.

Vår uppståndne ledare talar alltid i direktsändning. I alla tider och i all slags nöd. Glöm inte den rösten! Glöm inte att läsa och lyssna. Låt honom sträcka ut staven genom svårigheterna.

Så får vi gå. Många, framåt och tillsammans.

Ur bibeln

"Förtrösta på Herren och gör det goda, så får du bo i ditt land och leva trygg." Psaltaren 37:3

"Var uthålliga i bönen, vaka och be under tacksägelse." Kolosserbrevet 4:2

Bön

Gud, ofta lyssnar jag mer på larmrapporter än på dig. Det gör mig modlös och orolig. Omständigheter jag aldrig bett om riskerar drabba mig, mina nära och kära. Hjälp mig att hellre äta av ditt Ord än att snabbt slänga i mig allt jag kommer över på internet. Låt mig bli så förvandlad att jag smittar andra med mitt goda.

Tack för att du är vår ledare och Herde, hur ängsliga fåren än kan känna sig just nu. Mana oss att lyfta blicken mot bergen och se hjälpen komma. Mana oss att be och agera tillsammans, för läkedom i världen.

I Jesu namn, amen.

Text: Carina Tyskbo

Publicerat: 2020-03-26Skriv ut