Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Varför firar vi påsk?

Det är en händelse som ser ut som en tanke att vi i vår del av världen firar påsk, minnet av Jesu uppståndelse från döden, när det är vår.

Foto: pixabay.com

Nya testamentets påskberättlese

Mycket just nu talar om ljusets seger över mörkret och nytt liv. Kanske har vi ett personligt förhållande till nya testamentets påskberättelse och de historiska händelser som beskrivs där.

"Det är fullbordat"

Kanske har vi skapat egna inre bilder som gör att vi ser hur det var när Jesus gav upp andan efter att ha sagt Det är fullbordat, hur hans rädda vänner lade honom i klippgraven och hur redan dödsförskräckta kvinnor kom till den enbart för att konstatera att det största hindret var undanröjt och graven var tom.

"Är det inte i allt det vanliga vi också behöver den uppståndne vid vår sida?"

Jesus uppståndelse

Händelserna har också gestaltats i olika slags scenuppsättningar, bland annat vid passionsspelen i Oberammergau. Jag fanns på plats vid ett tillfälle och när uppståndelsens under skulle åskådliggöras hade jag föreställt mig en magnifik scen med storslaget ljud, spektakulär ljussättning, kör och trumpeter och en triumferande levande Jesus i centrum. I stället kom där en "helt vanlig människa" gående från den ljusa gläntan, tände en fackla i gryningsdunklet och gick vidare med några vänner.

Något alldeles vanligt

Varken dunder eller brak tillkännagav hans uppståndelse, utan något alldeles vanligt vardagligt och jag tänkte: Ja, men så var det nog! Är det inte i allt det "vanliga" vi också behöver den uppståndne vid vår sida?

Tro inte att Jesus är borta

Han stod mitt ibland dem som förut. Bland stenarna brann det en glöd. Han lät dem få fiskar i näten och gav dem bröd. Tro inte att Jesus är borta. Tro inte att Jesus är död. Han lever och ger oss att äta av livets bröd.

Glad påsk!

Text: Karin Larsson

Skriv ut