Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Vägen hem - premiär för Frälsningsarméns egna podcast

Frälsningsarméns färska podcast "Vägen hem" lyfter ämnen som församling, tro och lärjungaskap. Premiäravsnittet hette "Kyrka, corona och livets stormar" och värdarna är nöjda: "Vi vill dela med oss av våra livserfarenheter, kårarbete och teologi, och få andra att växa tillsammans med oss. Inte minst i denna krisperiod är det viktigt, säger Simon Paulin, kårledare på Kår 393 i Stockholm.

Simon Paulin och Heiner Helm spelar in Frälsningsarméns egen podcast "Vägen hem" en gång i veckan på Kår 393, där Simon är kårledare. Foto: Karolina Gustavsson

Hur kan vi hitta vägen hem i en tid där riktningen ständigt ändras och möjligheterna aldrig tar slut? Det frågar sig vännerna Simon Paulin, kårledare på Frälsningsarméns Kår 393 och Heiner Helm, teologistuderande och kårmedarbetare på Kungsholmskåren.

Under ett par års tid har de velat ta tanken vidare ut till såväl kristna såväl som icke-troende. Nu har de gjort slag i saken och fredagen den 17 april sändes det första halvtimmesavsnittet av podcasten, som är tänkt att följas av en sändning varje vecka fram till midsommar.

Podden vill ge redskap för församlingen

Simon PaulinDen nya podcasten fick sitt namn efter en hel del funderande, berättar Simon och Heiner. Man landade i "Vägen hem", väl passande i Frälsningsarméns nya strategi- och visionsarbete ”Välkommen hem – Livet med Jesus”, som startar till hösten.

- Dessutom vill vi vara ett redskap för den lokala församlingen att hitta hem, säger Simon Paulin.

I podden ska Simon och Heiner resonera om lärjungaskapet som en vandring, där vi får följa Jesus och bli mer lika honom. Vi kan gå vilse men får återkomma hem gång på gång.

- De kristnas mål är Guds rike, en realitet som finns redan nu men som blir verklig i sin fullhet längre fram, säger Heiner Helm i premiäravsnittet "Kyrka, corona och livets stormar".

- Ja, och den vandringen görs bäst tillsammans. Det är det som är kyrka och församling. Vi kommer inte  med  nya sanningar men vill vara ett lyssnande öra mot församlingen och omvärlden, fortsätter Simon.

Lyssnarna välkomnas att tycka till

Av den anledningen vill de gärna ha en dialog med lyssnarna och uppmuntrar till att höra av sig till podcasten. De tänker inte väja för svåra frågor utan välkomnar alla kommentarer och idéer. De hoppas också kunna vända på en del stenar och blotta frågor som de tycker att Frälsningsarmén som kyrka och arbetsplats behöver lyfta.

- Ibland när jag ställt en fråga till en frälsningsofficerare som arbetat i många år har jag fått svaret: "Oj, det har vi aldrig tänkt på eller diskuterat tidigare". Det vill vi ändra på. Vi tror att reflektion och utvecklingsprocesser är viktiga, säger Simon.

Planerar bjuda in intressanta gäster

Heiner HelmTill att börja med finns enbart Simon och Heiner bakom mikrofonerna men planen är att så småningom bjuda in gäster som har ett hjärteämne eller som representerar olika kompetenser och tjänster i och utanför Frälsningsarmén. Podcasten är inte först och främst evangeliserande men vill uppmuntra till lärjungaskap var man än befinner sig.

I det första avsnittet görs ett avstamp i den corona-kris världen nu står i kopplat till Bibelns ord. Heiner Helm berättar hur profeten Jona i Gamla Testamentet vägrar att resa till assyrierna med Guds ord. Istället far han ut på havet - bort från sitt uppdrag. 

Får vända sig till Jesus i stormen

- Medan Jesus några hundra år senare istället väljer att fara över Gennesarets sjö till ett icke-judiskt folkslag för att utbreda Guds rike (Markusevangeliet 4:35-41). När stormen kommer mitt på sjön frågar de skräckslagna lärjungarna hur Mästaren kan sova, säger han.

Simon liknar detta vid vår nuvarande situation. Många såväl troende som sekulära frågar sig vart vi är på väg och undrar var Gud finns i denna storm som orsakar så mycket lidande.

- Jag kan personligen relatera till frågan : "Bryr du dig inte om att vi går under?"  som lärjungarna upprört säger. Jag är också orolig. Alla oavsett tro eller inte kan relatera, både som människa och församling, säger han i podden.

Corona-krisen ett reningsbad för kyrkan

Heiner, som har de flesta släktingarna i Tyskland där stränga restriktioner ännu råder, håller med.

- Ja, vi sitter som på Jesu tid i samma båt, precis som i berättelsen i Markusevangeliet, säger han.

I den här utmanade tiden får församlingen fråga sig vad det är som avgör att man kan kalla sig kyrka. Krisen kan därför få bli ett reningsbad. Jesus väjer inte heller för det främmande utan är ständigt är på väg till andra människor, ofta de uträknande som inte hör till gruppen. Mitt i detta står kyrkans uppdrag kvar: att nå ut till människor som behöver känna Guds välsignelse i sina liv och få en upprättad relation med honom.

- Vi vill peka på tilliten till Gud och vara en del i den röst som kallar kyrkan hem till Jesus, säger Simon Paulin.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Karolina Gustavsson

Fakta podcasten "Vägen hem"

  • Vad: En ny podcast om livet med Jesus, om lärjungaskap och församling. Avsnitten är omkring 30 minuter och publiceras varje fredag.
  • Finns på: Podbean: http://vagenhempodd.podbean.com/ samt på Facebook för Kår 393 och Kungsholmskåren Inom kort kommer information om fler publiceringskanaler. Håll utkik!
  • Värdar och redaktörer: Simon Paulin och Heiner Helm, Kår 393 respektive Kungsholmskåren.
  • Mejla till podcasten: vagenhempodd@gmail.com. Välkommen med frågor om lärjungaskap och församling, idéer på teman eller reflektioner kring avsnitten.
  • En podcast: Ordet är en sammanslagning av orden pod (Ipod) och cast (broadcast - utsända/sändning). På svenska pod, podd eller poddradio.
  • Till en podcast kommer man bl. a. via Internet på dator eller appar i mobiltelefonen. Att lyssna är generellt gratis men i somliga podcastar finns reklam. Populär appar är bl a Podbean, Acast eller SverigesRadioPlay. Man kan även prenumerera och lyssna direkt på hemsidor eller på Youtube.

Källa: poddtoppen.se

Publicerat: 2020-04-27Skriv ut