Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Succé när "Bellan Roos" från Vår tid är nu talade om Jesus

Skådespelaren och journalisten Rasmus Troedsson är känd för de flesta som hovmästare "Bellan Roos" i ”Vår tid är nu”. För en dryg vecka sedan medverkade han i en film för Frälsningsarmén där han berättade om sin tro på Jesus. Filmen har setts av väldigt många och delats över 200 gånger.

Den populära skådespelaren RasmusTroedsson växte upp på barnhem och har många år i missbruk bakom sig. Tron och tilliten till Gud räddade honom och bland kristna vänner finner han gemenskap och kraft.

Hej Rasmus! Vad tänker du om det stora intresset för din berättelse?

— Så roligt! Jag blev själv väldigt förvånad över mängden tittare på så kort tid. 24 000 visningar är siffror som jag bara varit med om när man lagt ut klipp på SVT:s hemsida från ”Vår tid är nu”.

Har du fått några reaktioner på filmen?

— Många! Det som förvånar mig är att flera som inte är kristna har tackat. Skådespelarkollegor, mediechefer från tidningar, radio och teve. Alla har ungefär samma budskap: De gillar att jag säger att jag kan ha fel. Den Gud jag tror på är sanning men jag är inte sanningen. Jag är tydlig och berättar att min tro är just tro och tillit.

— Flera har också kommenterat att jag talar om min svaghet men att man upplever att jag är väldigt stark. Det är jag ju inte! Men jag försöker inte så mycket själv, jag ber Gud om hjälp.

Vilken din relation till Frälsningsarmén?

— Jag har varit frälsningssoldat en tid och känner en djup kärlek och stark gemenskap med Frälsningsarmén. Ni är en så oerhört stor förebild. Den tjänande och ödmjuka inställningen gentemot hjälpsökande och svaga tycker jag Frälsningsarmén är bäst i Sverige på.

— Man ska komma ihåg att alla kan vara starka men nästa dag behöva stöd. Tjänandets kärna är att våga vara svag, våga ha fel och våga be Gud om hjälp. Frälsningsarmén förvaltar detta med väldigt mycket kärlek i mötet med alla.

Du berättar i filmen om dina tidigare alkoholproblem. Frälsningsarmén erbjuder behandling för personer i missbruk på flera platser i landet. Vad tänker du är den viktigaste nyckel till att bli fri från missbruk?

— För mig är det bibelordet om att söka upp sin broder och gottgöra det man gjort fel innan man kommer med sin gåva till Gud (Matteusevangeliet 5:24). Självrannsakan är inte så populärt i svensk kristenhet, det har nästan fallit bort. Det står också att vi ska bekänna våra synder för varandra.

— Som jag säger i filmen föll jag till sist på knä och bad till Gud. Men jag har också fått söka upp människor som jag ställt till det för. Man kan förstås inte bara rusa in i en människas liv och försöka gottgöra för att få ro i sitt eget samvete. Men jag har mitt hjärta i den riktningen.

Vad tänker du om förlåtelse?

— Här kommer den stora grejen: Gud har genom Jesus förlåtit allt jag har gjort! Jag behöver inte ha skam och ångest. Men skulden som vänder mig bort från ett dåligt liv är en däremot en gåva. Att leva med Gud är inte att försöka bli en bättre människa, då kommer jag att skämmas och vända bort mitt ansikte. Gud är ingen moralist, men har en stor moral. Tillit är att våga lägga mitt liv i Guds händer. Då händer det saker!

Du har vuxit upp på barnhem. Frälsningsarmén arbetar mycket med barn i utsatthet med trauman i bagaget. Vad tycker du är mest avgörande för att ett barn som startat tufft ska kunna komma rätt?

— Som barn finns det inget som slår fysisk kärlek. Särskilt om man befinner sig på en institution. Kramar och all ömhet som visar äkta närhet behövs. Det är också en bra grund för att så småningom ta emot Gud som ju är närmare oss än vår egen andedräkt.

Du blev fri från många år i missbruk 1996. Hur blir ens relationer efter det?

— När jag nyktrade valde jag att visa mina medmänniskor vem jag verkligen var. Många valde bort mig men istället öppnades dörrarna till mer varaktiga relationer. Fastän jag svikit och gjort bort mig har chefer, vänner och bekanta varit underbara och alltid välkomnat mig tillbaka. Jag är så tacksam för det. Jag är väldigt lyckligt lottad som får jobba med fantastiska människor.

 Hur ser ditt liv med Gud ut idag?

— Både jag och min fru Ulrika är kristna. Många runtom mig är troende, även min son och hans fru. Ulrika och jag ber tillsammans varje morgon och kväll – och så ber man ju under dagarna förstås. Jag tycker att Gud ger hundratals tecken varje dag på sin närvaro.

Är det viktigt för dig att sprida tron vidare, som du gjorde i filmen?

— Mission är underbart om det görs med lyhördhet. Man måste våga leva ett kristet liv utifrån sin tro utan att banka andra i huvudet. Då blir man en hammare. Jag är hellre en fiskare. Han slänger ut näten men kan aldrig veta vad som ska komma upp. Vi har alla en fri vilja och Gud ville att det skulle vara så. Jag kan bara ta ansvar för mitt eget liv och övertygelse. Går jag emot den kränker jag både mig själv och Gud.

Succéserien du spelat i heter ”Vår tid är nu”. Vad behöver vår tid nu - 2021?

— Tillit till oss själva , tillit till Gud och varandra. Inget av det är utbytbart.

— Jag blir bara uppblåst när jag tror på mig själv. Jag föredrar kärlek och gemenskap och söker relation till andra via Gud. Det är så mycket bättre och lättare, då måste jag inte bära allt själv. Det finns en sanning i det också: Vill du veta hur din relation till Gud ser ut så se på relationen till dina medmänniskor.

Se filmen där Rasmus berättar om sin väg till Gud

Text: Carina Tyskbo

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alpha-kurs om kristen tro?

En Alpha-kurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne.

Ta kontakt med någon kristen kyrka i din närhet och/ eller läs mer på: http://sverige.alpha.org

Publicerat: 2021-04-22Skriv ut