Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies
hämta geoposition

Från hat och kriminalitet till kärlek och ett liv med Jesus

Sebastian Stakset var frontfigur i hiphopgruppen Kartellen och levde ett liv fyllt av droger, brott, hat och destruktivitet. Idag har han deltagit i ett par seminarier inom samarbetet (G) som i Gud och berättat om sin livsresa och varit med i en diskussion om unga som lever i kriminalitet och vad som kan göras åt det.

Seminariet i montern idag gick under rubriken: "Så kan man utmana det svenska samhället genom förlåtelse och kärlek. Sebastian Stakset fick ge sin syn på det och berättade kort om sin livsresa i ett samtal med kommendör Eva Kleman från Frälsningsarmén.

Under uppväxten i Bagarmossen blev Sebastian Stakset mobbad i skolan. Han började skolka och inom honom grodde hat och hopplöshet och han allierade sig med andra som också kände sig utanför samhället.
- Jag försökte laga det trasiga i min själ med droger, pornografi och kriminalitet. Jag gjorde dåliga val och sårade människor och jag skyllde allt ont i mitt liv på andra, sa han.

Terapi och fängelse

Det destruktiva fyllde även hans låttexter när han ingick i hiphopgruppen Kartellen som sålde platina flera gånger om men varken framgång eller pengar ledde till något konstruktivt för honom under den tiden. Sebastian Stakset hamnade i fängelse där han gick i terapi och han fick även antidepressiv medicin. Han testade allt samhället kunde erbjuda mot sin ohälsa men ingenting hjälpte. Han började till och med hata sig själv och planerade att ta sitt liv. Då föreslog någon att han skulle testa det här med Jesus.
- När jag tog emot honom som Herre och frälsare så blev jag fri och fick ett helt nytt liv och jag fick känna mig älskad och värdefull för första gången i mitt liv, sa han.

Bad Gud om hjälp

Idag vill han be alla han gjort illa om förlåtelse, även de som lyssnat och påverkats av hans tidigare destruktiva musik. Han berättade om hur han legat hemma och gråtit i dagar över det faktum att han förstått att Gud faktiskt har förlåtit honom. På frågan om hur han lyckats förlåta sig själv sa han att man måste be Gud om hjälp med det och även inse att man varit en slav när det kommer droger, alkohol och annat.
- I utanförskapsområden finns det mycket trasiga människor och vi har ett helt samhälle som lider för att folk inte känner kärleken. Jag tror att vi kan bygga upp det här landet genom att få unga att förstå att de är älskade och värdefulla och det är inget man får höra i fängelser till exempel, sa han.

Lära sig leva ett nytt liv

Han förklarade att det inte samhället kunnat göra åt hans situation fixade Jesus på en månad men att det har varit en process att lära sig leva ett nytt liv och att älska människor och förmå sig själv att be andra om förlåtelse. Idag vill han använda sin musik för att sprida hopp och kärlek och han har försonats med många tidigare ovänner och en del av dessa liksom omkring tusen andra som han uppträtt och predikat för har dessutom tagit emot Jesus i sina liv.

Hur ger vi unga hopp?

På kåren fortsatte samtalet men med rubriken: "När kriminella gäng sprider skräck: Hur ger vi de unga hopp?" Förutom Sebastian Stakset deltog Joar Forsell, bland annat ordförande för Liberala ungdomsförbundet, Elin Morén, vice ordförande i Vänsterns ungdomsförbund, Andreas Carlsson, riksdagsledamot och gruppledare för Kristdemokraterna, och Kristian Hartman, generalsekreterare för Credo som är en evangelisk student- och gymnasiströrelse.

Sebastian Stakset påpekade att de som är kriminella idag har blivit det för att de lever i ett utanförskap och han tog Järva-området i nordvästra Stockholm som exempel. Joar Forsell bor själv i Tensta sedan flera år tillbaka och trivs men bekräftade att han känner igen det Sebastian Stakset berättade.
- Den höga arbetslösheten, brist på ekonomiska resurser för att utbilda sig och trångboddheten i områden som detta gör att människor har svårt att se en annan framtid och de känner en hopplöshet, sa han.

Politiska lösningar och hyllade kyrkor

Men han tror att det finns politiska lösningar på en del av problemen. Han hyllade även kyrkor och civila organisationer som gör en stor insats genom att ge unga hopp och trygghet som kan bli en plattform för att komma ur utanförskapet.

Andreas Carlsson tog upp den utbredda psykiska ohälsan och menade på att vi behöver mer tid för varandra och att vara i positiva sammanhang. Han påpekade även att unga behöver drivkrafter och förebilder och gav Sebastian Stakset en eloge för att han delar sin historia.

Växande klyftor i samhället

Elin Morén höll med om att trygghet och att tillhöra ett sammanhang är av stor betydelse men ansåg att den stora boven i dramat är den växande klyftan mellan olika klasser i samhället, vilket skapar utanförskap för en stor grupp. Hon tycker att både Socialdemokraterna och de borgerliga partierna har svikit samhället med tanke på den bostadsbrist, fattigdom och de otrygga anställningar som är en verklighet för många idag.
- Vi behöver komma åt roten till problemen och inte bara bekämpa symtomen genom att tillsätta fler poliser, sa hon.

Behov av en gudstro

Sebastian Stakset menade att han redan i ung ålder hört politiker säga att de vill få ordning på Järvaområdet men att de inte lyckats hittills och att det bara är Jesus som kan laga de trasiga människorna där. Kristian Hartman bekräftade att han i sin position ser att ungas behov av en gudstro har ökat på senare tid och att de måste tas på allvar.
- Och vi måste också tro på ungdomarna. Jag möter många som känner hopplöshet och som även tappat tron på sig själva, sa han.

Mer stöd till familjer

Andreas Carlsson påpekade att det inte är politikerna som skapar jobb utan företag men att det måste bli enklare att anställa folk. Dessutom behövs det mer stöd till familjer som han anser utgör basen i samhället.
Även han underströk vikten av det kyrkor och civilsamhället gör och han uttryckte sin besvikelse över att det nästan råder religionsfobi och att många misstänkliggör religiösa samfund och deras verksamheter idag.

Han nämnde också att poliser han pratat med anser att den viktigaste prioriteten är att satsa mer på skolor för att få bukt med problem bland unga. Joar Forsell nämnde att en uppblandning av elever från olika bakgrunder och sammanhang i skolorna skulle kunna ge gynnsamma effekter.

Positiv inställning

Panelen fick frågan om hur de tror att läget kommer se ut för unga i vårt samhälle om tio år. De flesta hade en positiv inställning även om det fortfarande kommer att finnas svårigheter och problem att brottas med.
- Jag tror att Sverige kan bli ett bättre land men vi behöver inte fler åsikter utan mer kärlek. Det finns inga Biblar i skolorna men i varje fängelsecell. Det är bättre att de finns i skolorna så att unga slipper hamna i fängelse, sa Sebastian Stakset och rev ner applåder med de orden. Han läste även ur ett ställe i Bibeln där det står: "Det folk som vandrar i mörkret ska se ett stort ljus..."

Text: Teresia Jansson Foto: Kerstin Tillenius

Publicerat: 2017-07-05Skriv ut