Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Nya frälsningsofficerare redo för framtiden

Lördagen den 17 juni, ordinerades fem nya frälsningsofficerare på kåren Templet i Stockholm. Under två år på Officerskolan har de varvat teori och praktik och slipats så att de nu är redo för tjänst. De ”glädjefyllda förebedjarna” som de kallas, kommer att arbeta som kårledare i Linköping, Gävle, Malmö och Halmstad.

Möteslokalen på kåren Templet var nästan fullsatt lördagen den 17 juni då fem kadetter ordinerades till frälsningsofficerare. Efter två år på officersskolan är de nu redo för tjänst. Studietiden har till stor del utgjorts av fältpraktik på en kår tillsammans med handledare.

– Vinna, leda och utrusta, de orden beskriver vad vi gör under två år, sa Henrik Bååth, rektor på Officersskolan, i sin inledning.

De nya frälsningsofficerarna står för sanning och rättvisa

De nya frälsningsofficerarna blir alla kårledare eller biträdande kårledare; Helen Bergh i Gävle, Helena Vollburg i Linköping, Erik Johansson i Malmö och paret Johanna och Emil Samuelsson i Halmstad. Deras årskull kallas för "glädjefyllda förebedjare". Helene Bergh berättade att hon funderat över vad det innebär och kom fram till att det kännetecknar dem som ställer sig i gapet och står för sanningen och rättvisan. Hon har skrivit en sång om det hela som hon kallar "Vi stiger fram". De blivande frälsningsofficerarna sjöng den tillsammans. De fick även bekänna att de står för den tro och de värderingar som Frälsningsarmén har.

Under mötet spelade VasaBand och Lovsångsteamet sjöng. På plats var även kommendörerna och Frälsningsarméns ledare för Sverige; kommendörerna Johnny och Eva Kleman, biträdande ledarna och överstelöjtnanterna Gunilla och Kjell Olausson och Officersskolans frälsningsofficerare och kadetter, som är under utbildning.

De fick förbön och fullmakt

Under själva ordinationsceremonin fick var och en av de blivande frälsningsofficerarna förbön av Johnny Kleman då han också lämnade över en fullmakt från honom och Frälsningsarméns världsledare och general André Cox, med förtroende om att vara frälsningsofficer och leda Frälsningsarméns arbete i tjänsten. Sedan fick de nyblivna frälsningsofficerarna byta sina axelklaffar från blå till röda och ta emot förbön från församlingen.

"Gud förvandlar och gör en till det man är skapad till"

Både Johanna Samuelsson och Erik Johansson uppmanade åhörarna att inte gå på Officersskolan för att ha kul, utan för att leva ut Frälsningsarméns uppdrag och för att nå dem som inte känner Gud. Johanna Samuelsson nämnde att det bästa med utbildningen var den förvandling inuti som kommer med den.

– När man säger ja till kallelsen så säger man också ja till att Gud tar bort saker som är tunga att bära på och han gör en till det man är skapad till, sa hon.

"Jag hoppas att Gud visar vägen med vad han vill genom oss"

Samtidigt påpekade hon att det också var det tuffaste med dessa år eftersom det innebär att man tillåter både Gud och människor att slipa en och då kan man få höra obekväma sanningar. Att hon och maken Emil Samuelsson kommer arbeta tillsammans ser hon som en styrka.

– På så vis blir det inte någon direkt skillnad mellan arbete och fritid utan det blir ett helt liv och en livsstil att tjäna Herren och att gå dit han sänder oss, sa Johanna Samuelsson.

– Jag hoppas att Gud visar vägen, att han gör det han vill genom oss och att vi får se frukt av arbetet, fortsatte hon.

Eva Kleman höll en predikan om Guds kallelse över våra liv och nämnde att officerskapet bara är en av de kallelser man kan ha.

– Gud frågar om vi vill, inte om vi kan, för ingen av oss kan. Men han har lovat att ge oss kraften, lämpligheten och möjligheten, sade hon.

Text och foto: Teresia Jansson

Publicerat: 2017-06-20Skriv ut