Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies
hämta geoposition

Människovärde – vad innebär det idag?

Vad menar vi när vi pratar om människovärde och gäller människors lika värde i vårt samhälle idag? Peter Jonasson, metodstödjare för andlig utveckling och Marie Jonasson, distriktschef, båda från Frälsningsarmén, och Julia Kronlid, riksdagsledamot inom Sverigedemokraterna samtalade kring ämnet i Almedalen idag.

I montern för (G) som i Gud bekänner sig alla tre som deltog i samtalet om människovärde till den kristna tron. Därför var alla överens om att bara det att vi är skapade av Gud och existerar så har vi ett okränkbart människovärde och att ingen är mindre värd än någon annan, oavsett etnisk tillhörighet eller andra olikheter. Men Julia Kronlid tog upp den heta debatten kring människovärdet som pågått senaste tiden i och med fallen med barnmorskorna som inte vill utföra aborter i tjänsten.
- Vi måste ha respekt för det mänskliga livet och att alla inte vill delta i aborter men det är en svår debatt och hur ser vi på frågan om dödshjälp exempelvis, undrade hon.

Hon nämnde även förföljelsen av människor i mellanöstern som dödas och tvingas fly på grund av sin tro.

Marie Jonasson berättade att hon under gårdagen hade ett samtal med en ung människa om hur de uttrycker sig nedsättande om och mot varandra i skolan och den personen hade medgett att det inte finns något människovärde i den miljön. Därför är det många unga som far illa och har en dålig självbild och självkänsla idag.
- Det är ett skrämmande klimat hos de som ska forma vår framtid men samtidigt finns det väldigt många fina ungdomar, sa Marie Jonasson.

Julia Kronlid hade själv en tuff tid som ung då hon var vilsen och deprimerad men efter att hon börjat se sig själv genom Guds ögon och förstått att hon duger enligt honom så har hon känt att den vetskapen är tillräcklig för henne. Hon uppskattar även att det finns en kristen grupp i riksdagen där folk oavsett politisk tillhörighet kan komma samman.

Julia Kronlid påpekade att vi tappat mycket av moral och etik i vårt samhälle och menade att kyrkan har en viktig roll att fylla när det gäller att lyfta fram det okränkbara människovärdet. Peter Jonasson sa att vi på grund av att vi förpassat Gud till ett museum och stängt in kristna i en garderob så har människovärdet per automatik devalverats.
- Om vi ska få ordning på samhället så måste kyrkan komma ut till förorterna där ungdomarna finns. Om inte de med blåljus kan vara där så måste vi vara det. Bara Guds kärlek kan lösa problemen där, sa han.
- Vi vuxna måste visa omsorg, tala om för de unga att de är älskade och vara föredömen, fyllde Marie Jonasson i.

Panelen kom sedan in på frågor kring flyktingar och migration och Peter Jonasson citerade Bibeln som säger att vi ska ta hand om främlingar och att Gud då lovat att välsigna oss. Julia Kronlid var mer inne på att hjälpa folk på plats i deras hemländer istället för att de ska behöva sitta här och tigga. Hon ansåg även att vi ger många människor som kommer hit falska förhoppningar då vi inte kan ta emot alla och istället tvingar folk att återvända till sina hemländer. Samtidigt gav hon en eloge till Frälsningsarmén och andra organisationer som hjälper utsatta som kommer hit.
- Vi hjälper EU-migranter i både Stockholm och Göteborg och jag tror inte att någon sätter sig och tigger av fri vilja utan det finns en stor nöd bakom. Vi vet inte hur vi ska lösa deras situation men vi vill räcka ut en hand och hjälpa dem så gott vi kan, sa Marie Jonasson.
- Vi måste ge Gud chansen på nytt i vårt land, det är enda lösningen för att upprätta människovärdet, avslutade Peter Jonasson.

Text: Teresia Jansson Foto: Kerstin Tillenius

Publicerat: 2017-07-07Skriv ut