Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Konferensen Bygget Mälardalen blev en helg fylld av frid och glädje

”Bygget Mälardalen 2017” hölls på Hjälmargården utanför Örebro första helgen i september. Syftet med dessa konferenser är att bygga Frälsningsarmén och Kristi församling och temat för dessa dagar var ”Guds rike är… Rättfärdighet, frid och glädje”.

Om temat; rättfärdighet, frid och glädje

I helgen hölls konferensen "Bygget Mälardalen 2017" med syftet att bygga Frälsningsarmén och Kristi församling på ett handgripligt sett. Visionen för dessa återkommande tillfällen är att vara en del av förnyelsen i Frälsningsarmén, en plats för gemenskap, avkoppling och andlig uppbyggnad och en plats där deltagarna blir bättre rustade för sina tjänster. Kårerna i Västerås, Örebro och Strängnäs stod som arrangörer. I år var temat rättfärdighet, frid och glädje.
– Det är inspirerat av Romarbrevet 14:17 där det står: "Ty Guds rike består inte i mat och dryck utan i rättfärdighet och frid och glädje i den helige Ande", säger Daniel Viklund, kårledare i Strängnäs.

Hur vänder man ofrid till frid

En av de totalt 150 deltagarna var Mats Wiberg, insamlingsansvarig på Frälsningsarméns Högkvarter i Stockholm. Han uppskattade upplägget med att det under helgen också togs upp saker som kan upplevas som "irritationsmoment" i en församling och hur dessa kan bemötas, men också saker som är bra och som går att utveckla.
– Det handlade bland annat om hur ofrid kan uppstå och hur vi kan vända det till frid i församlingen för att vi ska komma vidare. Seminarierna var på en väldigt jordnära nivå och om saker som är användbara, säger han.

Den okomplicerade relationen med Jesus

Talare under dagarna var bland andra Jennie och Alejandro Gallardo, kårledare i Göteborg på Centrumkåren Haga Mölndal, och Alejandro pratade om hur man hittar glädjen i det kristna livet och i vardagen. Just glädjen är det Mats Wiberg främst tar med sig från helgen. En annan talare var predikanten Markus Saukkonen från pingströrelsen.
– Markus Saukkonen talade om hur okomplicerad relationen med Jesus kan vara, att vi inte behöver trassla till det. Hur vi har det med tionde, fasta och morgonandakt påverkar inte vår frälsning. Gud har gjort allting möjligt och att få komma tillbaka till själva kärnan gör att man känner sig lite nykär, säger Mats Wiberg.

Det kristna livet och Jesus på ett barnvänligt sätt

Hans fru och tre barn var också på plats. Även för barn till och med tolv år erbjöds en konferens, liksom en ungdomskonferens med huvudtalaren Simon Paulin, kadett på Frälsningsarméns Officersskola.
– Barnen tycker dessa tillfällen är jätteroliga och har frågat när vi ska dit igen. De sånger och bibelberättelser de lärde sig där för tre år sedan kan de fortfarande, säger Mats Wiberg.
– Som förälder i en kristen familj är det viktigt att visa det kristna livet och Jesus på ett barnvänligt sätt som gör att barnen vill fortsätta den vandringen, fortsätter han.

Tre olika Bygget-konferenser

I början av augusti hölls "Bygget norr" i Örnsköldsvik och vanligtvis brukar det även hållas en konferens i Halmstad. Det var där, med dåvarande kårledare Markus och Ewa-Marie Kihlagård i spetsen, som fröet till dessa konferenser såddes för omkring tio år sedan. Nyligen skedde ett byte av ledarskapet i Halmstad, varför man i år valt att inte anordna en konferens just där.

Tolvstegsprogrammet "Celebrate recovery"

I ett av Jennie Gallardos seminarium i helgen berättade hon om sitt arbete med utsatta människor som deltar i programmet "Celebrate recovery", som påminner om tolvstegsprogrammet, för dem som behöver bryta med sitt gamla levnadsmönster. Hon pratade om vad det betyder för dem och att många av dem dessutom möter Jesus. Enligt Daniel Viklund var det bland det starkaste och finaste han har hört under sin tid i Frälsningsarmén.

Sammanfattning av helgen

Han citerar också Apostlagärningarna 2:46 som Alejandro Gallardo utgick ifrån i sin sista predikan:" Varje dag var de troget och enigt tillsammans i templet, och i hemmen bröt de bröd och delade måltid med varandra i jublande, innerlig glädje".
– Det fanns en enhet och innerlighet under hela konferensen, sammanfattar Daniel Viklund helgen.
– Jag hoppas att deltagarna fick starka intryck och att de känner sig mer hela som frälsningssoldater och kristna. Om de fick verktyg att möta framtiden med så kan det också leda till mer glädje och frid på kårerna, avslutar han.

Teresia Jansson

Publicerat: 2017-09-07Skriv ut