Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Helgsmålssändning med Frälsningsarmén på SVT

Från Frälsningsarmén i Linköping sänds under januari och mars två helgsmålsandakter på SVT. Kårledare Marie Willermark talar kring kyrkoårets teman och hoppas på att människor ska känna tröst i svåra tider och en maning att söka sig till Gud.

Marie Willermark leder SVTs helgmålsandakter från Frälsningsarmén i Linköping. Foto: Johannes Söderberg/SVT

Frälsningsarmén i Linköping står som värd för två helgsmålsandakter i SVT under 2021. Programmen spelades in i början av januari och sänds den 30 januari och 13 mars. Temat på helgsmålsandakterna följer kyrkoårets texter, som dessa söndagar har rubrikerna ”Nåd och tjänst” samt ”Livets bröd”. Kårledare Marie Willermark leder ensam andakterna, där hornmusik och sånger läggs på i efterhand. Hon blev glad när förfrågan kom.

Helgsmål fint avstamp inför helgen

— Producenten Johannes Söderberg tog kontakt och ville samarbeta med oss på Frälsningsarmén. Vi har tidigare möts under en ekumenisk SVT-gudstjänst. Helgsmål är en fin tradition, ett avstamp från veckans arbete in i söndagens vila inför Gud. Jag känner tacksamhet för denna möjlighet att göra Jesu liv och lära relevant i vår tid, säger Marie.

Inspelningen i Linköping tog runt två timmar. Johannes Söderberg är själv präst och har mycket erfarenhet av att producera Helgmålsringningen.

— Han ger konstruktiva förslag, skapar en god atmosfär och uppmuntrar, menar hon.

Hoppas på insikt via bibelordet

Marie Willermark, som tidigare var kommendör i Frälsningsarmén i Sverige, är van att stå en del i fokus, också i TV. Men här handlar det om en andaktsform som hon hoppas ska uppmuntra människor till en personlig tro och öppna hjärtan för Gud.

— Kanske några får en ny insikt kring ett bibelord. Förhoppningsvis kan man känna en maning att knyta aktiv kontakt med en församling, säger hon.

En levande kraft i orostider

I pandemitider har många människor upptäckt hur bräckligt ens liv är. Ökad alkoholkonsumtion och mer våld i hemmen oroar och visar också på att många är beroende av att kunna gå till arbetet och umgås med vänner för att inte tappa fotfästet. I sådana situationer kan människor förstå att de behöver en levande kraft från någon utanför de jordiska sammanhangen.

— Sedan tror jag att många upptäcker friden i att få fem minuter av andlighet när man skiftar från arbetsvecka till helg, säger Marie.

Kristen tro förkunnar inte främst ett katastrofscenario

— Jag önskar att många kan få en erfarenhet av att kristen tro inte främst förkunnar ett katastrofscenario när tiderna är svåra. Vår tro lever både med möjligheten av att Gud griper in övernaturligt och att vi har ansvar för att hans rättfärdighet blir verklig genom vår livsstil, avslutar Marie Willermark.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Johannes Söderberg/SVT 

Fakta Helgsmål

  • Helgsmålsringning började sändas varje lördag från 1970 och vill ge kristna reflektioner från olika kyrkor runtom i Sverige. Programmet har fyllt 50 år och är därmed SVT:s äldsta.
  • Söndagens namn Septuagesima, är latin och betyder ”den sjuttionde”, och syftar på den sjuttionde dagen före påsk (nionde söndagen före påsk). Septuagesima är den första söndagen i förfastan. Temat är ”Nåd och tjänst”, med bibelläsning från Matteusevangeliet 20:1-16, om arbetarna i vingården.
Publicerat: 2021-01-25Skriv ut