Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Frälsningsarméns världsledare André Cox intervjuas av J John

Den populäre evangelisten, predikanten och prästen i anglikanska kyrkan, J John, har intervjuat Frälsningsarméns världsledare, General André Cox som en del av serien på internet `Vänd mot kanonen´. Programmen som har tiotusentals följare på You Tube, har tidigare presenterat kristna ledare, aktivister och författare som till exempel ärkebiskopen av Canterbury, Jackie Pullinger och William Paul Young, författaren till Ödehuset.

Den timslånga intervjun med Frälsningsarméns världsledare, General André Cox börjar med att han berättar om sina tidiga år, hur han växte upp i Zimbabwe (dåvarande Rhodesia) med sina föräldrar som var frälsningsofficerare, och hur han ångrat att han inte då tog tillfället i akt att lära sig ett afrikanskt språk. I en öppenhjärtig bekännelse medger han att "om man frågat mig när jag var tonåring vad jag ville bli så hade inte frälsningsofficer funnits högt på min lista, och att påstå att jag var motvillig skulle vara en underdrift".

Gud kallade på väg in till James Bond-filmen

När han talar om sin personliga vandring i tro, beskriver Generalen med kraft ett bestämt ögonblick i hans ungdom när han inväntade starten av den James Bond-film han skulle se. "Precis innan jag gick in på biografen, fick jag en snabb vision och såg mig själv som en frälsningsofficer som predikade evangeliet i Afrika", avslöjar han. "På ett ögonblick förändrades mitt liv och jag visste från den stunden att detta var vad Gud kallade mg att göra".

Tjänst i Zimbabwe i tio år

Generalen beskriver för J John hur hans tjänst som frälsningsofficer började, hur han tillsammans med hustrun Silvia hade kår(församlings-)förordnanden i Schweiz innan de båda anmälde sig till internationell tjänst utan att ha en aning om vart det kunde leda. "Det blev så att vi förordnades till Zimbabwe och stannade där i tio år", förklarar han.

"Ångrar inga förordnaden - Gud har haft en plan"

Intervjun innehåller också lättsamma inslag när Generalen föreslår att finska blir det språk som kommer att talas i himlen "därför att det tar en evighet att lära sig det". Men i samtalet finns också ögonblick av högtidlighet och djup vördnad när han talar om hur Gud har verkat i hans liv.

"När vi blev officerare undertecknade vi en överlåtelse att vi skulle acceptera att flytta vart vi än blev tillfrågade att tjänstgöra", säger Generalen. "Jag har tagit upp förordnanden som jag inte själv skulle ha valt, men när jag ser tillbaka finns det inget av dessa jag ångrar, eller något där jag inte haft en känsla av att Gud varit med och haft en plan".

Afrikas apartheidsystem och stora klyftor

Han talar om hur utmanande exempelvis hans förordnande i Sydafrika var med det smärtsamma apartheidsystemet och den hårda verkligheten med stora klyftor mellan rika och fattiga. "Skillnaderna var överväldigande", reflekterar han och minns en miljon människor som levde i plåtskjul nära hans eget hem.

Tvådimensionell frälsning

I samband med detta talar Gerneralen om den 'tvådimensionella frälsning´ han tycker sig ha förstått att Frälsningsarméns grundare William Booth undervisade om, och det sätt på vilket detta fortfarande återspeglas i Frälsningsarméns internationella målsättning att 'förkunna evangeliet om Jesus Kristus och att utan åtskillnad möta mänskliga behov i hans namn´.

Ett privilegium som general

Generalen ger exempel på hur Frälsningsarmén arbetar enligt denna metod för integration vid något så olika som ett sjukhus på landsbygden i Zimbabwe, och ett arbetsmarknadsprogram i Canada som ger arbeten och hopp till dem som inte kunnat få något arbete. "Ett av privilegierna jag haft som general", förklarar han "...är att få se Frälsningsarmén som ett vackert kalejdoskop. Vi är tillsammans med människor som överlåtit sig på samma sätt som vi själva för att fullfölja samma uppdrag".

"Människohandeln - 2000-talets värsta gissel"

Han behåller sina starkaste ord för Frälsningsarméns arbete för att tala om det han beskriver som '2000-talets värsta gissel´ - människohandeln. "Det är ett fördärv för mänskligheten att detta elände fortfarande finns kvar. Det måste sannerligen förarga Guds hjärta ."

Frälsningsarméns hjärta - älska Jesus och människor

Som avslutning frågar J John Generalen vad han vill att det ska stå på hans gravsten. -'Vad skulle du tycka om: "General André Cox älskade Jesus och älskade människor"?´ Generalen svarar: 'Det skulle jag vara nöjd med, ja! För just det är Frälsningsarméns hjärta.´

Intervjun kan ses på http://sar.my/facingthecanon

Rapport från kommunikationsenheten
Internationella högkvarteret

Svensk översättning: Karin Larsson

Publicerat: 2017-06-27Skriv ut