Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Bloggen får ett ansiktslyft

En gång i veckan kan du läsa ett nytt inlägg på Frälsningsarméns blogg som startade i oktober 2016. I vår har arbetet med att förnya och modernisera bloggen pågått, att ge den ett rejält ansiktslyft för att öka tillgängligheten och göra den mer estetiskt tilltalande.

Bild 1: Leif Bergström, chef för Frälsningsarméns kommunikations- och insamlingsenhet, Emilia Beijer innehållsansvarig på Frälsningsarméns olika kanaler. Infällda i bilden är skribenter på bloggen; Ewa-Marie Kihlagård, Clive Adams och Lena Wickberg.

– En anledning är att den ska passa i den grafiska profil vi har på webben, säger Leif Bergström, chef för Frälsningsarméns kommunikations- och insamlingsenhet. Det är den stora anledningen. Men vi har moderniserat väldigt mycket för att det också ska vara lättare att följa den. Det ska även vara lättare att dela och kommentera inlägg.

Kategorier och bloggare

På bloggen har det funnits fyra ämneskategorier, ung, tro, vardag och Frälsningsarmén. Dessa kategorier kommer finnas kvar men med tillägg att två av de stadiga bloggarna, Clive Adams och Ewa-Marie Kihlagård, blir mer tydliga i uppställningen. Frälsningsarméns avdelning för internationell utveckling är också en återkommande bloggare, då är det Lena Wickberg som skriver inläggen.

– Utöver det så har vi så kallade strö-bloggare, berättar Emilia Beijer innehållsansvarig på Frälsningsarméns olika kanaler. Vi vill uppmärksamma vissa specifika ämnen på bloggen, och då frågar vi andra om de vill skriva om det ämnet. De flesta tackar då ja till det och tycker det är kul att få skriva.

Personligt

Med bloggen vill man visa vad Frälsningsarmén är och står för. Hur Frälsningsarmén ser på vissa frågor och visa vad Frälsningsarmén gör för något. En fördel med att göra det i ett bloggformat är att det är modernt och nutida.

– Det är aktuellt med bloggar, säger Emilia Beijer. Det är också är lättare att vara personlig. Man kommer närmare personerna.

– Ja, man kan vara mer personlig i en blogg än i andra typer av artiklar, säger Ewa-Marie Kihlagård. Även om det är Frälsningsarméns blogg. Det ger utrymme att skriva vardagligt och lite "informellt". En blogg kan fånga upp det som rör sig i samtiden eftersom det inte behöver vara någon direkt tid mellan att man skriver och det publiceras. En blogg kan, om man vill utmana och ställa frågor.

Blev en debattartikel i tidningen Dagen

– Och så har vi fått den välsignelsen att Clive Adams som blev ledare för Frälsningsarmén i Sverige i januari, är en van bloggare, säger Leif Bergström. Ett blogginlägg som Clive skrev i mars uppmärksammades av tidningen Dagen som gjorde en debattartikel om det efter att ha frågat oss om lov först. Det är ju kul och då ser vi värdet med bloggen.

Besök och följare

Än så länge har bloggen inte haft så många följare, men under 2017 hade den besök av 8000 – 9000 unika webbläsare. Trafiken drivs till bloggen främst genom Frälsningsarméns två Facebook-sidor. Men man har även börjat dela Clive Adams blogginlägg på Frälsningsarméns hemsida, dels för att uppmärksamma att Clive Adams bloggar, men också för att driva trafik till bloggen. Och så vill man nu med den nya bloggen öka antalet direkta följare.

"En blogg blir fattig om det inte finns några bilder"

På den nya bloggen går det att arbeta med bilder på ett nytt sätt.

– Det är väldigt viktigt, menar Leif Bergström. Vi kan jobba med bilder, vi kan marknadsföra oss själva, lägga ut gåvobanners, marknadsföra Vardagsängel som är vårt koncept för autogiro-givande, och så vidare. Vi kommer kunna arbeta med stora och fina bilder, en blogg blir fattig om det inte finns några bilder i den och då har vi sagt, Emilia och jag att vi ska ha glada bilder.

"Jag vill visa att min kristna tro är vardaglig"

Både Clive Adams och Ewa Marie Kihlagård berättar att de gillar att skriva i bloggen.

– Att skriva är en av mina favoritkommunikationsformer, säger Clive Adams. När jag börjar, finner jag processen både stimulerande och tillfredsställande.

Det krävs dock disciplin för skrivandet och man behöver ta sig tid att sätta sig ner och skriva, så deadline är en utmaning.

– Det är också en utmaning att vara relevant och enkel, menar Ewa-Marie Kihlagård. Att väcka intresse för bloggen och för kristet liv genom den. Jag har främst velat inspirera, ge hopp, dela min kristna tro och visa att den är vardaglig.

"En uppenbar metod att dela evangeliet med världen"

Clive Adams hoppas uppnå tre saker genom sitt bloggande. Det första är att minska gapet, avståndet mellan ledarskapet och medlemmarna, eller till och med stänga glappet. Det andra är att få kommunicera tankar om olika ämnen till medlemmar och till samhället i stort. Och det sista är att stimulera en dialog så att sättet att utföra Frälsningsarméns uppdrag blir mer reflekterande.

– Att ställa frågan varför Frälsningsarmén ska blogga idag är som att fråga William Booth som grundade Frälsningsarmén i London 1865, varför de höll utemöten på gatan, säger Clive Adams. Det är en uppenbar metod att uppfylla den första delen av vårt uppdrag – att dela evangeliet med världen. Dessutom är det ett enkelt sätt för oss att kommunicera med stora delar av våra medlemmar, volontärer, supportrar och vänner.

Text: Jonas Nimmersjö

Publicerat: 2018-06-13Skriv ut