Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Årets världsböndag uppmanar till att vårda Guds skapelse

I Sverige firas världsböndagen den 2 mars på cirka 400 platser då man ber under ett helt dygn. Årets tema uppmanar till att vårda Guds skapelse. Kollekten som samlas in går till stipendier för unga kvinnors yrkesutbildning och projekt i utvecklingsländer.

Foto: Unsplash/Ben White, svekumeniskakvinnor.se

Tanken bakom böndagen

Med utgångspunkt i det egna landets aktuella situation ber man om förbön för egna förhållanden, påminner om bönens möjligheter, uttrycker sin tacksamhet över gemenskap över alla gränser av ras, nation och samfund genom den övergripande tron på Kristus och slutligen formuleras en vilja att genom denna dag lyfta fram och stärka den kristna enheten.

Årets tema – uppmaning att vårda Guds skapelse – vår jord

Varje års program har också ett samlande tema och förslag till böneämnen utifrån aktuella behov eller bibelord. Temat för årets böndag är "Allt Gud skapat är mycket gott!" och är taget ifrån texten i Matteus 20 där Jesus liknar Guds rike vid en vingård, där alla arbetare får samma lön, oavsett hur länge de arbetat under dagen.

Kvinnor från Surinam i Sydamerika

De som sammanställt programmet är kvinnor från Surinam som vill påminna oss om att vi är kallade att vårda det Gud skapat. Mer än 180 länder har skrivit under klimatavtalet som skrevs i Paris 2016. Mycket krävs för att stoppa den globala uppvärmningen och dess konsekvenser, vi har ett personligt ansvar! Vi får utmanas till ett djupare engagemang för att trygga vår egen och kommande generationers framtid.

Ber tillsammans under ett helt dygn

För Sverige innebär det att i den ekumeniska gemenskapen runt om i vårt land samlas man till bön och gudstjänster. Med utgångspunkt från det program som satts ihop av kvinnor, i år från Surinam, så är man med i en helhet där vi ber tillsammans under ett helt dygn.

Bön, gemenskap och solidaritet

Värdet av denna dag är bönen, gemenskapen och solidaritetstanken. I många länder är det stort att kvinnor får denna möjlighet att forma gudstjänsten och få en plats i kyrkan och samhället. Det är ett fint tillfälle att mötas i bön och gemenskap med övriga.

http://www.svekumeniskakvinnor.se/lokala-program-varldsbondagen-2018/

Text: Gunilla Olausson

Publicerat: 2018-02-28Skriv ut