Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

"Himmelsfärden var början på något helt nytt"

Kristi Himmelsfärds dag är ibland lätt att glömma bort mitt i långledighet och majbestyr. På Vasakåren har barnen talat om vad det innebär att Jesus lämnade lärjungarna och samtidigt gav oss alla ett unikt uppdrag.

Foto: 3dman_eu/pixabay.com

Kristi himmelsfärd firas 40 dagar efter påsk över hela världen ända sedan 300-talet och är dagen då den uppståndne Jesus lämnade den synliga tillvaron på jorden.

Hur mycket betyder Kristi Himmelsfärdshelgen för dig −några lediga dagars sol, vila och gemenskap?  Du som brukar gå i kyrkan kanske tänker att det viktiga Jesus ville göra redan är gjort, påskens död och uppståndelse är ordnad och nu ska han ”bara fara hem” till Fadern. Eller? Nej, inte riktigt, om man ser vad Bibeln berättar. Ett viktigt slutligt uppdrag väntade de lärjungar som följde med sin mästare ”ut ur staden bort mot Betania, innan han lyfte sina händer, välsignade dem och fördes upp mot himlen”, som det står i Lukasevangeliet 24:50-51.

Samtalar med barnen om det kristna uppdraget

På Frälsningsarmén Vasakåren i Stockholm arbetar man medvetet med barn i olika åldersgrupper. Helgen innan Kristi Himmelsfärd samtalade 7−12−åringarna utifrån Apostlagärningarna 1:1−14 om hur det kan kännas när någon man tycker mycket om ska lämna en.

Mats Wiberg, Frälsningsarmén

− Vi funderade kring hur lärjungarna kände sig, om de var oroliga, rädda eller rent av förväntansfulla, säger Mats Wiberg, som till vardags arbetar med kommunikation och insamling på Frälsningsarméns högkvarter, men som också är aktiv på Vasakåren.

Ritade ringar som utgick från hemmiljön

I vers 8 lovar Jesus lärjungarna att de ska få kraft när den Heliga Ande kommer över dem och att de ska gå ut och sprida budskapet om honom över hela världen. Livet med Jesus var alltså inte slut, som lärjungarna trodde, utan hade egentligen bara börjat. Ibland är det ju just så – att man inte förstår syftet med en sak när den händer, menar Mats.

− Sedan ritade vi flera cirklar i växande storlek utanför varandra och utgick ifrån att lärjungarnas hela värld handlade om Jerusalem i centrum och Judéen, Samarien och slutligen hela jorden utanför detta, säger Mats.

Barnen fick tänka på vilket som är deras ”Jerusalem” och varifrån de utgår när de ska berätta för andra om den kristna tron. I den inre ringen finns kanske min skola, min hemort, kompisar och stadsdel, i nästa ring Sverige och så världens alla människor.

”Alla kan träna sig på att sprida det goda budskapet”

− Här funderade vi kring att uppdraget kanske inte kan börja i den yttre ringen utan närmast, där jag själv befinner mig. Särskilt när man är ett barn. Men alla kan berätta för någon och alla kan träna sig på att sprida det goda budskapet, precis som lärjungarna fick göra, poängterar Mats.

Barnen på Vasakåren fick sedan två och två prova att ställa frågor och berätta för varandra om Jesus. Vad är bra med Jesus och varför ska man tro på honom?

Mats menar att juniormedlemmarnas tredelade löfte om att lära känna Gud och Jesus, läsa Bibeln och be, att vara en bra familjemedlem och vän samt att hjälpa andra och berätta om kärleken från Gud, till stor del utgår ifrån den lediga torsdagens budskap.

Att tro på något som inte syns

− Här finns uppdraget från Kristi Himmelsfärdsdagen så tydligt: Vi ska inte behålla berättelsen för oss själva utan sprida den till alla. För vad hade hänt om lärjungarna varit tysta? Och hur blir det om vuxna som blir kristna bara fortsätter som vanligt och inget förändras av mötet med Jesus? säger Mats.

Allra först inledde barnen med att tala om saker som inte syns, men som man ändå vet finns. Hur det är att tro på något som man inte ser – kan man ens göra det?

− Jo, visade det sig, man kan ju tro på en vind som blåser, ljud som når mig eller kärlek från andra. Man kan tro på en kraft eller en berättelse, eller på Gud. Så mycket att man vill dela det med andra, säger Mats Wiberg.

Text: Carina Tyskbo

Publicerat: 2019-05-29Skriv ut