Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Gudstjänster och andakter online når även de som inte är troende

Ett nytänk har tvingats fram för alla kyrkor under denna vår med corona-smitta. I dagsläget är rekommendationen från myndigheterna att inte samlas fler än 50 personer och med många medlemmar och gudstjänstbesökare över 70 år behöver man ställa om. Många av Frälsningsarméns kårer har varit snabba att anpassa sig, läs här om Kristinehamn, Sala och Haparandas gudstjänster online.

Från inspelningen av en gudstjänst i Sala under påsken.

Kristinehamn

Välbesökta live-andakter 

På Frälsningsarmén i Kristinehamn har man anpassat gudstjänster och träffar till den rådande situationen genom att bland annat sända dem på sociala medier.  

Sara Tornå

Kårledare SaraTörnå sände under påskhelgen tre andakter live på Facebook där hon förklarade påskens budskap på ett enkelt och grundläggande sätt. Andakterna avslutades med erbjudandet om att be en frälsningsbön tillsammans.

Sara använde sig av två kameror och redigerade sedan ihop materialet till andakter på mellan 5 och 7 minuter.

– Vi fick från 700 till 1000 visningar per andakt, det var långt över förväntan, säger Sara. Många har hört av sig efteråt, både direkt i inlägget och efteråt på mejl och sagt att de vill ha mer sådant här.

Uppskattade även av dem som inte är troende

– Andakter på internet är bra för dem som inte får och kan komma till kyrkan, tror Sara Törnå. Men också för de som inte kommer alls annars. Nu kan de så att säga smyga in på en andakt och få svar på sina frågor utan att gå i kyrkan.

– Också mina icke-kristna vänner har sett andakterna på min privata Facebook-sida och tycker att de är jättefina, säger Sara Törnå.

Har öppnat en youtube-kanal

Kristinehamnskåren har nu även öppnat en Youtube-kanal för att få bättre kvalitet på sina sändningar. Några entusiastiska kårmedlemmar jobbar gärna vidare med detta och Sara själv är öppen för att lära sig nytt. Det tekniska får övas på efterhand menar hon, och efterlyser någon slags kurs i hur man kan arbeta med detta på kåren.

– Dessutom skulle vi behöva köpa en mikrofon till Iphone för att få bättre ljudkvalitet, säger Sara.

Scoutfest online på Facebook

För barn och unga brukar kåren i Kristinehamn ha en fest mitt i terminen. Nu flyttades denna till en livesändning på Facebook där 30 scoutbarn mellan 4 och 16 år deltog. Sändningen var rolig och uppskattad, menar Sara. Under terminen har scouterna deltagit i internationella Frälsningsarméns insamling till en ko i Bangladesh. Under livesändningen fick de som ville swisha in de 90 kronor som saknades för slutsumman 1000 kronor.

– Och så namngav vi kon som ska heta Greta, avslutar Sara Törnå.

Sala

Samarbete med fler kyrkor

Guri Nilsson

I Sala sände Frälsningsarmén tillsammans med de andra kyrkorna på orten gudstjänster under påsken.

– Detta var bestämt sedan länge, så när vi förstod att vi inte fick samlas tänkte vi om och spelade in två gudstjänster i Missionskyrkan, säger kårledare Guri Nilsson. Min son Jonas, Marina Bratterud och jag stod för lovsången. Vi samlades dock några på Frälsningsarméns Café William och tittade på gudstjänsterna tillsammans.

Guri Nillson berättar att sändningen under långfredagen i dagsläget har 757 visningar och påskdagen 483 visningar. Det var inte några livesändningar de gjorde utan de spelade in gudstjänsterna i förväg.

Många visningar på youtube

I Sala är det Guri Nilssons man Åke Nilsson som stått för tekniken. Han har använt egen privat utrustning, allt från kameror, mikrofoner, lampor och så vidare för att lyckas få till programmen. De har utöver de gemensamma gudstjänsterna lagt duetter på sin Youtube-kanal. Bland annat, ”Trygg i hans hand” som visats 1827 gånger, ”Allting i min hand” 562 visningar och ”Blott en dag” hittills 525 visningar. Duetterna är med Guri Nilsson och Marina Bratterud och de har spelats in hemma hos Guri och Åke.

Gudstjänster och allsånger utomhus numera

Efter påsk kändes det viktigt att samlas rent fysisk för att hålla ihop sin lilla skara, berättar Guri Nilsson. Under två söndagar har de haft ”Walk-and talk” -gudstjänster där de samlats utanför sitt kafé för att sen promenera till parken.

– Det har upplevts väldigt bra så vi kommer fortsätta med detta tills mitten av juni, säger hon. På grund av Corona fick vi ställa om och det känns superbra att vara ute med våra flaggor, jackor med sköldar, sång och budskapet om Jesus. Utan Corona har vi förmodligen samlats inomhus, men utomhus känns verkligen mycket bättre! Allsången i Caféet har vi också flyttat utomhus, så nu kör vi ”Allsång på altanen’ varje torsdag klockan 14 framöver.

Mycket har de fått ställa in och ställa om i Sala, men Café William har varit öppet hela tiden under den här Corona-våren med färre besökare än normalt dock. Guri upplever att det har varit viktigt för de som har kommit. De har varit noggranna med hygienen och vidtagit åtgärder kring detta berättar Guri.

Haparanda

Gudstjänster och finska andakter online

Daniel Lovén, kårledare för Frälsningsarmén i Haparanda, på gränsen till Finland, berättar att deras verksamhet inte bara begränsades av de svenska restriktionerna.

Daniel Lovén I och med att Finland har stängt gränsen så påverkar det väldigt mycket, säger Daniel. Vi märkte att många från Finland inte kunde komma till våra gudstjänster. Vi såg också att det fanns ett behov av att inte tystna under dessa tider då de flesta andra kyrkor i Haparanda och Torneå förutom svenska kyrkan i Haparanda ställt in all verksamhet

Därför började vi sända lördags-gudstjänsten live via Facebook. Vi gjorde också finska andakter som lades ut samma dag, eller på söndagen. Vi har också gjort videoandakter som vi lagt ut på tisdagar klockan tolv då vi tidigare hade lunchandakt med soppa, säger Daniel. Soppan har vi pausat för tillfälle.

Äktheten i de oredigerade livesändningarna

– Vi har inte köpt in något nytt för att kunna sända, berättar Daniel Lovén. Utan vi har använt det vi har på kåren eller så har medlemmar haft saker hemma, till exempel lampor och annan inspelningsteknik. Vi sänder både live och förinspelat material. Det blir proffsigt och snyggt med det förinspelade som redigeras, men vi ser också att det tappar lite av äkteheten som man får i live-sändningarna.

De spelar in med mobiltelefon och använder sig av redigeringsprogrammet iMovie för att göra filmerna. Eller så använder de bara kameran i mobilen för att sända live.

– Det går bra, men vi märker att det proffsiga inte alltid är bättre, och att det tar mer tid att redigera, säger Daniel. Det oredigerade live-momentet innehåller äkthet.

”Vi når nya människor med sändningar online”

Vi når många med våra sändningar, allt från 200 till 1500 personer, med ett snitt på 500 tittare. Vi ser att de finska andakterna och den finska musiken är väldigt populär och vi når nya människor. Haparanda är ju mer som en finsk stad på svensk mark.

– Vi saknar den verkliga gemenskapen, säger Daniel Lovén. Vi hade från början av pandemin öppna gudstjänster när vi sände live med lite kaffe och te efter. Det kom inte så många, runt fem till sex personer. Men vi har de sista veckorna sett att det blivit allt mer människor som kommer och då har vi fått ta beslutet att stänga och bara sända live eller förinspelat på grund av vi inte kunde hålla den sociala distansen.

I framtiden, efter corona tror inte Daniel att de kommer fortsätta sända sina gudstjänster. Däremot tror han att de kommer fortsätta lägga upp kortare andakter, kortare filmer och på så sätt marknadsföra sin verksamhet.

Text: Jonas Nimmersjö, Carina Tyskbo

Hjälp någon som är utsatt

Swisha här

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - Kaffe och smörgås
  • 80 kr - Sängkläder för en natt
  • 250 kr - En varm jacka
  • 400 kr - En matkasse

 

Publicerat: 2020-05-05Skriv ut