Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Ber för helande ute på stan

I Västerås syns med jämna mellanrum representanter från Frälsningsarméns kår (församling) ute på stan under kvällstid. Detta för att få kontakt med människor och erbjuda dem förbön till helande. Många visar stort intresse, en hel del frågar efter en Bibel och ofta sker mirakler där och då.

"Människor blir glada över att vi erbjuder något fantastiskt och att vi visar omsorg", säger Susanna Nordberg som tillsammans med Elaine Tall-Wenlöf är ansvarig för det sociala arbetet på kåren. Foto: Teresia Jansson

Frälsningsarméns kår i Västerås är centralt belägen, något som underlättar kontakten med människor i omnejden. Inför senaste riksdagsvalet arrangerade man aktiviteter ute för att engagera förbipasserande och sedan förra sommaren har personal och medlemmar synts ute i city på kvällstid emellanåt.

Det hela tog sin början då kåren bjöd in till konferensen ”Revival” där huvudtalare och initiativtagare var artisten/evangelisten Sebastian Stakset då temat var hur man tar emot människor i församlingar om/när det blir väckelse, när många människor kommer till tro.

− Han talade om att rusta oss själva och att våga gå utanför våra väggar, förklarar Susanna Nordberg som tillsammans med Elaine Tall-Wenlöf är ansvarig för det sociala arbetet på kåren.

Därför bjöds ett så kallat kick start-team in för att vägleda, uppmuntra och stärka frimodigheten hos dem som var nyfikna på att komma ut och tala med och be för människor. Även de som tillhör landets övriga kårer var välkomna till denna helandeskola med biblisk undervisning och praktik såväl inne som ute.

Många tackar ja till förbön

Team från kåren är numera ute på stan så ofta man har möjlighet. De som är med vid dessa tillfällen går fram till de som inte ser ut att vara på språng och frågar lite försiktigt om han eller hon möjligen har ont någonstans och om de i så fall får be för detta. Väldigt många tackar ja till förbön och det hela brukar hållas ganska kort och enkelt. I början var det främst den yngre generationen som engagerade sig i detta och många människor har blivit helade vid dessa tillfällen.

− De kom tillbaka och var helt lyriska för att de till exempel sett hur för korta ben vuxit ut, berättar Christina Vauhkola.

− Helanden är ju Guds bevis för människor och därmed en snabb väg till tro på honom, menar Arne Vauhkola som är kårledare i Västerås.

Christina och Arne Vauhkola Foto: Teresia Jansson

”Folk vill prata och vi möter en öppen längtan”

Han har lagt märke till att unga inte har lika mycket förutfattade meningar som äldre och samtalen med dem kan bli ganska långa. De runt pensionsåldern tillhör den mest skeptiska gruppen när det kommer till att bli kontaktad på gatan men även gällande andlighet, kanske för att de bär med sig dåliga erfarenheter. Men Arne Vauhkola upplever att många är väldigt öppna för gudsingripanden men också för det övernaturliga i allmänhet, på gott och ont.

− Någon gång hann vi inte ens gå ut, utan en person kom in på kåren och ville ha förbön för sitt ben, berättar han.

− Folk vill prata och vi möter en öppen längtan, säger Christina Vauhkola.

Exempel på helanden

Susanna Nordberg nämner en man som bor granne med kåren som de träffade på vid ett tillfälle. Han hade just varit hos läkaren och hade ont i ena örat. När han fick frågan om han hade värk någonstans blev han lite överrumplad men berättade om sin situation och tackade ja till förbön.

− Han blev omedelbart helad och smärtan försvann. Vi träffar på honom nästan varje dag numera, berättar Susanna Nordberg.

Samma dag blev hon själv fri från ett besvär hon dragits med i något år; så kallad frozen shoulder då hon hade sådana smärtor i den vänstra axeln att hon hade svårt att lyfta armen på den sidan. Det medverkade till att hon hade svårt att klä på sig och att vända sig i sängen och hon hade även problem med sömnen på grund av detta.

− Jag frågade en av konvertiterna hos oss om han inte kunde be för mig och där och då försvann smärtan direkt och den har inte kommit tillbaka efter det, säger Susanna Nordberg.

− Ofta ber man för andra men glömmer kanske bort sig själv, fortsätter hon.

Själva rörligheten i axelpartiet fick hon dock träna upp tiden därefter men det har nu gått 14 månader sedan hon blev av med värken. Andra exempel på mirakler vid förbön är sneda höfter som har rätats ut och ryggar och knän har blivit helade.

”Var frimodiga, gå ut och möt människor!”

Enligt Susanna så är det väldigt många av dem de möter ute eller som kommer till kåren som ber om Nya Testamentet. Detta jämfört med för några år sedan och hon påpekar att om varje kristen gör en person per år till en Jesu lärjunge så skulle hela världen vara frälst inom några få år. Och hon vill uppmana troende att trotsa sina rädslor och vara frimodiga i att gå ut och möta människor och berätta för dem om Jesus och erbjuda förbön. Susanna påpekar att även om det händer att Gud inte alltid helar så är det viktigt att våga sig ut för att han ska kunna använda en.

− Och jag tror att vi påverkar vår stad genom att vi finns tillgängliga och skapar förtroende, säger hon.

− Människor blir glada över att vi erbjuder något fantastiskt och att vi visar omsorg, fortsätter hon.

En grupp tonåringar träffas på fredagskvällar. Foto: Teresia Jansson

Många fler kommer till kårens verksamheter nu

Men också de som kommer till kårens gemenskapscenter En Öppen Dörr, där man kan fika och delta i den dagliga andakten och lunchbönen, erbjuds förbön. Dagligen ber man för människor på kåren, ibland i någon av samlingarna, ibland spontant. Ofta sker helanden och det blir samtal om Jesus.

En följd av uteevangelisationen är att fler har kommit till kårens verksamheter, framförallt på fredagkvällar. Då anordnas exempelvis lärjungaskola och alpha-kurs i kristen tro för ungdomar där minst ett tjugotal personer brukar vara med. I den sistnämnda gruppen har knappt någon av deltagarna en kristen/kyrklig bakgrund.

När kåranhängare vistas på stan specifikt för att prata med och be för folk har de dock inte alltid Frälsningsarméns sköld på sig. Detta eftersom syftet inte i första hand är att representera ett specifikt samfund utan bara dem som tror på Jesus. När de däremot står intill kårens entré nattetid, minst en gång i månaden, och erbjuder kaffe och samtal så är de tydliga representanter för Frälsningsarmén. Kårens anhängare har även funnits utanför New age-mässan som årligen anordnas i Västerås, och bett för människor och skickat med dem bibelord. Detta för att presentera Jesus för de andligt sökande.

Text: Teresia Jansson

Läs mer om bön och förbön

Publicerat: 2019-11-26Skriv ut