Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Årets världsböndag uppmanar till att handla vist – som Jesus gjorde

Världsböndagen firas i mer än 170 länder och infaller i år fredagen den 5 mars. Gudstjänstprogrammet förbereds varje år av kvinnor i ett visst land och i år är det från Vanuatu, en ö i Medelhavet. Kollekten denna dag går till utbildningsstipendier för kvinnor i fattiga länder.

Foto: unsplash.com

Uppmaningen ”Bygg på en stadig grund och handla vist” är i fokus vid årets världsböndag 2021 års som infaller fredagen den 5 mars. Kvinnor i Vanuatu som är en övärld i Söderhavet har förberett programmet för årets världsböndag. Människorna är hårt drabbade av naturkatastrofer så temat är högst relevant för dem. Temat för böndagen – ”Bygg på en stadig grund!” – är hämtad från Matt 7:24-27och handlar om att leva vist.

Allt vad du vill att människor ska göra för dig, det ska du också göra för dem

Texten utgår från Jesu undervisning om vikten att bygga livet på en stadig grund som kommer att bestå i livets olika prövningar. Hela undervisningen i Matt 5–7 fokuserar på två saker, hör och handla eller lyssna och gör.

Kvinnorna i Vanuatu uppmanar oss att stå upp och bygga våra hus, våra nationer och vår värld på Jesu ord. Allt vad du vill att människor ska göra för dig, det ska du också göra för dem (Matt 7:12). Detta är vårt fasta grund och vårt huvudbudskap idag.

Stipendier till kvinnor i fattiga länder

Böndagskollekten går till utbildningsstipendier och -projekt för kvinnor i utvecklingsländer i samarbete med svenska samfund, stift och biståndsorganisationer. 2020 fördelade Böndagskommittén, som är en arbetsgrupp inom Sveriges ekumeniska kvinnoråd, stipendier till 60 kvinnor i 15 länder. Totalt fördelades 210 000 kr.

Firas i 100 länder

Världsböndagen är en världsvid ekumenisk kvinnorörelse som 2020 firades på 79 språk i 100 länder och samlade ca 1,5 miljoner gudstjänstbesökare. I Sverige hölls böndagssamlingar på hundratals platser från Luleå och i norr till Lund i söder. För mer information om Världsböndagen, http://www.svekumeniskakvinnor.se/material-varldsbondagen-2021/

Var med i bön, gemenskap och solidaritet

Värdet av denna dag är bönen, gemenskapen och solidaritetstanken. I många länder är det stort att kvinnor får denna möjlighet att forma gudstjänsten och få en plats i kyrkan och samhället. Det är ett fint tillfälle att mötas i bön och gemenskap med övriga. Var med i den gemensamma BÖNESAMLINGEN över hela världen oavsett om ni gör det ekumeniskt, i gudstjänsten i din församling eller vid något annat tillfälle.

Det finns två inspelade gudstjänster som ni kan ta del av. Den första är inspelad i Stockholm :

och den andra i Vanuatu:

Publicerat: 2021-03-03Skriv ut