Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Alpha - kurs i kristen tro, hos Frälsningsarmén i Gävle

Det var efter att han fyllt 40 år som Christopher Carlsson började söka efter något djupare, en mening med livet. Christopher hade alltid trott att det fanns något mer efter döden, men inte förrän nu började han leta efter något, något andligt. Till slut ledde letandet honom till Frälsningsarmén i Gävle där han började gå en kurs i kristen tro.

På kursen i kristen tro har man möjlighet att ställa alla sina nyfikna frågor kring bibeln och andlighet i stort. Foto: Helen Bergh

Christopher arbetar som lastbilschaufför, med distribution, i Gävle samt med jourtransporter för Fonus var femte vecka.

— Jag tror inte på att när man avlider så är det svart och så finns inget mer, säger Christopher. Det måste finnas något mer. Så jag blev nyfiken på det andliga och har sökt.

Christophers mormor och morfar var som mamma och pappa för honom eftersom han bott hos dem sedan han var ett år gammal. Därför tog han mormoderns död mycket hårt, och han berättar att han tappade fotfästet. Men några år senare när han var runt 40 år vaknade nyfikenheten om livet efter detta på nytt.

— Då var det en vän som heter Susanne, som sa ”följ med på gudstjänst hos Frälsningsarmén. Där finns mycket kunnigt folk som kan hjälpa dig.”

”Jag har så många frågor”

På Frälsningsarmén förslog man att han skulle gå en Alpha-kurs som är en kurs i kristen tro, de sa att där går man igenom Nya Testamentet och det finns folk som kan mycket och kunde hjälpa honom att få svar på sina frågor.

— Så då gick jag det, säger Christopher. Men kursen var lite för djup för mig så nu har jag gått den två gånger och jag kommer nog gå en tredje gång för jag känner mig inte riktigt klar ännu och jag har nog lite fler nyfikna frågor som jag behöver ställa.

Christopher vill gärna förstå bibeltexterna bättre, så en omgång till kan kanske ge honom lite hjälp. Han berättar också att han fått ett Nya testamente som heter ”Bibel för män”, ett Nya testamente som utöver bibeltexterna innehåller olika vittnesbörd och livshistorier från män i olika situationer för att ge stöd i läsningen av bibelorden. Det finns också olika böner i den som man kan be för olika situationer.

”Livet har blivit lättare på något vis”

— Är man nyfiken som jag är, då är den bra att läsa i. Det är en intressant bok. Hade jag varit lika nyfiken när jag gick i skolan så hade jag gått ut med toppbetyg. Och sedan känner jag att jag mår bra av det. Alla har sina upp och nergångar i livet. Men att man mår bra av att gå omkring hemma och prata med Gud och Jesus. Och man går omkring och sjunger och tycker att livet är enklare på något vis. Skulle min religionslärare se mig nu skulle hon ruska på huvudet, detta kunde hon inte tro om mig, men från 16 år till 55 år lär det väl hända en hel del, säger Christopher.

När Christopher går på gudstjänst på Frälsningsarmén får han svar på vissa frågor, men andra säger de att han måste acceptera och att man inte kan få svar på allt. Men det är inget som gör honom ledsen. Christopher berättar att han blir glad och piggare av att gå till Frälsningsarmén, att livet har blivit lättare på något vis för honom. Tyvärr har han inte kunnat gå dit på ett tag nu på grund av Corona-pandemin.

Och Alpha-kurserna har också varit annorlunda denna vår. Vid en normal Alpha-träff samlas man först för en måltid och äter varm soppa och smörgås, sedan får man undervisning, på Frälsningsarmén i Gävle är det ofta från Alphas material som ligger på Youtube. Därefter samtalar om det man sett. Nu är det svårare och man har tvingats ha kurserna via FaceTime.

— Vi ser varandra via dator och telefon och kan ställa frågor. Och då har vi tittat på ett Youtube klipp och där går de igenom Nya testamentet som vi sedan pratar om. Det finns en kurs som man går efter Alpha, som är en fortsättningskurs. Men jag vill gärna gå denna kurs en tredje gång först.

Helen Bergh är en av kårledarna för Frälsningsarmén i Gävle och håller i alphakurserna.

Fortsättning på kurserna i höst

Det var hösten 2018 som Christer Eklöv på Frälsningsarmén i Gävle tog initiativ till att starta Alphakurser på kåren, berättar kårledare Helen Bergh.

— Första träffen hade vi bara en som anmält sig till kursen, säger Helen. Men vi bestämde oss för att be och till gången efter var det ett helt gäng som var med.

Det brukar vara mellan fem och tio per tillfälle, berättar Helen. Och varje termin kommer det nya människor som aldrig tidigare varit i kontakt med Frälsningsarmén. Det är deltagare som tyckt det varit bra som drar dit sina vänner. Några har mött Jesus på kurserna och fortsatt i lärjungaskolan som är fortsättningen på Alphakursen.

Lärjungaskolan och Alpha hålls samma tid och båda grupperna är med i den gemensamma måltiden, de kan vara 20 till 25 personer totalt. Men nu under Corona har det varit svårt att träffas och man har tvingats anpassa hela sin gudstjänstverksamhet. Till hösten hoppas Helen att de sätter igång som vanligt igen med en ny Alphakurs.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Med din gåva kan vi sätta fart på sommaren för barn och unga i utsatthet

Swisha här  swishbild.jpg 9004805

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2020-06-04Skriv ut