Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Mpho berör och ingjuter hopp med sin musik trots språkskillnaden

Mpho Ludidi från Sydafrika spelar och sjunger på söndagar hos Frälsningsarmén i Uppsala. Hans egenskrivna låtar kan man få höra på restauranger och jazzklubbar. "Jag hoppas att människor som lyssnar ska känna sig lättare om axlarna och gå hem med en känsla av att allt kommer att lösa sig", säger Mpho.

Foto: Nanna Ludidi

Mpho kallar sin musik för afro-akustisk soul, en blandning av soul och jazz med en afrikansk touch. Texterna är på engelska eller afrikanska språk och är oftast inspirerade av Bibeln, även om han inte kallar musiken för gospel.

- Mina låtar handlar om tro, hopp och kärlek men på ett sätt som de utanför kyrkan kan relatera till, säger han.

Förstår budskapet men inte språket

För två år sedan träffade han en dansk kvinna som var i Sydafrika för att studera. De är nu gifta och bor i Uppsala. Mpho arbetar heltid som musiker men i Sverige var han först orolig för att inte kunna nå ut till publiken på grund av många av hans texter är på afrikanska språk. Men han har märkt att även om folk inte förstår orden, så känner de musiken och blir berörda inombords. En kvinna han känner sade häromdagen att hon alltid blir så lycklig när hon hör hans musik.

- Om någon som lyssnar på min musik har problem i sitt liv så hoppas jag att han eller hon ska känna sig lättare om axlarna och gå hem med en känsla av att allt kommer att lösa sig, säger Mpho.

Ledd av Gud när han skriver musik

I Sydafrika utbildade sig Mpho inom musik och spelade i band men började snart göra sin egen musik. Han brukade vakna på morgonen, be och läsa Bibeln och sen tog han fram sin gitarr och började skriva.

- Det kanske låter konstigt men varje gång jag gjorde det kände jag en hetta i mina armar som om någon höll i mig, det var som om den helige Ande uppmuntrade mig och det hände varje dag, säger han glatt.

Efter en tid började Mpho bli inbjuden till olika festivaler. Men han var även ute på andra ställen och sjöng och bad och berättade för människor om Jesus. Ibland kom folk tillbaka och tackade honom för att de fått bönesvar efter att han bett för dem.

Förlamad kvinna helades när Mpho sjöng

Relationen med Gud har alltid funnits där för Mpho på ett naturligt sätt.

- Jag har alltid haft en gudsatmosfär i mitt liv och när jag läste Bibeln förstod jag hur Gud relaterar till människor. Tidigare hade det Jesus gjorde mest varit historier för mig men när jag läste om honom i Nya testamentet började jag inse vem han var och det förvandlade min tillvaro, minns han.

Mpho är övertygad om att han har fått sin musikaliska gåva ifrån ovan för att kunna bli använd genom den. Han minns ett tillfälle när en kvinnlig bekant till familjen fått en stroke och låg rörelsehindrad i sin säng utan att kunna äta. Mpho och en vän besökte henne en dag på väg till kyrkan.

- Jag kände hur Guds kraft var över oss, vi sjöng och bad utan att vidröra henne, berättar han.

Plötsligt satte sig kvinnan rakt upp och Mpho och hans vän uppmanade henne då att gå ut i köket, laga mat och äta. Nästa dag träffade de på kvinnans barn i kvarteret.

- De berättade att hon var överallt i trakten nu. Efter vårt besök hade hon gått upp och lagat mat, som vi sagt åt henne att göra. Det hade skett ett mirakel!, utbrister Mpho.

Efter bönestunden hittade Mpho till Frälsningsarmén

En dag för ett år sedan satt Mpho i Uppsala Domkyrka och bad och läste Bibeln och efteråt fick han för sig att han skulle ta en annorlunda väg hem. Då fick han syn på Frälsningsarméns byggnad och de skulle precis ha gudstjänst.

- Det var intressant och jag blev väldigt berörd av lovsången. Efteråt stannade jag kvar och fikade och människorna var fantastiska! utbrister Mpho.

Eftersom man hos Frälsningsarmén i Uppsala har översättning till engelska då det är en multikulturell församling så passade det honom perfekt. Mpho hade saknat en kyrklig tillhörighet och påpekar skillnaden mellan att leva som kristen i Sydafrika och Sverige. I skolan i Sydafrika ingår bön och lovsång.

- Det är svårare att ta hand om sin tro här, man måste arbeta mer på sin personliga relation med Gud, men det är samtidigt någonting jag omfamnar. Det har betytt mycket för mig att jag hittade Frälsningsarmén, säger han.

Ett budskap med hopp

I framtiden planerar han att ge ut en lovsångsskiva. En av hans nyaste låtar är tillägnad de kvinnor i Sydafrika som står starka och uppfostrar sina barn som blivit lämnade av sina fäder. Den är inspirerad av hans mor och mormor och han har dem att tacka för att de sett till att Gud hållit sin hand över honom, som han uttrycker det själv. Nyligen spelade han in en video till en låt som han på engelska kallar "Hope".

- Den är tillägnad unga människor som försökt och misslyckats. Budskapet är att hoppet kommer tillbaka. Fortsätt jobba! Gud vill inte låta dig falla! avslutar han.

Text: Teresia Jansson

Här kan du besöka Mphos hemsida:

http://mpholudidi.com/

Vill du be till Gud?

Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.

Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).

Vår fader 

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Vill du gå en alpha-kurs om kristen tro?

En Alpha-kurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne.

Ta kontakt med någon kristen kyrka i din närhet och/ eller läs mer på: http://sverige.alpha.org

Skriv ut