Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Fadder

Varje barn ska ha en trygg plats, det är våra fadderprojekt. På tre kontinenter samarbetar vi med lokala kårer för att skapa just detta. Det finns dagcenter och barnhem som skyddar barns grundläggande rättigheter, hjälper till med deras skolgång och ger grundläggande förnödenheter.

Fadder – varje barn är livsviktigt

Frälsningsarmén har en lång historia av att stötta verksamheter över hela världen som särskilt fokuserar på att värna om och stärka barns rättigheter. I våra fadderprojekt är målet att stärka det enskilda barnet genom att erbjuda mat, skolgång eller läxhjälp, andra grundläggande praktiska behov samt tillgång till en trygg miljö.

Tillgång till vatten mat och skolgång i Kenya 

De boende i Kenya berättar att de inte sett regn på över sex månader. Dagligen tvingas de gå över en halvmil för att leta efter vatten till familjen och boskapen. Främst är det kvinnor och flickor som går vilket innebär att flickorna inte hinner gå i skolan. Många blir också sjuka. Torka i kombination med utbredd fattigdom leder till dålig vattensanitet och bristande hygien i hela Kenya vilket leder till att 19 500 barn dör av diarré. Varje år. Landet är i stort behov av hjälp.

Mary missar inte skolan längre 

Mary är 15 år och bor i Kitwi med föräldrar och två syskon. Hon berättar om stora skillnader i livskvalitet nu jämfört med tidigare:

”Vi var inte vana vid att tvätta händerna, och visste ingenting om hur man håller sig frisk med hjälp av god hygien. Det var nästan alltid många i klassen som var hemma pga magsjuka. Skolan hade för få toaletter, och det var många som helt enkelt använde skolgården istället.

Vattnet tog vi från floden, eftersom vi inte hade någon utrustning för att samla regnvatten.

Nu har vi rent dricksvatten, nya fina toaletter för både pojkar och flickor och vet hur viktigt det är att tvätta händerna och hur man bäst gör det.

Skolan är mycket renare än den var förut, och vi har fått lära oss mycket om hygien och hälsa.”

Marys dröm är att en gång kunna utbilda sig till läkare. Då kan hon själv föra vidare vad hon lärt sig genom WASH-projektet.

Från fadderprojektet i samband med projektet Meseto WASH i Kenya

 

Sofija är en blivande konstnär i Lettland 

Nära den ryska gränsen i Lettland ligger en liten by som heter Seda. I Seda är arbetslösheten hög och många familjer kämpar för mat, värme och andra nödvändigheter. Alkoholismen är utbredd vilket skapar stor osäkerhet för barnen. Frälsningsarmén har därför skapat ett dagcenter i Seda. Där kan barnen få mat, duscha, få läxhjälp eller bara vara i en varm gemenskap med mycket glädje. För många barn är tryggheten på Seda dagcenter så viktig då deras hemmamiljö är färgad av osäkerhet.

Sofija är åtta år och är en av fyra syskon. Hon har kommit till centret sedan hon var två år tillsammans med dem. Hennes familj kan inte värma upp deras bostad vintertid och de sover med alla kläder på stora delar av den kalla årstiden. De har inte heller en fungerande dusch eller tvättmaskin hemma. Soijas pappa dricker mycket och väldigt lite uppmärksamhet läggs på Sofija och hennes syskon.

På centret får Sofija mat, dusch, läxhjälp, gemenskap och trygghet och hon går dit så ofta hon kan. Hon har många vänner där. Genom de aktiviteter som finns på centret har hon kommit på att hon älskar att rita och måla och har därför gjort julkort till Frälsningsarmén sedan en tid tillbaka. Hon gillar också att spela musik, särskilt ukulele. På centret gjorde de till och med en konsert för föräldrarna.  

Från fadderprojektet Seda Corpes Day Center i Lettland

Jofre har fått en trygg plats i Ecuador 

I norra Sydamerika stöttar Frälsningsarmén ett flertal verksamheter som gemensamt vill skapa trygga miljöer för barn och uppmuntra dem till en framtidstro. Huvudsakligen genom att dela ut mat, hjälpa till med skolan och anordna aktiviteter där barnen får ha roligt och lära sig olika saker. Verksamheterna är ofta i byar långt ifrån storstäderna, där fattigdomen och kriminaliteten är hög. Genom att delta i dessa dagscenter får barnen nya möjligheter och bättre förutsättningar i livet.

Jofre är sju år och har varit på centret sedan han var två. Han har tre syskon och kommer från ett hem med stora problem både ekonomiskt och socialt. Hans pappa lämnade familjen för två år sen, och sedan dess arbetar hans mamma så mycket hon kan. Det blir långa dagar, och barnen skulle vara helt ensamma hemma utan centret. Mammans situation är naturligtvis mycket svår, och hon tar ibland ut sin frustration på barnen.

Genom centret får barnen en trygg plats att vara på både före och efter skolan. Här har de sina vänner, och vuxna som tar emot dem med öppna armar och ger dem det stöd de inte kan få hemma.

Från fadderprojektet Guayaquil School and food support Ecuador

Frälsnigsarmen aktiva fadderprojekt 2021

  • Mseto Resilience, Kenya 
  • WASH Program, Zambia
  • WASH Program, Zimbabwe 
  • Chiedza Primary School, Zimbabwe 
  • Seda Corpes Day Centre, Lettland 
  • Viacha Day Care Centre, Bolivia 
  • Lacaya, Bolivia 
  • Guayaquil School and Food Support, Ecuador 
  • La Colmena School and Food Support, Ecuador 
  • Gotias de Miel, Ecuador  

Var med och stötta vårt fadderarbete 

Bli fadder skänk en gåva