Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Utslussningsboende

Efter avslutad behandlingsperiod på Kurön eller på annat behandlingshem finns det ofta behov av fortsatt stöd för att skapa en fungerande vardag. På Halvvägshuset bor du i egen lägenhet, med kök och badrum och sköter ditt eget hushåll, men det finns tillgång till personal dygnet runt. Syftet med boendet är att ge dig tid till att hitta och skapa en fungerande vardag och fritid.

Förfrågan om placering

Egen lägenhet med kök och badrum

På Halvvägshuset, som ligger i Hjorthagen, bor du i egen lägenhet, med kök och badrum och sköter ditt eget hushåll, men det finns tillgång till personal dygnet runt. Syftet med boendet är att ge dig tid till att hitta och skapa en fungerande vardag och fritid. En boendeperiod ska vara cirka tolv månader.

En genomförandeplan upprättas tillsammans med dig och berörda i ditt nätverk där dina mål, aktiviteter m.m. bestäms för en tremånadersperiod i taget. Din egen motivation till förändring utgör en väsentlig del i genomförandet.

De kontakter som du redan har med socialtjänst, beroendevård, psykiatri, arbetsförmedling med flera ska bibehållas. I de fall dessa kontakter inte finns, men behövs, så hjälper personal på Halvvägshuset dig att ta dem så att detta finns etablerat vid en utflytt. Personalen finns även tillgänglig om hjälp behövs vid annan kontakt med myndigheter, eller om hjälp behövs för att läsa och förstå beslut med mera.

Ordnad sysselsättning dagtid

En viktig del för att få struktur på vardagen är att du har ett arbete, praktik eller annan ordnad sysselsättning på dagtid. Undantaget är om du är sjukskriven eller pensionär. Om sysselsättning inte redan finns eller kan ordnas av dig själv, kommer personal på Halvvägshuset försöka hjälpa till att ordna det i samarbete med dig. Vi har sedan tidigare goda erfarenheter av praktikplatser via Frälsningsarméns secondhandkedja Myrorna, eller via Frälsningsarméns kårer (församlingar). Via Frälsningsarméns kårer finns också möjlighet att få en ny gemenskap och en meningsfull fritid.

Hushållets sysslor och budget

Du kommer att coachas i att sköta praktiska hushållssysslor, såsom att ordna med mat och städning i den omfattning som ni kommer överens om och du kommer också att få hjälp med planeringen av inköp och att klara av en hushållsbudget om du behöver detta. Hjälp att ta tag i tidigare skuldsättning erbjuds också via personalen.

Fritid och samtal

När du flyttar vidare finns möjlighet att få boendereferens från Halvvägshuset.

Det kommer även finnas tillgång till kuratorer som arbetar systemteoretiskt med att hjälpa till att få kontakt med din familj om det behövs och med ditt nätverk.

Personal på boendet kommer att uppmuntra dig till att delta i AA, NA, Celebrate Recovery eller liknande grupper vid minst tre tillfällen. Förhoppningsvis kan dessa grupper även vara en fortsatt hjälp efter att du har flyttat ifrån boendet.

Ibland kan det behövas daglig kontakt för att uppehålla motivationen att gå till arbete, skola eller stanna kvar på praktik, vilket kommer att ges av personalen på boendet.

Publicerat: 2019-09-09Skriv ut