Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

”Giving Tuesday” start på julinsamlingen

Frälsningsarmén i Stockholm invigde 28 november julgryteinsamlingen på konserthustrappan. Programmet pågick hela dagen. Johnny Kleman, territoriell ledare för Sverige och Lettland, men även Rana Carlstedt, Socialnämnden, inledde och tryckte på vikten av att stockholmarna ger även till behövande i jul.

Bild 1 och 2: Johnny Kleman, Frälsningsarméns ledare i Sverige samt Rana Carlstedt, Socialnämnden i Stockholm håller invigningstal och klipper bandet för julgrytan. Bild 3: Insamling traditionellt med bössa och julgryta samt med Swish och QR-kod. Bild 4: Det bjöds på kaffe i samband med invigningen. Foto: Jonas Nimmersjö

Det är grått och kyligt utanför Konserthuset och på grund av att det regnar är det många som med snabba steg tvärsar Hötorget. Från klockan elva finns Frälsningsarméns medarbetare utposterade och bjuder på kaffe och pepparkakor och ger möjligheten att skänka en julgåva.

En del testar det nya och enkla sättet att ge då man scannar av en QR-kod med sin telefon. Även om man inför julgryteuppstarten även tidigare anordnat likande arrangemang så har de främst varit i samband med julkonserter inomhus.

Hjälpt utsatta människor i 135 år

– Skillnaden nu när vi är ute är att vi blir mer tydliga och synliga och vi är ju ute på gatorna även annars. Vi är en del av gatubilden och julgrytan är både här och internationellt väldigt förknippad med julen, säger Johnny Kleman, territoriell ledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland.

Han påpekar att det i helgen var "Thanks giving" och den här dagen "Giving Tuesday" då julinsamlingen är en möjlighet att hjälpa andra via Frälsningsarmén. Han nämner att samfundets tradition att hjälpa utsatta människor har hela 135 år på nacken. Pengarna som samlas in går framförallt till social verksamhet som innefattar matutdelning, julbord, julklappar till barn och mycket annat.

"Skillnaden märks mycket mer mellan de som har och inte kring jul"

Rana Carlstedt, ledamot i bland annat Socialnämnden i Stockholms stad är med under invigningen. Tillsammans med Johnny Kleman klipper hon det röda bandet som är uppspänt mellan två julgrytor. Detta för att uppmärksamma stadens invånare om att julgryteinsamlingen nu är igång. Hon påpekar att civilsamhället, däribland Frälsningsarmén, gör en jättestor insats.

– Skillnaden märks otroligt mycket mer mellan de som har och inte kring jul. Jag har sett en lista från ett barn som till jul önskade sig julmust, gympapåse och biobesök med sin mamma, väldigt små, anspråkslösa önskningar som inte alltid kan uppfyllas, säger hon.

– Jag hoppas att ni får in så mycket som möjligt idag så att ni kan hjälpa så många som möjligt, fortsätter hon.

"Allt går direkt till behövande i vår stad och det känns gott"

Det bjuds också på julmusik då brassmusikanter underhåller vid flera tillfällen under dagen och Vasa gospel bidrar med sång. Medarbetare från de fem Stockholmskårerna avlöser varandra. Även representanter från sociala centret i Hornstull och kvinnocentret i Akalla finns på plats, liksom personal från högkvarteret.

– Det är fantastiskt att folk har sådan tilltro till Frälsningsarmén så att vi kan samla in pengar, säger Turid Bååth, kårldare för kår 393.

– Jag tycker verkligen om att stå ute såhär och uppleva givmildhet och möta människor. Det finns ibland fördomar om att pengarna hamnar utomlands eller går till administration men då kan vi svara att allt går direkt till behövande i vår stad och det känns gott, säger Tomas Andersson, ansvarig för barn och unga i samma kår.

"Hoppas att invånarna förstår att vi finns och att vi gör nytta"

Tomas fru, Helena, som också är med i kårledarteamet med ansvar för socialt arbete och familjearbetet är en av dem som erbjuder förbipasserande på kaffe.

– Jag hoppas att den här dagen får Frälsningsarmén att synas och att invånarna förstår att vi finns och att vi gör nytta. De pengar vi får in går till julaftonsfirande på kåren och till julhjälp som matkassar bland annat, fortsätter hon.

"Det fysiska mötet på stan kan inte ersättas"

Efter eventets avslut summerar Johnny Kleman dagen med att det var en fantastisk möjlighet för kårer och verksamheter att komma ut och visa sig för stans invånare.

– Jag tror att det finns en framtid på internet och sociala medier men det kan inte riktigt ersätta det fysiska mötet på stan. Det var ett väldigt positivt gensvar från människorna vi träffade och det brukar det överlag vara när vi är ute, säger han.

Även i Göteborg hade man samma dag en gemensam start på julinsamlingen i Brunnsparken. Den första julgryteinsamlingen hölls år 1891 i San Fransisco för att man på juldagen skulle kunna bjuda utsatta människor på lunch och sedan har företeelsen spåridit sig över hela världen.

Text: Teresia Jansson

Ge en gåva

Sätt punkt för jul utan fröjd - Swisha FRÖJD till 9004805

Publicerat: 2017-11-28Skriv ut