Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Frälsningsarmén hjälper flyktingar i Grekland och Italien

Matpaket och andra förnödenheter delas ut. Flyktingarna erbjuds även kristerapi där Frälsningsarmén hoppas kunna hjälpa dem med sin rädsla, då det är människor som har flytt från obeskrivliga grymheter och nu befinner sig i ett främmande land med litet eller inget stöd.

Bild 1. Flyktingbarn som sover på en matta under en parkbänk i Aten. Frälsningsarmén har lagt smörgåsar till dem att äta när de vaknar upp. Bild 2-3. Frälsningsarmén delar ut förnödenheter i Atens parker. Bild 3. Flyktingar som bor i tält i en park i Aten.

Uppdaterad 2015-09-14

Grekland har nu tagit emot över 130 000 flyktingar som flytt över medelhavet. Majoriteten av dem anländer till de grekiska öarna och åker sedan med de reguljära båtarna över till fastlandet, runt 2500 varannan dag. Detta antal kommer troligtvis att öka nu när semestersäsongen är över och turisterna inte längre tar upp lika mycket plats på färjelinjerna.

Mottagandet av flyktingarna i hamnen på fastlandet är i bästa fall bristande. De flesta bussas bara till andra delar av staden för att trycket i hamnen ska minska. Det finns ett temporärt läger uppsatt av den grekiska regeringen med plats för 700 människor, men det ligger utanför staden och de flesta väljer att istället stanna i närheten av buss och tågstationer för att förbereda vidare resa till andra länder i Europa. Några stannar i Aten i upp till tre dagar utan tillräcklig tillgång till förnödenheter såsom mat, vatten och hygienprodukter.

Sverige stödjer flyktingarna i Grekland

Frälsningsarmén i Sverige stödjer Frälsningsarmén i Greklands arbete med att ge praktiskt stöd till flyktingarna när de ankommer till centrala Aten. Detta gör de genom att varje dag dela ut runt 1000 smörgåspaket med mjölk till flyktingarna som kommit från öarna. Man ger också information kring hur de kan resa på ett säkert sätt för att undvika att falla offer för farliga människosmugglare.

Sätter upp läger på torg och parker

Tusentals flyktingar har flytt till Grekland från norra Afrika och Mellanöstern. Upp till 1500 människor anländer varje vecka i hamnen i Pireus, och sätter upp läger på torg och i parker i centrala Aten.

Frälsningsarmén i Aten hjälper dessa flyktingar varje dag genom att dela ut mat, flaskor med vatten och andra förnödenheter på torg och i parker. På kvällarna förbereder en grupp frivilligarbetare hundratals smörgåsar att dela ut. Men behovet är stort och maten räcker inte till alla.

Du kan bidra

Sms'a "flyktEU" till 72901 så skänker du 100 kr eller:
Swisha "flykting europa" till 9004805 eller:

Klicka här för att ge en gåva online - ange ändamål Flykting Europa >>

  • 100 kronor räcker till ett matpaket med vatten och förnödenheter till en flykting.
  • 250 kronor räcker till mat vatten och förnödenheter till en flyktingfamilj.

Kristerapi

Frälsningsarmén delar också ut matpaket till de människor som anländer direkt i hamnen för att hjälpa dem under den registrering som måste ske och som kan ta många timmar. Flyktingarna erbjuds även kristerapi och Frälsningsarmén hoppas kunna hjälpa dem med sin rädsla, då det är människor som har flytt från obeskrivliga grymheter och nu befinner sig i ett främmande land med litent eller inget stöd.

Barngrupper

I grupperna för barn hos Frälsningsarmén i Aten deltar nu många barn och ungdomar som nyligen har kommit till Grekland med flyktingbåtarna. I en trygg miljö får de möjlighet att uttrycka sina känslor och berätta om sina erfarenheter genom spel och teckningar. Verksamheten drivs av volontärer, som länkar vidare de barn och ungdomar som behöver ytterligare stöd, till grupper som har den kompetens som krävs för detta.

Frälsningsarmén i Grekland kommer att fortsätta att göra allt de kan för att hjälpa det ökande antalet flyktingar, men det är svårt med finansieringen - särskilt som så många människor i Grekland på grund av den ekonomiska krisen redan har det svårt.

Boenden för flyktingar i Italien

I Rom, Italien samarbetar Frälsningsarmén med myndigheterna och har ordnat boende för flyktingar för sex månader i taget. De får juridisk hjälp att söka asyl och därefter fastställs det om de ska stanna i Italien, åka vidare till något annat land i EU eller utvisas. Till den här verksamheten behöver Frälsningsarmén finansiell hjälp. Dessutom vill man öppna ett liknande center i Salerno i norra Italien om man kan få finansiell hjälp.

Publicerat: 2015-09-04Skriv utKommentera (
)