logotype

Frälsningsarmén i Stockholm – kyrkor och församlingar

Frälsningsarmén har flera kårer i Stockholm. En kår är detsamma som en lokal församling eller kyrka. På kåren kan du delta i aktiviteter, och om du är i social utsatthet kan du söka hjälp eller stöd.

Fasaden och ingången till Frälsningsarméns kår Templet på Östermalmsgatan i Stockholm

Templet – vår äldsta kyrka på Östermalm

Templet är en församling på Östermalm med kör, musikkår, dagledigträffar, gudstjänster med mera. Det är också Frälsningsarméns äldsta kår som bildades 1887. Bland personer i hemlöshet eller social utsatthet är Templet en känd plats eftersom frukost serveras varje morgon och här ges också mycket annat socialt stöd. Här finns även en träffpunkt för flyktingar från Ukraina och har ges språkträning på svenska. 

Vasakåren – kyrka i Vasastan för hela familjen

Vasakåren är en kyrka med bred verksamhet för barn, unga, vuxna och äldre. Här får besökare och medlemmar ta en viktig plats i gudstjänsten med målet att alla kan känna sig delaktiga. Kören Vasa Gospel håller hög klass och är känd för att dra publik. Det finns också många andra grupper för yngre gospelsångare och brassmusiker. Kårens sociala arbete är helt inriktat på att hjälpa arbetssökande.

Söderkåren – kyrka för hela veckan

På Hornsgatan mellan Mariatorget och Hornstull ligger Söderkåren. En levande kår under hela veckan med många vardagsaktiviteter och många aktiviteter för barnfamiljer. Även det sociala arbetet är inriktat mest på stöd till barnfamiljer. Öppen kyrka på onsdagar välkomnar alla som vill fika och umgås.

Kår 393 – mysiga kåren på Söder

Kår 393 på Södermannagatan, Södermalm, vill vara en kyrka där alla ska känna sig hemma. Därför erbjuds många olika samlingar och aktiviteter som gympa, bön på Zoom med mera. Spontant arrangeras olika aktiviteter också. Så håll gärna utkik efter vad som är på gång.

Home Stockholm vill vara vändpunkten

Home Stockholm är en församling som har vuxit fram som en stark gemenskap för personer som hoppat av ett liv i kriminalitet och missbruk. Det är samarbete mellan Frälsningsarmén och LP-verksamheten. Kåren finns i Sundbyberg och till gudsjänsterna på söndagarna är alla välkomna. 

Frälsningsarmén har kämpat för Stockholm sedan 1887

I dag saknar omkring 30 000 invånare i Stockholm ett eget hem. Ännu fler har en inkomst som är så låg att pengarna inte räcker till det nödvändigaste. Detta på grund av att bidragsnivåerna inte höjts i samma grad som priserna ökat.

Social utsatthet var orsaken till att Frälsningsarmén startade sin verksamhet i Stockholm 1887. Inspirationen kom ifrån metodistpastorn William Booth som startade The Salvation Army i London 1865. Då fanns många fattiga både i London och Stockholm.

I dag på 2020-talet är Frälsningsarmén en internationell kyrka som finns i 130 länder. I Sverige ser fattigdomen ut på ett annat sätt, men den finns kvar och vi fortsätter vår kamp emot den. 

Frälsningsarmén erbjuder ett stöd som räcker hela livet

Vår metod att hjälpa människor i social utsatthet är att inte bara ge hjälp för dagen, utan också att bjuda in till gemenskap. Under åren har många personer kommit till oss för att få stöd akut, men genom upprepad kontakt med oss, och med Jesus hjälp, har de blivit hjälpta för livet. Att ta emot Jesus tror vi är den största gåva en människa kan få. Det kan leda till att du hittar resurser som gör dig stark nog att kunna hjälpa andra. 

Ryggtavlorna på Jenny Alm, Julian de Acha och Mikael Swärd inne på Stockholms central.

Olika skäl att besöka Frälsningsarmén

Medlemmar och besökare kan ha olika orsaker till att besöka eller delta i aktiviteter på våra kårer. En del är hjälpsökande och kommer för att få social hjälp, stöd eller rådgivning. En del söker gemenskap och ett socialt sammanhang där de trivs. Några är volontärer och vill arbeta med att hjälpa människor i social utsatthet. Många är troende och besöker våra samlingar för att de genom bön, lovsång eller bibelstudier utveckla sin relation med Jesus. Välkommen att utforska vad våra kårer har att erbjuda och hitta ditt skäl att göra ett besök. Vi har aktiviteter för personer i olika åldrar.

Två föräldrar som sitter och ritar med sitt barn. Barnet sitter på bordet.

Kom förbi och se vad vi gör på Frälsningsarmén!

Om du är nyfiken på Frälsningsarmén eller vill ta kontakt med någon av våra kårer rekommenderar vi att du hittar en kår nära dig och besöker någon av våra öppna aktiviteter. De flesta kårer har gudstjänst varje söndag och det brukar vara ett utmärkt tillfälle att komma förbi.

Är du hjälpsökande kan du besöka Söderkåren under Öppen kyrka på onsdagar kl 10-12. Eller komma till Templet på Östermalm under Kafé i Gemenskap vardagar kl 9-12, där det serveras frukost. Tillhör du gruppen personer i hemlöshet och missbruk kan du också besöka Sociala centret i Hornstull. Och har du utländskt medborgarskap och permanent uppehållstillstånd inom EU är du välkommen på EU-center på Kungsholmen.

Här kan du även läsa mer om vad du kan göra som volontär inom Frälsningsarmén.