logotype

Vinternatt härbärge - för EU-medborgare i hemlöshet

Svenska vinternätter är det inte många som frivilligt sover ute. För EU-medborgare som lever i hemlöshet och inte har någonstans att bo finns Frälsningsarméns natthärbärge Vinternatt i Stockholm öppet året om, men när temperaturen sjunker under noll blir behovet extra stort.

Frälsningsarméns natthärbärge Vinternatt flyttade sommaren 2020 till Bolmensväg i Årsta efter att ha funnits i Västberga sedan 2015.

Vinternatt erbjuder EU-medborgare som hamnat i en utsatt situation och lever i hemlöshet en säng att sova i, middag, frukost och möjlighet att tvätta sig själv och sina kläder.

Projektet Vinternatt öppnade 2012 som en fortsättning på det ekumeniska Stockholmssamarbetet Nattöppen kyrka, utifrån vetskapen om att många EU-migranter far väldigt illa.

– Då var det ganska nytt att folk satt och tiggde i Sverige. Många var positiva till att hjälpa dem, både med pengar och med att arbeta ideellt. I dag är det inte lika ”modernt”. Många har tröttnat och nu skulle vi behöva fler volontärer, berättar Monica Antonsson, som är verksamhetsansvarig på Vinternatt.

Högst fem nätter åt gången om man inte har läkarintyg

Härbärget finansieras till största delen av Stockholms stad genom ett så kallat IOP-avtal (idéburet offentligt partnerskap).

Vinternatt rapporterar varje morgon till Korskyrkan i Stockholm hur många platser som finns lediga. Där får de som är intresserade av en sovplats hämta biljetter för högst fem nätter åt gången. Sedan måste de vänta minst två nätter innan de kan få en plats igen.  Förutom de 45 platser som täcks inom IOP-avtalet erbjuder Frälsningsarmén tre platser till personer med läkarintyg, som kan komma varje natt.

Äta mat, tvätta kläder, duscha och surfa på internet

Klockan är 21 och gästerna börjar släppas in. De lämnar sina biljetter och betalar tio kronor för natten.

Några går direkt till matserveringen, medan andra paxar en tvättmaskin. Det finns också duschar samt ett par datorer och trädlöst nätverk, så att de som behöver kan surfa på internet.

– Det brukar fungera smidigt med fördelningen av tvättmaskiner och datorer, säger Monica. Men ibland kan det bli diskussion med gäster som inte har någon biljett. Om de precis har kommit till Stockholm och inte hinner åka till Korskyrkan kan de ringa till härbärget direkt, men annars måste de hämta biljetter i förväg.

Härbärget har en större sovsal med sängar för män och en mindre sal, det så kallade familjerummet, där de flesta av 20-talet sängar är reserverade för kvinnor.  Män och kvinnor som tillhör samma familj kan sova där, men i olika delar av rummet.

Olika sovsalar - en för män och en för kvinnor och familjer.

Bön och samtal med många av gästerna

Maten, oftast vegetarisk soppa och smörgås, serveras från cirka klockan 21.15. Vid middagen en gång i månaden delar personalen ut handdukar, skor, tofflor och annat som kan behövas. De flesta av medarbetarna på Vinternatt har arbetat ideellt först och alla är kristna. Tillsammans täcker de alla relevanta språk utom franska. 

– Vi tackar Gud för maten varje kväll och vid månadsmiddagen brukar det vara en pastor som predikar. Vi har också bön och samtal tillsammans med flera av gästerna vid borden och ibland inne på kontoret, berättar Monica Antonsson.

Två TV-skärmar visar fotboll några gånger i veckan och ibland blir det kristen film. Klockan 23 släcks ljuset och alla ska ha gått till sängs. Två medarbetare finns på plats hela natten och turas om att vara vakna.

Maten, oftast vegetarisk soppa och smörgås, serveras från cirka klockan 21.15

Många gäster är säsongsarbetare

På morgonen är det väckning klockan sex, men vissa som har jobb är uppe och äter frukost redan från klockan fem. Klockan sju stänger dörrarna, men gästerna kan lämna kvar väskor och annat som de inte vill bära omkring på.

– Många av gästerna är säsongsarbetare och jobbar olika perioder i olika länder. Många jobbar en vecka här och en vecka där, säger Monica.

Anna: ”Jag vet inte vad jag gjort utan härbärget Vinternatt”

En kvinnlig gäst, som vi kan kalla Anna, berättar sin historia som visar på hur utsatt man kan vara som ensam kvinna.

– Jag kom till Sverige för drygt tio år sedan. Jag arbetade bland annat med reklamutdelning och hade startat ett eget företag när jag en sen vinterkväll blev attackerad och misshandlad av två män, berättar hon.

Männen lämnade Anna i snön och först på morgonen fick hon hjälp att komma till ett sjukhus. Hennes skador gjorde att hon inte kunde arbeta och hon tvingades stänga ned företaget för att få möjlighet till ekonomiskt stöd. I dag får hon ingen hjälp av Socialtjänsten och har inga pengar till boende. De senaste månaderna har hon varit hemlös och sovit på natthärbärget Vinternatt, i en av de sängar som Frälsningsarmén vikt för sjuka.  

– Jag vet inte vad jag skulle ha gjort utan Vinternatt. Nu kan jag få kraft att söka nytt jobb och hoppas att jag snart kan stå på egna ben igen, säger Anna.

Slussar gästerna vidare till lämpliga verksamheter inom Frälsningsarmén

Monica Antonsson, som har stött på många tunga människoöden, ser Vinternatt som en plats där man kan mellanlanda. Hennes vision är att kunna erbjuda gästerna upprättade liv och inte bara en säng för natten.

– Vår förhoppning är att de vi tar emot här ska kunna komma in i samhället igen, att de ska få lära känna Jesus och få kraft att göra något med sina liv. Bland annat slussar vi dem vidare till lämpliga verksamheter inom Frälsningsarmén. Några går en Alpha-kurs hemma hos någon medarbetare, andra får samtal på Frälsningsarméns EU-center. Flera muslimer har mött Jesus här och vissa har börjat besöka kristna kyrkor, avslutar hon.

Text: Eva Gustin
Foto: Kerstin Tillenius

Fakta Frälsningsarmén härbärge Vinternatt i Stockholm

  • Adress: Bolmensväg 45, 120 50 Årsta.
  • Start 2012.
  • 48 sängplatser för vuxna män och kvinnor.
  • Öppet måndag-söndag 21.00-07.00.
  • Erbjuder mat, sovplats, dusch, tvättmaskiner, dator och wifi.
  • Biljett hämtas för fem dagar åt gången i Korskyrkan, Birger Jarlsgatan 66, måndag – fredag 10.00-11.30
  • Minst två anställda på plats under natten.
  • På sommarhalvåret byter verksamheten namn till Sommarnatt.