Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

”Kurön är ett bra alternativ”

”Det är en brottningsmatch mellan mig själv, Gud och missbruket”, säger Mikael Hedström som är medlem i Frälsningsarmén i Borlänge och klient på Frälsningsarméns behandlingshem Kurön. ”Jag klarade inte att hålla mig nykter.”

På Kurön trivs Mikael med att arbeta i växthuset. Han känner sig själv som en planta som får omvårdnad på Kurön. Foto: Jonas Nimmersjö

Kurön har varit Frälsningsarméns behandlingshem för substansberoende i mer än hundra år. Mikael som haft ett substansberoende i 15 år och passerat många behandlingshem tycker att Kurön är ett mycket bra alternativ.

– Det är ett växthus, man är satt i en kruka och ska sedan placeras ut, säger han. Och då är det viktigt att det blir i en god jordmån.

Beroendet - ett existentiellt tomrum

Beroendet beskriver han som ett existentiellt tomrum som måste fyllas med något. Och, säger han, det bästa är att fylla det med Jesus. Ett bibelställe som Mikael Hedström ofta hämtar tröst ifrån är från Hesekiel kapitel 36 från vers 25:

"Sedan skall jag bestänka er med rent vatten och göra er rena. Ni har orenat er med alla era avgudabilder, men jag skall göra er rena. Jag skall ge er ett nytt hjärta och fylla er med en ny ande. Jag skall ta bort stenhjärtat ur kroppen på er och ge er ett hjärta av kött. "

– Men att göra den resan tar tid, säger han. Jag hoppas jag får den tiden.

"Socialtjänsten ska vara lika över hela Sverige, men det är den inte"

Borlänge som Mikael kommer ifrån är en mellankommun, vilket enligt honom är bra.

– De brukar ha god ekonomi, små kommuner har dålig ekonomi, stora kommuner har dålig ekonomi, säger han. Det är ett lotteri. Socialtjänsten ska vara lika över hela Sverige, men det är den inte.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Vårt arbete mot hemlöshet Våra akut- och stödboenden och sociala center 

Sätt punkt för hemlösheten - Swisha "Punkt" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 80 kr - Ger sängkläder för en natt
  • 100 kr - Ger mössa och vantar
  • 250 kr - Ger en varm jacka
Skriv ut