Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Behandlingshemmet Kurön passar Tanja som handen i handsken

”Det här är jättebra för mig. Här får man sin egen tid utan att behöva bli jagad. Det finns möjlighet att kunna prata med personal och vårdare när man behöver och vill. Jag håller också på och ska ta båtförarbevis”, säger Tanja Pavlicek, klient på Kurön.

Tanja Pavlicek, klient på Kurön. Foto: Jonas Nimmersjö

8-10 tjejer på Kurön idag

I mer än hundra år har Kurön varit ett behandlingshem enbart för män men från och med i 2009 är även kvinnor  och par välkomna till hit. Tanja Pavlicek tycker det är bra att vara välkommen på ön.

– Det känns jättebra, säger Tanja. Det borde ha hänt för länge sedan. Det passar mig som handen i handsken. Totalt är vi åtta tjejer idag.

"Det här är jättebra för mig"

När Tanja Pavlicek kom till Kurön i februari 2017, var det för att vara där tre månader. Hon har fått förlängt och när vi träffade henne i början av augusti hade hon bara augusti månad kvar på Kurön, men sa att hon hade sökt förlängning. Hon har varit på andra behandlingshem tidigare men säger att hon trivs väldigt bra på ön.

– Jag tycker det här är jättebra för mig. Här får man sin egen tid utan att behöva bli jagad. Och det finns möjlighet att kunna prata, med personal och vårdare när man behöver och vill. Jag håller också på och ska ta båtförarbevis. Jag tror jag kan gå kursen oavsett hur det går med förlängningen. Eftersom jag varit här så länge. Det finns möjlighet att kunna komma tillbaka och gå kursen. Det är superbra.

"Det finns hela tiden något att göra om man vill"

Det är väldigt fritt på Kurön tycker Tanja. Det är inget tvång och man har möjlighet att gå på motiverande samtal, och få hjälp som återfallsprevention. Man kan få individuella samtal med kuratorer. Det finns också olika sysselsättningar och olika arbetsgrupper som man arbetar i som köket, växthuset, tvätten, båten, lantbruket och skogsbruket.

– Och så finns det hela tiden något att göra om man vill, säger Tanja. Jag arbetar på båten, det är min arbetsgrupp. Jag har avancerat kan man säga. Man brukar börja i köket, första veckan, då lär man känna de människor som bor här. Det är ju en samlingspunkt, men det finns de som trivs där och stannar i köket.

I mitten av september, när vi skriver denna artikel, har vi fått höra att Tanja fick sin önskan om förlängning på Kurön uppfylld och att hon börjat kursen för förarbevis.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Vårt arbete mot hemlöshet Våra akut- och stödboenden och sociala center 

Sätt punkt för hemlösheten - Swisha "Punkt" till 9004805 

Skriv ut