logotype

Vaccination för personer i utsatthet

Benny lever i hemlöshet och missbruk. I onsdags kom han till Frälsningsarméns sociala center för att få sin första vaccinationsspruta. Teamet av sjuksköterskor samarbetar med Frälsningsarmén sedan ett år tillbaka. ”Personer i utsatt situation kan känna oro för biverkningar men de allra flesta uttrycker tacksamhet över vaccinationerna”, säger sjuksköterskan Susanne Callenstedt.

I onsdags den 16 februari erbjöds vaccination av personer i hemlöshet och annan utsatthet på Frälsningsarméns sociala center. Benny, 49, tog sin allra första dos. Han lever i missbruk och hemlöshet.

— Min fru blir arg på mig när jag aldrig tar den. Hon väntar där ute förresten, säger Benny och pekar mot ytterdörren vid Långholmsgatan. Han skalar av jackan och tröjan och vecklar upp ärmen på t-shirten. Mössa och halsduk behåller han på.

Rutinerade sköterskor från mobila teamet

Stämningen är lugn. Sjuksköterskorna från Sabbatsbergs mobila vaccinationsteam småpratar med besökaren vid sitt långbord medan de förbereder vaccinationen. Benny tycks ha bråttom när han kryssar i dokumentet om hälsostatus och sköterskan Tuula Lehtinen ger honom bakläxa lite skrattande.

— Men Benny, vi ser ju inte vad det står!

— Nähä, säger han och så gör de om proceduren.

Går bra trots spruträdsla

Susanne Callenstedt är egentligen pensionerad men har ryckt in nu under pandemin när det behövdes mycket uppbackning från sjukvårdspersonal. Hon drar på sig blå gummihandskar. När hon närmar sig Bennys överarm med sprutan hojtar han och rycker till.

— Men det här klarar du, säger den rutinerade sköterskan. Ett stick senare är vaccinationen över och Benny håller motvilligt med om att det där gick ju bra.

— Nu ska du sitta ner och vila och dricka lite, säger Vanessa från sociala centret medan han krånglar med jackan vars dragkedja kärvar.

Vilar och pratar om blöta skor

Vanessa ansvarar för vaccinationstillfällena på centret och håller fram en flaska mineralvatten och ett glas. De pratar en stund. Slaskvädret i Stockholm har gjort att Bennys gympaskor är genomblöta, som så ofta för personer i hemlöshet som vistas stor del av tiden utomhus. Han får tips att återvända nästa dag under de vanliga öppettiderna när garderoben är öppen. Där kan den som vill få byta och tvätta kläder eller duscha. Kanske finns det skor inne då, om han har tur.

Vanessa arbetar dagligen på Frälsningsarméns sociala center och ansvarar för vaccinationerna av personer i utsatthet.

sociala-centret_vanessa_belovarsky.jpg

— Ok, säger Benny. Vill du ha mitt snus som tack, du kan få hela dosan? frågar han Vanessa som leende tackar nej.

Han säger hej och försvinner uppför trappan mot ytterdörren.

Många vaccinerats på sociala centret

Tiden med pandemi har prövat många verksamheter hårt och Frälsningsarmén är inget undantag. Dock har sociala centret haft öppet hela tiden, med nya rutiner enligt restriktionerna. Möjlighet till vaccination har pågått under ett år och tillströmningen har varit stor, berättar Vanessa.

— Förra onsdagen kom det runt 20 personer. Många har ringt och mejlat under den här perioden, personer utan Bank-ID till exempel har haft det besvärligt med att veta vad som gäller. Vad har man rätt till och inte, vart vänder man sig?

Att bli sjuk som hemlös extra svårt

Somliga av sociala centrets gäster har också uttryckt oro, bekräftar både Vanessa och vaccinationsteamet.

— Man oroar sig både för att bli allvarligt sjuk men också för biverkningar av sprutan. Har man ingenstans att bo och blir sjuk på kvällen blir det ju besvärligt. Då får man ju inte heller komma in på akutboende, säger Susanne.

Men de allra flesta har visat sin tacksamhet och lättnad över att få vaccin.

Humor och vänlighet viktigt

— Numer känner vi igen varandra eftersom de har återvänt både en och två gånger. Vi kan skoja med dem och skrattar ofta tillsammans, säger sköterskan Tuula och får medhåll av sina kollegor.

Humor blir ofta en överlevnadsstrategi för personer i hemlöshet, missbruk eller psykisk ohälsa. På sociala centret finns möjlighet till både skratt och allvar. Möjlighet till hjälp här och nu, men också på sikt, in mot en förhoppningsvis tryggare framtid.

Text och foto: Carina Tyskbo

Hjälp någon i utsatthet

Swishnummer 9004805 

Swisha här

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - Ger en matkasse med bröd, frukt och konserver
  • 80 kr - Ger sängkläder för en natt
  • 100 kr - Fika och gemenskap för äldre
  • 300 kr - Kläder till ett barn
  • 500 kr - En matkasse till en familj

Senaste artiklar