Politikerträff om nollvision mot hemlöshet
Riksdagsmän från socialutskottet kom den 23 november till Frälsningsarméns akutboende i Midsommarkransen, Stockholm för att tala om Frälsningsarméns nollvision mot hemlöshet. Från dem som arbetar närmast den utsatta gruppen fick politikerna många tips på vad som kan göras.
Sofia Fållsten, verksamhetschef för Frälsningsarméns akkutboende Midsommarkransen i Stockholm berättar om hur gästerna på boendet gästerna inte bara får tak över huvudet, utan också stöd i att söka hjälp för att kunna gå vidare.
Sofia Fållsten, verksamhetschef på boendet Midsommarkransen, beskrev en plats dit människor kommer i kris. Ofta hänger livet på spel.
– Igår kom en kille in nästan livlös. I hans säng låg fyra kartor tramadol. När han åkte härifrån med ambulans visste vi inte om han skulle klara det, men vi hoppas att vi ska få svar på att han är vid liv, berättar hon.
Drogmissbruk, gängkriminalitet, otrygga hem och familjer, psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar är inte ovanliga bland personer i akut hemlöshet. Eftersom det är ett akut- och motivationsboende får gästerna inte bara tak över huvudet, utan också stöd i att söka hjälp för att kunna gå vidare.
Få bort hemlösheten med andra metoder
Hemlöshet beror på flera olika samhällsproblem, där bostadsbristen är det primära. Den kan inte åtgärdas under en mandatperiod, men Per-Johan Fernström som arbetar med utveckling av Frälsningsarméns missbruksvård påpekade att om vi borde se och lära av hur Finland arbetar med problemet.
– Det är inte lätt, men med finska metoder tror jag att vi skulle kunna få bort hemlösheten på två mandatperioder, säger han.
Han fortsatte att göra jämförelser med hur den sociala omsorgen för hemlösa fungerar i länder som Tjeckien, Storbritannien och Danmark. Budskapet var att Sverige inte ligger efter dessa länder, men att nya lösningar kunde hämtas in.
- I Tjeckien är det inte bättre, men myndigheterna spelar inte Svarte Petter med varandra, utan det finns en tillit och bättre samverkan, säger Per-Johan Fernström.
Människors unika behov står i centrum
Att kommuner och regioner har ansvar för olika saker i vårdkedjan kan skapa situationer där personer inte får hjälp. Det klassiska exemplet är när en person inte är nykter nog att få psykvård och samtidigt för psykiskt sjuk för att delta i ett program mot drogberoende.
Frälsningsarmén har som civil organisation fördelen av att arbeta utifrån människors behov. Det gäller även i sådana fall där personer, svenska medborgare eller asylsökande, inte litar på svenska myndigheter och inte vågar ta kontakt.
”Politikerna behöver ställa krav på vilken omsorg som ska ges”
Frälsningsarméns verksamheter finansieras till viss del genom medlemmarnas bidrag samt gåvor, men också genom att kommunerna köper boendeplatser. Per-Johan Fernström välkomnade fler offentliga samarbeten, något politikerna kunde påverka genom sin makt över regelverk och lagar.
– Det finns så mycket mer vi skulle kunna göra. Boenden för unga som vill lämna gängkriminalitet, till exempel, men allt kostar pengar. Därför behöver vi att politikerna ställer krav på vilken omsorg som ska ges, säger han.
Politikerträffen var en uppföljning till Frälsningsarméns tidigare möten med politiker inför valet och presentation av ett valmanifest med en nollvision mot hemlöshet. Bo Jeppsson som är Frälsningsarméns ledare i Sverige publicerade även nyligen en debattartikel i Svenska Dagbladet. Arbetet för nollvisionen kommer i höst att fortsätta med fler politikerträffar.
Text och foto: Martin Alm