logotype

Nu är vaccineringen igång för personer i utsatthet

Måndagen 31 maj påbörjades vaccinering av personer i utsatthet på Frälsningsarméns Sociala Center i Hornstull och EU-center på Kungsholmen. Vaccineringen är en del av Region Stockholms satsning på att erbjuda vaccin till personer som av olika skäl har svårt att följa råden för att skydda sig själv eller andra mot covid-19.

Gästerna som denna eftermiddag besökte Sociala Center i Hornstull för att få sin första dos vaccin släpptes in i omgångar för att inte vara för många i lokalen samtidigt. När de kom in försågs de med munskydd, visir och handsprit. Frälsningsarméns personal stämde av att de var i rätt målgrupp för att få vaccin och sedan fick de fylla i en hälsodeklaration.

— Många är tacksamma att vi kommer ut till dem för att vaccinera, denna grupp känner sig ofta bortglömd, säger sjuksköterskan Lena Falck som ingår i det mobila teamet.

Senare visades personen till ett bord med två sjuksköterskor från Sabbatsbergs mobila vaccinationsteam som läste hälsodeklarationen och säkerställde att de inte reagerat på vaccin vid tidigare tillfällen. Efter att sprutan var tagen fick de sitta ned och vänta de 15 min som krävs. Allt gick väldigt smidigt och teamet från Sabbatsberg har rutin på den mobila vaccinationen. De är ute på verksamheter och hjälporganisationer varje dag nu sedan några veckor tillbaka.

Även klienter från vårt behandlingshem Kurön var på plats för att få vaccin. Foto: Kerstin Tillenius

”Annars hade jag nog avstått vaccineringen”

Russel är en av gästerna som besöker centret dagligen, – Jag kommer hit varje morgon, det är en lugn och viktig rutin för mig, en bra start på dagen.

Russel fick informationen om att vaccineringen skulle vara på centret och bestämde sig för att ta sin dos.

— Annars hade jag nog avstått vaccineringen om det inte hade varit för centret, säger han.

Just den här första veckan kommer även två minibussar med klienter från vårt behandlingshem Kurön för att få sin första dos vaccin. Frälsningsarméns verksamheter arbetar aktivt med att länka samman sin hjälp för att få en så effektiv och bra vårdkedja som möjligt för dem de hjälper. 

Alla är väldigt positiva till att vaccinet kan ges på ett sådant smidigt sätt då många i den här målgruppen har svårt att ta sig till platser där vaccineringen ges samt att de kan vara svårt för dem att boka tider. Sociala centret har även pratat med personalen på tidningen Situation Stockholm för att nå sin målgrupp om informationen om vaccineringen.

Text och foto: Kerstin Tillenius

Läs mer om vårt breda sociala arbete