logotype

Frälsningsarmén hjälper runt om i landet trots pandemi

Frälsningsarmén vill stötta de utsatta, så även i kristider som denna med risk för coronasmitta. Många verksamheter har justerat rutinerna för att kunna fortsätta hjälpa och på vissa ställen startas nya initiativ.

Såhär i Corona-tider följer Frälsningsarmén myndigheternas rekommendationer och på många orter görs justeringar i rutinerna för att man ändå ska kunna stötta dem som behöver det mest.

Minst två veckor på akutboenden i Stockholm för hemlösa som är en riskgrupp

I Stockholm låter man hemlösa vara på akutboenden i minst två veckor för att minska spridningen av covid-19.

Det var Stockholm stads centrala krisledning för stadsdelarnas socialtjänster som kom med den nya rekommendationen i veckan.

Sofia Fållsten som är verksamhetsansvarig på Frälsningsarméns akutboende i Midsommarkransen välkomnar det beslutet.

— Det här är högriskgrupper som har staden som sitt vardagsrum som inte kan lyda rådet att hålla sig hemma, säger Sofia Fållsten till Stockholm Direkt.

Många som kommer till Midsommarkransens akutboende är äldre och sjuka och tillhör därför också riskgrupperna. Av de Sofia Fållsten möter som är i hemlöshet är många väldigt stressade, de upplever att de inte får information om hur de ska hantera situationen, eftersom de inte kan lägga sig hemma när de känner sig förkylda då de ju inte har något hem.

— De är i vanliga fall väldigt utsatta och nu ökar den utsattheten ännu mer, säger Sofia.

Kontakt med de äldre över telefon i Umeå

— I dag så är läget ett helt annat på kåren i Umeå. Eftersom vi har ett tillagningskök för matleverans till en skola och vi oftast är över 50 personer eller grupper med många i riskgruppen så har vi pausat våra fysiska träffar, berättar Frans Ljungblahd, ansvarig för det sociala arbetet.

Istället satsar kåren i Umeå på Svajp-gudstjänst i social media varje onsdagskväll (se @fralsningsarmenumea). Där använder de sig av samma gudstjänstordning som vid träffarna för ”Mätt & Förlåten”, som är kårens normala gudstjänst/gemenskapsmöten på onsdagar.

— Vi har träffar på Zoom varje onsdagskväll med ett gäng tjejer i mellanstadiet - Eftersnack. Vi startar kvällen med en runda där alla får berätta om något roligt dom gjort sedan sist vi sågs. Sen pratar vi kring en bibeltext och reflekterar över den. Vi avslutar alltid med att be tillsammans.

— Vi har också fortfarande regelbundna samtal via Starta Om, både fysiska träffar och via telefon, berättar Frans. Vi har kontinuerlig kontakt med våra medlemmar och vänner via telefon. 

Matpaket och matkassar delas ut

Kåren Templet i Stockholm har i vanliga fall öppet för fika/frukost på vardagsförmiddagar. Nu välkomnas målgruppen samma tider men stolarna i foajén är bortplockade och istället delas smörgåspaket ut och nu även matkassar.

— Det är i alla fall någonting extra men våra gäster är inte så oroade för coronaviruset utan mer för andra saker som att bli vräkta till exempel, säger Daniel Back, ansvarig för det sociala arbetet.

— Situationen slår hårdast mot dem som har mest behov av hjälp då många volontärer och en del personal behöver stanna hemma, fortsätter han.

Kåren delar också ut 70 matlådor varje dag matlådor till personer över 70 år som sitter i karantän. Matlådorna som sponsras av företag som vill bidra med något under coronakrisen får de från restauranger i Stockholm. Restauranger och kaféer i Stockholm deltar i projektet Food4heroes och bidrar med mat till vårdpersonal, äldre och utsatta. Lådorna som delas ut av Templet är en del av detta projekt.
– Vissa kan inte ta sig ut på ett bra sätt och har kanske inte anhöriga som kan hjälpa till. Det gör att de är i ett ganska utsatt läge. Sen har vi också de som tycker det är skönt att få någonting uppiggande att glädjas åt i den här tiden, säger Daniel Back verksamhetsansvarig för socialt arbete på Templet i en intervju med Stockholmdirekt.

Jönköping delar ut matkassar och familjepåsar

Södra Vätterbygdens kår i Jönköping och Huskvarna skriver på sin Facebook-sida: “Vi har en särskilt angelägen situation i vårt samhälle och vi anar att många av våra besökare och hjälpsökande kommer att drabbas hårt den närmaste tiden. Vi vill hjälpa till på bästa sätt och samtidigt sprida lite hopp och glädje i vårt samhälle. Därför har vi idag beslutat att varje hjälpsökande familj ska kunna få en familjepåse tillsammans med sin matkasse. Dessa kan också delas ut separat om behov finns. Familjepåsen innehåller ritblock, pennor, familjespel eller pussel, inneleksaker, pysselkit eller serietidningar och även förpackat godis.”

Många familjer tvingas nu vara hemma med sina barn som visar förkylningssymtom eller är sjuka. För familjer vars ekonomiska situation redan är ansträngd är det en utmaning att aktivera barnen och skapa roliga och meningsfulla aktiviteter i hemmet. I vissa familjer kanske man inte ens har råd att köpa ritpapper eller pennor, än mindre sällskapsspel eller pussel eller annat som hela familjen kan ha roligt med.

Hjälper drabbade i Kalmar med inköp

Enligt Fredrik Ringbäck, socialkonsulent på den nystartade kåren (eller kårplanteringen) i , så tycks utvecklingen beträffande viruset hos dem ligga en till två veckor efter Stockholm. Men han och kollegorna har kontakt med en skola i närheten och häromdagen var 150 av 500 elever hemma.

— Så oron har börjat komma och vi försöker vara ute i god tid, säger Fredrik Ringbäck.

Därför skrev de i måndags på Facebook och Instagram att de vill erbjuda dem i riskgrupperna hjälp med inköp. I skrivande stund har bara en person hört av sig och som de förmodligen kommer stötta vid behov men Fredrik Ringbäck hoppas på mer respons längre fram. Lusten att bidra verkar också finnas. Han nämner att en tjej hörde av sig efter att inläggen legat ute i ett par timmar.

— Hon skrev att hon jättegärna ville hjälpa till och hon är varken med i Frälsningsarmén eller bekant till oss så det är kul, påpekar han.

Teresia Jansson

Vårt arbete mot hemlöshet

Våra sociala center, akut- och stödboenden

Senaste artiklar