Fika och samtal på social fältdag i Stockholm
I fredags bjöd Frälsningsarméns missbruksvård i Stockholm på fika och information på Medborgarplatsen på Södermalm. Medarbetare och volontärer från Kurön, Sociala centret, Halvvägshuset och EU-centret fick många bra samtal med personer i utsatthet, tidigare klienter och andra intresserade.
Teamet från de sociala verksamheterna hann möta runt 300 personer under en solig, men kylslagen fältdag på Medborgarplatsen i Stockholm. Per-Johan Fernström, som är verksamhetschef för Frälsningsarméns missbruksvård i Stockholm, var glad över att kunna hålla den första fältdagen sedan pandemin.
— Härligt att komma ut och träffa folk på stan igen, knyta kontakter och berätta om vad vi kan erbjuda inom hela vårdkedjan. Nästa år planerar vi fler fältdagar!
Initiativet uppskattades av både unga och gamla, som bjöds på kaffe, smörgås, bulle, frukt och informationsmaterial. Bland annat var det många pensionärer som stod i kö för vaccination som kom förbi och fick en värmande kopp kaffe. Andra hade haft kontakt med någon av verksamheterna tidigare, var nyfikna på vad Frälsningsarmén gör eller bara sugna på något gott.
”Ensamheten är jobbig”
Några i teamet tog också promenader till Fatbursparken och Björns trädgård för att prata med folk där.
Två av dem som var med under fältdagen har själva genomgått missbruksbehandling. Mikael bor nu på Frälsningsarméns utslussningsboende Halvvägshuset och deltar i ett 12-stegsprogram med gruppbehandling.
— När man kommer från en behandling är det ensamheten man kämpar mest med. Därför är gemenskapen på Halvvägshuset väldigt viktigt, säger han, och fortsätter:
— Det känns jättefint att vara ute tillsammans så här, att få möjlighet att ge tillbaka och sprida hopp till andra som är i den situation där jag har varit, men nu tagit mig bort från.
För att bli fri från missbruk
Jonas har bott tio månader på Frälsningsarméns behandlingshem Kurön.
— Jag har haft drogproblem i 30 år, men nu är jag drogfri sedan ett år tillbaka, berättar han.
I dag bor Jonas på Halvvägshuset, men har en utslussningspraktik på Kurön, så han bor där måndag till fredag.
— Om man vill bli fri är det avgörande att man tar vara på den hjälp och de möjligheter som finns. Jag har gått alla kurser och program, och besöker även gudstjänster på Kurön och Templet på Östermalm, säger Jonas, som inte är aktivt troende men har en gudstro.
Text: Eva Gustin
Foto: Kerstin Tillenius