Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Vårsol har fyllt 100 år

Frälsningsarméns sociala verksamhet i Jönköping Vårsol har funnits i 100 år. En bok har nu tagits fram som berättar om de 100 åren utifrån bland annat bevarade artiklar och brevkorrespondens samt personliga berättelser från barn, ungdomar och personal.

Till vänster - boken "Vårsol 1919-2019". Till höger syns entré-dörren till Vårsols förskola i Jönköping.

Vårsol 1919-2019 - Frälsningsarméns sociala verksamhet i Jönköping

År 1919 startade slumsystern adjutant Edla Lindewall Frälsningsarméns barnhem Vårsol i Jönköping. Det var i en tid då spanska sjukan härjade och sociala skyddsnät i stort sett inte existerade. Barn levde i fattigdom och sjukdom. 100 år har nu gått, och många är de barn och familjer som fått hjälp genom Vårsol.

Boken "Vårsol 1919-2019"

I boken ’Vårsol 1919-2019’ delger barn, ungdomar och personal sina berättelser om sin tid på Vårsol. Utifrån bevarade tidningsartiklar och brevkorrespondens från arkiven tecknas även de tidiga verksamhetsårens historia. Här framträder bilden av en mångfacetterad social verksamhet som innefattar allt ifrån barnhem och förskola till öppenvård. Vårsol finns än i dag i Jönköping med flera avdelningar; familjecenter, hem för vård eller boende, stödboende och förskola.

Redaktör och huvudförfattare är Pontus Folkesson, tidigare barnhemsbarn som numera är doktorand vid historiska institutionen, Stockholms universitet. Medförfattare är Britt-Marie Rossiter, socionom och tidigare verksamhetschef för Vårsol under sammanlagt 18 år.

Här kan du köpa boken

Adlibris.com

Bokus.com

Boken finns också att köpa på Handels, Frälsningsarméns högkvarter, Vårsols huvudkontor i Jönköping samt bokhandlarna Nya Musik och Akademibokhandeln i Jönköping; på A6 köpcentrum och Jönköping City.

Vänder du dig till Vårsol, kan du beställa hos

Boken kostar 200 kr + frakt 79 kr om du köper den direkt från dem.

Publicerat: 2019-11-13Skriv ut