Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Hur når vi ett bra resultat med julgrytan?

Att se möjligheter under en pandemi är viktigt för att nå målet.

Foto: Jonas Nimmersjö

Vi delar med oss till varandra av våra erfarenheter från julgrytan här i julgrytetidningen och på Facebook i gruppen ”Vi som hjälper till med julgrytan”. Allt från planering och tips när man står som julgrytevakt till hur en bra julkonsert ger effekt och hur företag gärna stöder oss om vi vågar fråga. Och visst är det inspirerande att se bilder från andra orter och att få bli uppmuntrade av goda exempel.

Nu när vi planerar för julgrytan 2020 sker ju det samtidigt som en pandemi. På samma gång som vår förmåga att samla in sätts på prov kommer behoven sannolikt att öka i kölvattnet av permitteringar, arbetslöshet och sjukskrivningar.

När den här texten skrivs är det svårt att veta hur det kommer bli. Men två saker kan vi se. Behoven kommer att öka och de restriktioner som Folkhälsomyndigheten meddelar påverkar även oss och julgryteinsamlingen. Särskilt i svåra tider gör ett tydligt mål arbetet lättare. När ni har bestämt ändamålet räknar ni ut hur mycket pengar ni måste samla in. Vad kostar en kollovecka, dagsutflykter, jullunch, julmatkassar etcetera. Målet och vad pengarna ska användas till ska vara känt av alla som jobbar med julgrytan och alla ska känna sig delaktiga. Det är grunden till en smittsam inspiration.

Sedan tidigare vet vi att några nyckelfaktorer är bemanningen, platsen och för att nå ett högt mål företagsbearbetningen. Det går nästan att räkna ut hur många timmars bemanning som behövs för att nå till exempel 50 000 kronor i julgrytan. Tänk på att sång och musik ger mer gåvor. 

Några viktiga saker att funder på

  1. Vem är julgrytevakt? Ofta förlitar vi oss på de äldre. Just i år behöver våra äldre vara extra försiktiga. Sätt upp bemanningslistan tidigt och prata med varandra om hur den fylls med namn. I år behövs alla.
  2. Skapa förutsättningar för att samla in pengar med julgrytan samtidigt som vi håller avstånd. Det handlar om tydliga Swish-nummer och QR-koder som gör att den som ger kan stå någon meter bort men det kan även handla om så enkla saker som munskydd eller handskar. Om den som vill ge en gåva till oss ser trygga möjligheter kommer också pengarna.
  3. Sång och musik ökar som sagt insamlingen mycket. Finns det julgrytevakter eller grupper som kan tänka sig att sjunga och spela vid grytan ger det en väldig skjuts på insamlandet. Gåvorna per timme ökar med minst 100 procent. Men återigen avstånd. Vi visar att vi har respekt för situationen.
  4. Berätta vad pengarna går till vid alla givarkontakter, såväl vid grytan som hos företag.'
  5. Använd julgrytefoldern och besök Facebook-gruppen ”Vi som hjälper till med julgrytan” för att få råd och i det senare också för att ge tips till andra.
  6. Även för oss i Frälsningsarmén är det bistra tider. Använd julgrytan som en resursförstärkning eller som en möjlig kompensation för minskat centralt aktivitetsbidrag.
  7. Människor litar på oss. Hur möter vi ett ökande antal frågor om stöd?
Skriv ut