Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Hur får man fler givare? - Ankis bästa tips

– Jag tänker att jag inte har gjort något speciellt för att få in pengar, och vad kan jag då lära andra? Men det finns en orsak till att pengarna ramlar över oss. Det handlar om ett förvaltarskap, menar Ann-Christine Karlsten som är verksamhetsansvarig för Frälsningsarméns sociala arbete i Visby på Gotland. Här är hennes viktigaste punkter för att få in mer pengar från företag och privatpersoner.

1. Förtroende

Det handlar om att ha folkets förtroende. Det får man primärt genom att förvalta de gåvor man fått. Om ett samhälle ser att man gör något så genererar det ett engagemang, att här vill man vara med och göra något. Förtroende bygger man upp under tid. Folk ser att den verksamhet man har inte är ett luftslott. Den är värd att satsa på.

2. Kommunikation

Kommunicera med givarna vad man gör för pengarna, hur man förvaltar gåvan. Till exempel när ett företag ger pengar så vill de ha något att visa. Om de ger pengar till Julgrytan som en julklapp till personalen, så behöver de ha information. I fallet med julgåva är det angeläget att kunna visa de anställda som själva inte fick en julklapp från företaget vad pengarna använts till.

3. Visa tacksamhet

I Visby sätter man in en tackannons i lokaltidningen och skickar tackbrev till dem som gett mer än 2 000 kronor. Alla givare är värda ett tack, därför har kåren i Visby en tack-annons i tidningen, före julafton, och de berättar i brev och annons hur många som fått hjälp och vilken hjälp de fått inför denna jul. "... utan alla er givare skulle det inte vara möjligt. Tack för förtroendet att vara länken för att kunna göra det..."

4. Resurser

Det handlar också om resurser. Resurser att vara länken mot företagen, det tar tid.

5. Våga fråga 

Det har hänt att kåren i Visby delat ut mer pengar än de fått in via Julgrytan. Då har de kontaktat lokalradion och berättat om situationen. Det blev då en radiointervju, på så sätt fick behovet medial spridning. Julgrytan fick då in ett överskott som sparades till nästa jul.

Skriv ut