Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Jul är en speciell tid

"Den har blivit en symbol för allt som är bra i jul - generositet, medmänsklighet, värme och kärlek. Julgrytan symboliserar kärnan i julbudskapet: Fred och godhet till alla människor."

Jul är en speciell tid. Trots vintermörker och iskall kyla känns atmosfären ljusare, och det är inte bara på grund av de vackra julljusen: Människor verkar vänligare; det finns en positiv energi; känslor av hopp och lycka bara bubblar under ytan. Julen ger en känsla av brinnande förväntan - en förväntan på att något bra kommer att hända...

Jul är en speciell tid. Trots atmosfär av värme och munterhet; trots de vänligare ansiktena, de strålande ljusen och den välbekanta julmusiken, är det för vissa en tid av mörker och utmaning. Faktum är att de flesta faktorer som leder till att julen är en positiv upplevelse – familjen som samlas, gemenskap, generositet, god mat - har motsatt effekt på dem som kommer att behöver hjälp från Frälsningsarmén och liknande hjälporganisationer hjälporganisationer under julperioden. Det finns en lång lista med anledningar till att människor blir sårbara och utsatta: skilsmässor, ensamhet, fattigdom, hemlöshet, meningslöshet, för att nämna några. För dessa människor är julen en mörk, kall, obehaglig upplevelse istället för glädje och välsignelse. Deras känsla av ensamhet och tyngd verkar förvärras av glädjen från firandet som omger dem.

Jul är en speciell tid. Jul inkluderar Frälsningsarméns julgryta. Julgrytan har en lång tradition i Sverige och har blivit en positiv del i jullandskapet. Den har blivit en symbol för allt som är bra i jul - generositet, medmänsklighet, värme och kärlek. Julgrytan symboliserar kärnan i julbudskapet: ”Fred och godhet till alla människor”. Trots den romantik som är knuten till julkitteln, är den mycket praktisk, att samla in pengar för att hjälpa dem som känner sig särskilt marginaliserade under julperioden. Så, visa gärna tacksamhet för generositeten som finns hos dem som ger med så  säkert påverkas av beslutsamheten hos er som troget står timmar i kylan som grytvakt eller spelar och sjunger julmusik.

Jul är en speciell tid. Frälsningsarmén engagerar sig hängivet för att se till att marginaliserade får uppleva något av julens positiva anda - freden och glädjen som änglarna tillkännagav som Kristi barns uppdrag att dela med sig av. Låt oss arbeta tillsammans för att hjälpa dem för vilka jul är en svår tid, att få dem att uppleva något av julens skönhet och glädje.

God jul! God julgryta!

Clive Adams, ledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland.

Skriv ut