Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Egeninsamling succé i Uppsala

Varje år samlar Frälsningsarmén in pengar via Julgrytan, ofta ute på stan. Förra året testade kåren i Uppsala att komplettera detta med egeninsamlingar online med hjälp av organisationen BetterNow. Det gav mycket god effekt och en av dem som deltog i detta var Julia Hansen som här delar med sig av sina tips.

Frälsningsarméns årliga insamling via Julgrytan är för många en känd och ofta uppskattad aktivitet. Personal och volontärer möter då människor i olika sammanhang, ofta ute på stan och ibland ackompanjerade av musikanter, och uppmanar förbipasserande att skänka en slant till kårernas verksamheter.

Kåren i Uppsala fick totalt sett in totalt 178 885 kronor i julas genom konserter, postgiroinbetalningar och annat, vilket var nästan 54 000 kronor över det satta målet. Förra året deltog kåren även i ett pilotprojekt där man använde sig av så kallade egeninsamlingar online. De bedrevs av åtta personer och resulterade i 27 620 kronor. 

Julia samlade själv in 7 020 kr 

En av dem som gjorde en egeninsamling är Julia Hansen, 28 år och barn- och ungdomskonsulent på kåren. Hon samlade in 7 020 kronor. Det lyckade resultatet tror hon bland annat beror på att de som involverat sig i egeninsamlingarna har ett hjärta för julinsamlingen men också inspireras av det nya tänket.

— Jag tyckte att det var väldigt roligt att få göra en julgryteinsamling på ett nytt och modernt sätt då fler personer blev involverade. Man stod inte bara på stan utan kunde också kontakta personer med anknytning till Uppsala i sitt eget nätverk och som vill göra något för den stan, säger hon.

Via sociala kanaler

Hon använde sig främst av Facebook och Instagram men naturligtvis kan man använda fler kanaler om man så vill. Via BetterNows hemsida kan man länka till de sociala medier man vill använda och Julia tycker själv att det var ett ganska enkelt verktyg som vem som helst skulle kunna hantera. Hon har även några tips för den som vill göra en egeninsamling.

— Det är bra att börja i god tid och att göra inlägg i sociala medier allteftersom. Man bör upplysa om hur mycket som samlats in hittills och påminna folk om hur många dagar det är kvar av insamlingen. Man kan känna sig tjatig men folk behöver påminnelser, säger hon. 

Privata meddelanden

Förutom att dela länkar så skapade Julia även olika grupper, en med släktingar och en med gamla kollegor, som alla har anknytning till Uppsala. Till dem skickade hon mejl och tipsade om insamlingen.

— Om man får ett privat meddelande så är man kanske mer benägen att svara, resonerar hon.

Bättre planering och mer IRL

Om det blir aktuellt med egeninsamlingar även i år så nämner Julia att hon kommer att planera det hela bättre; när hon ska göra inlägg och påminnelser, för att förbättra regelbundenheten och så att inget moment glöms bort. Hon kommer även tänka till lite extra när det kommer till grupper som hon vill skicka privata mejl till. En annan sak är att hon planerar att prata mer med människor hon möter i verkliga livet och berätta om insamlingen.

Skriv ut