Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Julgrytan drar igång julen – trots allt!

Julen är glädje och gemenskap. Men många saknar pengar eller vänner för att kunna fira helgen, i synnerhet efter den segdragna pandemin. Julgrytan kan ändå bli den avgörande skillnad som ger fler en god jul.

Foto: Jonas Nimmersjö

Frälsningsarmén har vi ända sedan William Booths dagar sett som vår uppgift att sprida evangelium och hjälpa de allra mest utsatta. Julinsamlingen är ett av de viktigaste sätten att skapa resurser. I synnerhet efter ett halvår med pandemi, där resurserna blivit särskilt ansträngda.

I år blir julen inte som tidigare. Det kommer att märkas på såväl kårer som i våra övriga verksamheter. Men precis som under våren kommer personal och frivilliga arbeta hårt för att möta behövande så långt det är möjligt, efter rekommendationerna. Julgrytan handlar först och främst om att skapa resurser för kårerna att bedriva sitt sociala arbete. Dels under julen så att barn, familjer och äldre kan få fira en riktig jul, men även under resten av året. För pengarna kan kåren arrangera kollon, utflykter och sociala insatser av olika slag.

Uppvakta gärna era lokala företag! Många firmor har det kämpigt nu men inte alla, och många vill också göra gott i utsatta tider. En gåva till julgrytan kan till exempel ersätta årets gåva till personalen. Trots ändrade planer i kommunerna på grund av covid-19 finns ändå mindre event i din kommun som planeras och blir av. Sportcuper för barn, begränsade konserter utomhus eller inne i kyrkor till exempel. Fråga om julgrytan kan få finnas i anslutning till dessa eller samarbeta på något sätt. Bygghandel och inredning går ovanligt bra i pandemitider. Kanske kan julgrytan vid en stor bygg-, möbel- eller blomsterbutik utanför staden komplettera närvaron inne i städerna?

Matbutiker har ett fortsatt flöde av kunder och här ser vi goda exempel i landet på hur ett samarbete med Frälsningsarmén kan gå till. Ta kontakt, hör dig för! Att vara synlig ute i landets orter skapar långsiktiga sidoeffekter då människor känner igen oss från vår övriga kommunikation i tidningen, reklamfilmer eller på Facebook. Var kreativa, tipsa och inspirera varandra. Ge och ta tips på Facebook-sidan ”Vi som hjälper till med Frälsningsarméns julgryta”.

När personer kommer fram och skänker pengar – berätta vad de går till. Många skickar fram barnen till julgrytan med slanten. Fråga om de vill veta vad gåvan kan åstadkomma för andra barn och familjer. Skriv gärna ett kort stödmanus att ha till hands om det behövs. Tryck upp visitkort och dela ut, med din kårs budskap, swish-nummer, kontaktuppgifter och väl synlig sköld.

Varför inte bjuda på kaffe eller glögg vid julgrytan? Bjuds man på något stannar man lite längre och samtalar. Fyll några termosar, köp pappersmuggar och mjölk. Eventuella bakverk behöver vara inplastade. Glöm inte handskar och handsprit så att du hanterar det du bjuder på korrekt och skyddar dig själv.

Kom ihåg att bemanna julgrytan så mycket som möjligt. Dubbelt så länge ute med julgrytan, ger dubbelt så mycket pengar! Vilket i sin tur ger ännu mer hjälp och stöd till dem som behöver

Skriv ut