Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Välkommen till årets Julgryta

"Det finns inga genvägar när det gäller insamling - allt handlar om de antal timmar man är beredd att stå ute. Tiden och frimodigheten i mötet med människor står i direkt förhållande till mängden pengar som kommer in", säger Leif Bergström, chef för insamling och kommunikation på Frälsningsarméns högkvarter i Stockholm.

Det är en varm augustidag när Leif Bergström, chef för insamling och kommunikation på Högkvarteret i Stockholm, slår sig ner för att ge sin bild av julgrytans arbete. Här på Nybrogatan kan man säga att julen redan står för dörren fastän solen skiner på ännu sommarlediga stadsbor.

Men förberedelserna för årets viktigaste insamlingsperiod är redan i full gång. Denna viktiga del av Frälsningsarméns arbete föregås av mycket arbete såväl centralt som ute på
kårerna och våra övriga verksamheter. Och det är där kampen står, menar Leif.

— Frälsningsarméns anseende är väldigt gott, människor förväntar sig att vi kommer ut inför julen. I våra undersökningar säger många att de ha sett Frälsningsarmén på stan, oftast i samband med julgrytan. Står vi inte ute på gatorna kommer det inte in några pengar. Så enkelt är det, och därför kommer det an på våra verksamheter att organisera sig så att många timmar spenderas där mycket folk befinner sig.

— Man kanske hindras av sin egen bekvämlighet, av att andra saker är viktigare eller att man inte vill. Men det finns inga genvägar till en lyckad insamling, menar Leif Bergström, som har lång erfarenhet av försäljning och kontaktskapande i samband med gatuevangelisation.

Många människor saknar idag kontanter när de är ute och handlar. Då är det viktigt att berätta att Frälsningsarmén har Swish-nummer. Detta finns också exponerat i toppskylten och på insamlingsbössorna. De kårer som har möjlighet kan även ha en kortläsare med sig ut.

— Det viktiga är att vara frimodig. Våga fråga om personen har Swish, eller fråga om någon vill betala med kort. Att våga är helt avgörande. Gud säger att vi kan be om frimodighet då kommer han att ge oss det. Men det är också ett beslut man väljer att ta, säger han.

Det är lättare att vara modig om man går ut många tillsammans. Man kan peppa varandra och dessutom ha trevligt ihop, vilket syns utåt. Alla åldrar och personlighetstyper kan samla in pengar. Somliga kårer har ett överskott på äldre personer, vilket kan göra det svårare att fylla julgrytans vaktlistor. Då bör de som kan finnas ute så många timmar som möjligt. Tänk på intrycket, ge människor uppmärksamhet, le och var trevlig.

— Och se personer i ögonen och tacka, det är otroligt viktigt, säger Leif Bergström.

Människor som ger pengar kan vilja veta vart hjälpen går. Då är det bra att lära sig några punkter om Frälsningsarméns viktiga arbete utantill. Leif Bergström betonar även vikten av korrekt klädsel.

— Ha alltid ha den svarta västen med den röda skölden eller profiljackan som går att beställa via Handels. Det visar tydligt att vi kommer från Frälsningsarmén. Sätt gärna ut vår beachflagga, den kan man beställa från oss på insamling- och kommunikation. Och bjud på hornmusik om ni har möjlighet. Sist men inte minst kan man gärna locka fram sin egen tävlingsinstinkt:

— Sätt gärna upp ett personligt mål för hur många människor du ska ha frågat under den stund du är ute. Återigen, våga, det kommer att betala sig, avslutar Leif Bergström.

Text: Carina Tyskbo

Skriv ut