Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Julen börjar med julgrytan

Julen är glädje och gemenskap. Men många saknar pengar eller vänner för att kunna fira helgen. Julgrytan kan bli den avgörande skillnad som ger fler en god jul.

Swish är ett nytt inslag i insamlingen med julgrytan. Foto: Jonas Nimmersjö

Frälsningsarmén har vi ända sedan William Booths dagar sett som vår uppgift att sprida evangelium och hjälpa de allra mest utsatta. Våra metoder är många och ibland resurskrävande, trots frivilligt arbete. Julinsamlingen är ett av de viktigaste sätten att skapa resurser. Vi skickar ut nästan 600 000 insamlingsbrev, annonserar i tidningar och i sociala medier. Och det som kanske märks mest är att vi står med julgrytan på publika platser.

Julgrytan handlar först och främst om att skapa resurser för kårerna att bedriva sitt sociala arbete. Dels under julen så att barn, familjer och äldre kan få fira en riktig jul. Men julgrytans medel ger även möjlighet stärka och säkra resurserna under året. För pengarna kan kåren arrangera kollon, utflykter och sociala insatser av olika slag. Att vara synlig ute i landets orter gör också att det skapas långsiktiga sidoeffekter, då människor möter vår övriga kommunikation i tidningen eller på Facebook och känner igen oss.

Förra året fick vi under drygt två månader stå med julgrytan vid Scalateatern i Stockholm, i anslutning till föreställningen ”Karl-Bertil Jonssons julafton”. Det blev en succé som drygade ut de övriga insamlade medlen med drygt 364 000 kronor. I år tar just denna föreställning paus men fundera gärna över om någon lokal arrangör eller nöjesagent nära dig ordnar julkonsert och hör av dig dit. Fråga om julgrytan kan få finnas i anslutning till luciatåg, skolkonserter, julmarknader, jippon. Det kan även på sikt ge ett mer varaktigt samarbete.

Var kreativa, tipsa och inspirera varandra! Var aktiv på Facebook-sidan ”Vi som hjälper till med Frälsningsarméns julgryta”. Fundera kring andra företagssamarbeten. Kanske kan lokala företag skänka till julgrytan istället för att köpa en julklapp till personalen?

Kom ihåg att bemanna julgrytan så mycket som möjligt. Dubbelt så länge ute med julgrytan, ger dubbelt så mycket pengar! Vilket i sin tur ger ännu mer hjälp och stöd till dem som behöver.

Text: Carina Tyskbo

Skriv ut