Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Satsar på öppenvård

Frälsningsarmén - hjälp när nöden är som störst

Frälsningsarmén i Örnsköldsvik satsar vidare med sitt öppenvårdsarbete.

- Många i samhället har det tufft, men jag är mest förvånad över att det är få pensionärer som vänder sig till oss, säger Maria Nordin.

När inte samhällets resurser räcker finns kyrkorna i bakgrunden - inte minst Frälsningsarméns öppenvårdsarbete.

- Jag jobbar deltid som öppenvårdsarbetare. Annars är jag sjuksköterska inom psykiatrin, säger Maria Nordin, som ett par dagar i veckan finns hos Frälsningsarmén för att stötta de människor som vänder sig dit.

Måndagar är annars lika med soppköket hos armén, precis som torsdagarna. Då kommer besökarna som får sig en fika eller ett mål mat och det behöver nödvändigtvis inte vara missbrukare.

- Jag är förvånad över att det är få pensionärer som kommer hit. Pensionärer är en bortglömd grupp i samhället. Jag vet att många har det besvärligt ekonomiskt, men det sitter nog i deras uppväxt att inte vara till besvär och försöka klara sig själv.

- De tigger inte i onödan, säger hon och förtydligar att det kan vara svårt för ensamstående pensionärer.

En vardag för Maria Nordin i arméns lokaler kan betyda möten med utsatta människor, antingen de är drogrelaterat, rör sig om invandrare eller bara de som av en eller annan anledning har det jobbigt.

Det händer även att Maria Nordin får följa med till socialkontoret, att hon hjälper till att göra en budget eller får dela ut en brödkasse. en matcheck eller kläder.

- Det är tufft för många, men om det är värre nu än förr vet jag inte. Det kommer nog förmodligen att bli än besvärligare i framtiden. Att det är samhället som ska betala, så funkar det inte längre.

Maria Nordin säger att hennes erfarenheter från psykiatrin är bra att ha med sig - att kunna strukturera och samtidigt inte tappa medmänskligheten.

Hon tycker också att det är viktigt att inte klanka ned på de sociala myndigheterna.

- Jag vet att de får mycket skit, men de gör så gott de kan utefter sina riktlinjer. Men visst finns det människor som kan hamna mellan stolarna ändå, säger hon och drar paralleller till en person, utan anhöriga, som hamnade på sjukhus och med detta fick en massa obetalda räkningar.

- Det kan bli en ond spiral, säger hon.

Förutom Maria Nordins arbete med öppenvård, har Frälsningsarmén öppet de flesta dagar i veckan. Inte minst har de soppkök två dagar och dessutom café fyra dagar i veckan, där de serveras billigt fika.

- Vi hjälper även till med läxläsning, säger hon - och vi finns här om människor behöver någon att tala med.

Örnsköldsviks Allehanda 

5 mars 2013

Torbjörn Berlin

www.allehanda.se

Publicerat: 2014-04-11Skriv utKommentera (
)