Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Lever på marginaler

"Det är så många som lever på marginalen" Fler ensamstående mammor söker hjälp hos Frälsningsarmén

Bild 1 Kårledare Christer Eklöf. Bild 2 Anders och Ihlona Sjödin.

Många som ber om hjälp hos Frälsningsarmén i Örnsköldsvik står helt utan livlinor. För att människor utan ett socialt skyddsnät ändå ska få chansen att fira jul bjuder man nu upp till julfest på julafton.

Det blir första gången på några år nu som Frälsningsarmén håller öppet på julafton. Mitt över dagen dukar man upp julmat och håller andakt. Tidigare i år hade man även öppet på midsommar och sista april.

– Midsommar hade vi 80 personer här, så nu är det dags att prova med jul igen, säger Christer Eklöf som är kårledare.

William Booth, Frälsningsarméns förste ledare, myntade begreppet "soup- soap- salvation", han menade att talet om en god och kärleksfull gud ekar tomt så länge man fryser och är hungrig. Det begreppet använder Frälsningsarmén fortfarande som ledord.

 

Varje måndag och torsdag är det soppkök hos Frälsningsarmén, upp emot 40 personer brukar komma för att få sig lite mat och en lugn och varm stund.

– Det är inte bara missbrukare som kommer utan även mammor med barn, pensionärer och andra utsatta. Det är ett större tryck på oss kyrkor idag, många hamnar i kläm mellan Försäkringskassan och A-kassan och lever nätt och jämnt på existensminimum, säger Christer Eklöf.

– Många vet ju att Frälsningsarmén jobbar för de svaga så då söker de sig hit, säger Ihlona Sjödin som är en av de som hjälper till.

Christer Eklöf säger att de märker att allt fler söker hjälp, framförallt ensamstående mammor.

– Det kan handla om att de behöver handla mat, att de inte ens har pengar till det. Pengarna från vår julgryta går direkt till att hjälpa människor här i vår stad. Det är ganska otroligt egentligen att det i en så här liten stad finns sånt stort behov av hjälp.

Frälsningsarmén skänker inte pengar utan för den insamlade summan köper man presentkort, och allt bidrag är behovsprövat.

– De flesta som söker hjälp har inga livlinor, de kanske inte ens har föräldrar som kan hjälpa, säger Christer och nämner ett exempel:

– Vi har en ung kvinna som sökt hjälp, hennes föräldrar är missbrukare men själv har hon valt att vara nykter och ta hand om sitt barn.

I den mån de kan så skänker de även kläder och saker till de som kanske inte har råd att köpa julklapp till barnen.

Christer, Ihlona och Anders Sjödin säger att de märker en ökning i alla delar av verksamheten som vid soppköket, filmkvällar, gudstjänster och Alpha-kurserna.

– I år har vi redan 2500 fler besökare än året innan.

Varför tror ni att det är så?

– Människor kanske söker mer andlighet, det verkar som om trenden går mot ett minskat intresse för materiella saker. Sen är många sökare idag och man vill fylla tomrummet med annat än det materiella, säger Christer.

– Det har också blivit hårdare i samhället, men här är vi som en familj, det är helt otrolig stämning, säger Anders Sjödin.

Om man vill hjälpa samhällets utsatta genom er, hur gör man då?

– Vi behöver alla goda krafter så om någon vill hjälpa oss är det vara att höra av sig. I den miljön vi jobbar i kan alla känna sig välkommen, säger Anders och får medhåll av sin fru Ihlona.

– Ja, här kan man få känna sig värdefull.

Pernilla Näslund

Örnsköldsviks Allehanda 2011-12-22

www.allehanda.se

 

Publicerat: 2014-04-11Skriv utKommentera (
)