Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Drag i Lungviksparken

I september blir det drag i Lungviksparken. År 2012

Frälsningsarmén i Örnsköldsvik arrangerar en tio dagar lång tältfestival.

Ett av dragplåstren: Målle Lindberg, still going strong vid fyllda 82.

Målle Lindberg är fortfarande aktiv predikant, men gör inget större väsen av sig numera. Annat var det på 1960-talet då den mycket kontroversielle smålänningen drog land och rike runt som rena rockstjärnan och vållade stor uppståndelse var han än kom.

Så kontroversiell var han att han blev utfrusen ur såväl pingströrelsen som Maranata – där han för övrigt ett tag var lierad med Erik-Gunnar Eriksson.

Vi lite äldre minns Målle Lindberg från en höstkväll 1964 då han kom till Örnsköldsvik i frälsarärenden. Han anlände i helikopter och lät sig nedsänkas till folket på gamla IP. Iklädd glänsande, paljettbeströdd vit kostym.

Väl på scenen hann Målle sjunga Ovan där och enligt ÖA:s reporter Harry Sundström, signaturen Ess, på några minuter jaga upp stämningen till "hysterins gräns"...

...innan poliser med hundar avbröt föreställningen på order från landsfiskalen Lennart Lindskog, som var rädd att det skulle bli upplopp.

I september ska Målle om inte nedstiga här så i alla fall besöka Örnsköldsvik igen. Men det blir nog lugnare än -64.

– Han är 82 nu och fortfarande i bra form. Jag frågade om han kunde tänka sig landa i helikopter den här gången också, men han avböjde. Däremot gärna komma  i en kärra dragen av hästar...

Skrattar Nenne Lindberg, brorson till Målle. Själv predikant och i det här fallet även, tja, tältägare.

Han äger nämligen det väldiga tält som kommer att stå i Lungviksparken – där cirkusarna brukar hålla till – från den 21 till den 30 september.

Frälsningsarméns lilla församling (37 medlemmar) arrangerar tältfestival. Eller ett tio dagar långt tältmöte om man så vill. Vilka inte är så vanliga numera.

– Folk kommer inte längre till väckelsemöten som förr, säger Nenne Lindberg.

 

Frälsningsarméns kårledare i Örnsköldsvik, Christer Eklöf, poängterar också att festivalen inte är en, om vi får uttrycka det så, väckelsefestival.

– Det är klart att det kommer att finnas ett (religiöst) budskap men vi kommer inte att slå bibeln i huvudet på folk.

– Vi ska ha öppet hus från morgon till kväll, så man kan träffas och trivas. Och kafé och restaurang – där vi serverar enbart parisare.

Naturligtvis har festivalen – med tio, tolv större programpunkter – religiösa förtecken. Den är ekumenisk och Frälsningsarmén stöttas i arrangemanget av bland annat de övriga frikyrkoförsamlingarna och Hoppets Stjärna.

Och av handlaren Peter Kassman, engagerad både i festivalen och i arméns verksamhet.

– Det är bra om det kan komma fram vilket fantastiskt arbete Frälsningsarmén gör. Vilket jobb de lägger ner varje dag och hur de hjälper människor, inte minst med soppköket.

– Festivalen blir en kraftsamling inför vinterns hjälparbete.

 

Ulf Häggqvist

Örnsköldsviks Allehanda 2012-05-08

www.allehanda.se 

 

 

Publicerat: 2014-04-11Skriv utKommentera (
)