Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Bön väcker liv i Örnsköldsviks armékår

Publicerad fredag den 9 aug 2013 i Världen i dag

Fördubblade besökstal och flera förvandlade liv. En tynande Frälsningsarmékår i Örnsköldsvik har fått nytt liv och huvudförklaringen stavas b-ö-n. 

Bön, bön och bön. Infotavlan ute vid gatan lämnar inget tvivel om vad som är krutet i den här armén – belägen mitt emot mäktiga Fjällräven Arena där Modo spelar sina hemmamatcher.  - Bönen är alltid prioriterad i församlingen, säger kårledare Christer Eklöf som rekryterades hit 2010. Ett par år tidigare FA-kåren här i Ö-vik varit ytterst nära nedläggning. Då deltog endast ett 15-tal personer i gudstjänsterna som var veckans nästan enda samling. 


Ett trendbrott inträffade vid Christer Eklöfs tillträde då man beslöt att öka böneaktiviteten.  - Besöksantalet vid våra gudstjänster har sedan dess fördubblats, flera har också kommit till tro och velat gå in som ”civilmedlemmar”, berättar Christer Eklöf.

I höst startar man även upp kursen ”Kallad till soldat”. Kursen är till för civilmedlemmar som vill ta ytterligare ett steg i överlåtelse till Kristus genom att bli soldater.  - Just nu är tre personer aktuella för att bli soldater och förra året var det lika många. Dessförinnan vet jag inte när något sådant hände i den här kåren, säger Eklöf som också är glad för de nyfrälsta själarna. - Förra söndagen blev en man frälst. Han hade gått här länge och nu kapitulerade han totalt, bad överlåtelsebönen och tog emot Jesus. Sådant är ju det roligaste som finns, utbrister Christer Eklöf.


Den nyväckta armékåren har också blivit ett andligt hem för personer som stått utan församling. Ett exempel är Anita Allandotter som blev frälst för sju år sedan efter ett liv där hon sökt i new age. Maken Henry, med bakgrund i frikyrkan, var skeptisk då hustrun skulle börja i Frälsningsarméns bibelskola i Ågesta och bad honom om skjuts till den första samlingen.  - Jag lovade att skjutsa dit henne och under tiden skulle jag passa på och titta på bilar, berättar Henry som trots allt kikade in en stund på bibelskolan. Den varma gemenskapen berörde Henry och han beslöt sig för att göra Anita sällskap på bibelskolan. Paret började dessutom besöka FA-kåren i Ö-vik.  - Vi kände direkt att här ska vi vara, detta är vårt hem, säger Henry som nu är kårens fanjunkare (ordförande). Paret är djupt tacksamma för kåren som fått stor betydelse för deras andliga mognad.

Anita har börjat på FA:s officersutbildning och gör nu dessutom sin praktik här i hemförsamlingen. 


Ett annat förvandlat par är makarna Kalle och Viola Byhlin. Tidigare har de, andligt sett, alltid levt skilda liv. Viola har varit diakon och aktiv i Svenska kyrkan medan Kalle har stått helt utanför. Men det förändrades radikalt när Kalle en dag råkade passera FA:s torgmöte här i stan.  - Mötet var väldigt bra, berättar Kalle vars hjärta mjuknade. Han som alltid hade kärvat emot när det gällde Gud och kyrkan, började nu själv att gå på möten i FA. Där ville han snart också bli medlem. Lycklig över makens omsvängning började Viola nu även att göra Kalle sällskap till armén.  - Det var något helt fantastisk att kunna följas åt på gudstjänster. Vi blev ett helt par på något sätt, säger Viola som är pensionär och hjälper till i kyrkans servering. Kalle å sin sida är volontär i soppköket och i arbetet med missbrukare.

Det som sker här i armén är oerhört spännande, tycker paret. - Man känner att vi är mitt uppe i något viktigt, något som bara växer.


Entusiastisk är också 81-åriga Susanna Grohs. Hon var ny i stan då hon för tre år sedan beslöt sig för att söka upp en gudstjänst. Hon hittade Missionskyrkan men där var ingen gudstjänst. På vägen hem fick hon syn på FA och beslöt sig för att kliva in. - Det var en sådan glädje och ärlighet i det välkomnande jag fick här i kyrkan, säger Susanna, som i dag är medlem i kåren. Den helige Ande ledde mig hit och jag är så tacksam för det. Jag längtar alltid hit och kommer hit så ofta jag kan.


Jonas Adolfsson jonas.adolfsson@varldenidag.se

Publicerat: 2013-08-08Skriv utKommentera (
)