Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Anita ny kårledare

Anita Allandotter hade aldrig varit en frekvent kyrkobesökare men en ständig sökare. Henry Lindell lämnade den församling han vuxit upp med i samband med en skilsmässa. När deras vägar korsades hittade de en församling där tron kunde utökas till praktisk handling. Sedan augusti är Anita kårledare vid Frälsningsarmén.

Örnsköldsviks Allehanda lördag 3 jan 2015 

Anita Allandotter har alltid sökt, uta att egentligen vetat vad hon saknat. Hon hade en stor familj och många vänner, ändå kände hon sig ensam. 

När skilsmässan blev ett faktum valde hon även att byta jobb och flytta till annan ort för att aktivt börja söka efter meningen. Resan gick via new age och andra andliga vägar men tomrummet inom sig kunde hon ändå inte fylla mer än för stunden.

-Jag gick kurser och utbildningar och just då kändes det rätt men det var bara precis på stunden.

Allt detta sökande triggade hennes vetgirighet och när några kristna kvinnor kom i hennes väg så tog hon tillfället i akt och ställde en massa frågor.

-Det de sa retade mig, jag tänkte ”hur kan de tro att deras tro är bättre än min?”.

Men de svar hon fick letade sig in i medvetandet och lämnades att gro. En dag visste hon. 

Sagt och gjort, hon bokade tid för att döpa sig. Efter det började hon gå i kyrkan, hon ville lära sig mer om den kristna tron. Frälsningsarmén hade en bibelskola la på distans i Ågesta, jag sökte och kom med.

Efter utbildningen bestämde sig Anita för att besöka Frälsningsarmén i Örnsköldsvik. Efter tre gudstjänster där frågade hon sin make Henry ”är det här vi ska vara?”. Svaret blev ”ja” och sedan dess är deras hemvist Frälsningsarmén. 

Med den inställningen så beslutade sig Anita för att satsa på en officersutbildning, och sedan augusti är hon kårledare vid Frälsningsarmén i Örnsköldsvik. Maken Henry ansvarar för församlingens sociala arbete.

-Gud har lite bråttom med mig, säger Anita och skrattar. Hon känner att allt gått väldigt fort, men har ingen tvekan om att det är rätt väg.

-Ibland undrar jag för mig själv vad jag kan ha att säga till de som gått i kyrkan hela livet, men då måste jag lita till att jag är satt på den plats jag ska vara.

Anita menar att hennes icke-kyrkliga bakgrund också kan vara en styrka, hon vet hur det känns att vara ny. Därför vill hon sänka tröskeln till kyrkan. – Det krävs mod att ta sig in i en kyrka, jag vet hur det känns. Därför vill jag ge alla en chans att få vara delaktiga för oavsett vem man är och vilken status man har så behöver man känna sig sedd och behövd.

Paret är övertygade om att deras vägar korsades just för att de skulle jobba ihop på det här sättet och stötta varandra för att kunna hjälpa andra. Första gången de möttes var i en taxi.

- En sommar åkte jag taxi tre gånger, Henry körde alla tre gånger, säger Anita.

Nu har de varit gifta i tio år. Det var också Anita som var vägen tillbaka till kyrkan för Henry, han hade lämnat sin församling när han skildes och inte längre kände samma gemenskap.

-Jag var halv-anti till kyrkan efter skilsmässan, men min tro fastnade inte i kyrkoporten när jag gick ut, den bar jag med mig.

-Anita hade en massa frågor om kristendomen och tron och det blev jobbigt för mig eftersom jag ju hade tagit steget ur kyrkan. Men bibelskolan i Ågesta blev vändningen även för Henry. Tillsammans har de nu funnit sin plats och de har planer för Frälsningsarmén i Örnsköldsvik.

- När vi kom med var vi ungdomarna, nu börjar vi få in riktiga ungdomar och barnfamiljer. Från att ha varit en ganska stängd församling jobbar vi på att det ska bli mer öppet och mer rörelse. Ambitionen är en öppen kyrka med hemmakänsla där alla ska kunna känna sig fria.

Pernilla Näslund Multijournalist Örnsköldsviks Allehanda/Mittmedia

pernilla.naslund@allehanda.se

www.allehanda.se

http://www.allehanda.se/angermanland/ornskoldsvik/anita-nya-karledaren

Publicerat: 2015-01-03Skriv utKommentera (
)