Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Borgenbyggnaden

Arméborgen och dess historia.

Borgenbyggnaden inrymmer Frälsningsarmén och Café Borgen. Varje påskdagsmorgon spelar Musikkåren från Tornet! Kulturveckan i Kristinehamn 2012 inleddes vid Borgen med fasinerande fasadbelysning!

År 1893 brann Kristinehamns innerstad ner likaså den teater som Frälsningsarmén hyrt som sin möteslokal. 1896 byggdes den nuvarande "Borgen" upp i den tidens typiska engelska "Citadel"-stil och används idag i ändamålsenligt renoverade lokaler.

Husen i innerstaden byggdes då allmänt på s.k. rustbädd, dvs man grävde ner sig ett par meter i leran och lade en "flotte" av timmer där väggarna skulle stå. På den lades sedan en stengrund och på den murades väggarna upp.

I september 1977 var en genomgripande renovering av hela huset färdig. En kraftig grund-förstärkning hade utförts och möteslokalen hade vänts 180 grader. Ett café, "Café Borgen" invigdes också. Fram till renoveringen hade fruktaffären Pomona funnits där entrén nu är och en bostad för kårledarna hade funnits ovanför nuvarande caféet.

Denna stora "kultur"-byggnad mitt i centrala Kristinehamn kräver stora insatser för att hållas i skick. Frälsningsarmén i Kristinehamn tackar på förhand för alla gåvor och

bidrag till plusgiro 20 49 22-9

Publicerat: 2014-03-26Skriv utKommentera (
)