Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies
hämta geoposition

Historia

Från inackorderingshem till HVB- hem

"Mammorna fick hjälp med boende"

Borås var under åren 1940 till 1970 en utpräglad textilstad. Inom textilindustrin var det många kvinnor som arbetade och flera av dessa kvinnor var invandrare från Finland. många hade svårt med att få ett bra boende och stöd, då de blev gravida och ofta var ensamstående. En annan grupp av kvinnor som också fick det svårt var de som blev utslängda hemifrån då de blev gravida. Då det inte fanns något stöd i samhället för dessa kvinnor startade Frälsningsarmen ett mödrahem.

Hemmet grundades 1943 i Borås och var under åren 1943-1988 ett inackorderingshem för ensamstående mödrar. Mammorna fick hjälp med boende och hjälp och stöd med sina nyfödda barn. När barnen var sex månader gamla fick de börja på ett daghem, på hemmet, undertiden mammorna arbetade.

1950 startade Frälsningarmen även en barnsköterskeskola, Frälsningsarmens yrkesskola för barnsköterskor. Skolan avvecklades i mitten av 1970 talet samtidigt som daghemmet utvecklades.

I slutet av 1980-talet var det tid för en förändring av verksamheten. Mödrahemmet blev ett behandlingshem för ensamstående mammor med barn. Ett behandlingsprogram för mammor med barn utformades och började introduceras 1988. I samband med detta avvecklades daghemmet.  

1991 fick mödrahemmet tillstånd från länsstyrelsen i Älvsborg att bedriva verksamheten som behandlingshem (HVB) och i samband med detta bytte Frälsningsarmens mödrahem namn till FAM-huset.

1996 flyttade verksamheten från Borås till Fristad.

Publicerat: 2014-04-03Skriv utKommentera (
)